Losos s pomerančovo-medovou omáčkou, černým sezamem a domácími bramborovými chipsy zpět

Ingredience:
čerstvý losos250 gšťáva z citronu dle chutičerný sezam dle chuti
sůl dle chutipepř špetkastřední brambory4 ks
olivový olej dle potřebysměs čerstvých bylinek dle chutitřtinový cukr2 lžíce
šťáva ze 2 pomerančů dle chutimed1 lžícemáslo1 lžíce
čerstvý losos 250 g, šťáva z citronu dle chuti, černý sezam dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka, střední brambory 4 ks, olivový olej dle potřeby, směs čerstvých bylinek dle chuti, třtinový cukr 2 lžíce, šťáva ze 2 pomerančů dle chuti, med 1 lžíce, máslo 1 lžíce

Příprava

Protože je poslední dny neustále pod mrakem, musíme do těla dostat vitamín D jiným způsobem než pomocí sluníčka. A ryby jsou jeho velmi dobrým zdrojem.

1) Brambory si důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky (zhruba 2-3 mm). Do mísy si nalijeme asi čtyři lžíce olivového oleje a smícháme se směsí čerstvých bylinek a osolíme (pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít naše oblíbené koření, které se na brambory hodí). Pečeme dozlatova na 180 stupňů, trvá to přibližně 20 minut.

2) Mezitím si připravíme lososa. Nejdříve ho opláchneme pod studenou vodou, rozřízneme ho na dvě porce, osušíme papírovou utěrkou a zakápneme citrónem. Poté ho už jen osolíme a opepříme. Do trouby ho dáme zhruba na 15 minut. Pečeme na 180 stupňů. Kdo chce, může si ho jednoduše opéct na pánvi.

3) Na pánvi si připravíme omáčku. Na pánev si dáme dvě lžíce třtinového cukru a na středním plameni ho zahříváme, až se nám úplně rozpustí. V tu chvíli na něj opatrně nalijeme pomerančovou šťávu a zakápneme několika kapkami citrónu. Cukr nám v tu chvíli ztuhne na karamel, ale po chvíli se nám krásně rozpustí a spojí s pomerančovou šťávou. V tuto chvíli přidáme med, lžíci másla a promícháme.

4) Na talíř dáme trochu medové omáčky, na ni položíme lososa, lososa ještě omáčkou zalijeme a nakonec ho zasypeme černým sezamem. Servírujeme s opečenými domácími chipsy.

2015-10-21 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI