Pošírovaná treska s citrónovou omáčkou, meduňkový kuskus zpět

Ingredience:
treska tmavá4 porce
Kuskus:
kuskus200 gvývar250 mlsekaná meduňka2 velké hrsti
olej z vlašských ořechů2 lžičkyrůžová sůl1 lžičkacitronová šťáva pár kapek
Vývar:
celer80 gmrkev1 kspetržel1 ks
cibule1/2 ksčesnek2 stroužkypórekcca 5 cm
petrželka kudrnka hrstbobkový list3 ksnové koření8 kuliček
celý pepř10 kuličekčerstvý tymián5 snítekrůžová sůl3 lžičky
vodacca 1,5 l
Omáčka:
cibule1/2 ksvývar250 mlmáslo30 g
žloutek2 kscitronová šťáva1 - 2 lžícerůžová sůl špetka
treska tmavá 4 porce, kuskus 200 g, vývar 250 ml, sekaná meduňka 2 velké hrsti, olej z vlašských ořechů 2 lžičky, růžová sůl 1 lžička, citronová šťáva pár kapek, celer 80 g, mrkev 1 ks, petržel 1 ks, cibule 1/2 ks, česnek 2 stroužky, pórek cca 5 cm, petrželka kudrnka hrst, bobkový list 3 ks, nové koření 8 kuliček, celý pepř 10 kuliček, čerstvý tymián 5 snítek, růžová sůl 3 lžičky, voda cca 1,5 l, cibule 1/2 ks, vývar 250 ml, máslo 30 g, žloutek 2 ks, citronová šťáva 1 - 2 lžíce, růžová sůl špetka

Příprava

Konečně jsem vyzkoušela nový způsob přípravy ryb. A musím říct, že to byla příjemná změna. 
O kolik však bylo pošírování snazší, o to více jsem si dnešní vaření zkomplikovala přípravou omáčky. Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě, že ano. 
Nakonec z toho ale stejně vylezlo moc dobré páteční jídlo.

Nejprve si připravíme z výše uvedených surovin vývar, protože ho budeme používat na omáčku, pošírování i přílohu. Zeleninu očistíme a spolu s kořením zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme zhruba 30 minut, přecedíme.
Pustíme se do omáčky. Jak už jsem napsala v úvodu, myšlenka byla dobrá, ale abych se dohrabala kloudného výsledku, stálo mě to trochu více úsilí. Kdybych udělala klasickou holandskou omáčku, asi bych si ušetřila práci i nervy.
Nuže, na třetině másla zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, vmícháme zbylé máslo a necháme zchladnout. Na plotnu si postavíme hrnec s trochou vody a na něj posadíme misku, do které vyklepneme žloutky. Přilijeme základ omáčky a zapneme sporák. Mícháme, dokud nezačne omáčka houstnout. Chce to trochu trpělivosti, mně to trvalo asi 20 minut. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Omáčka při chladnutí houstne!
Teď se vrhneme na přílohu. Do mísy nasypeme kuskus, promícháme ho se solí a olejem, přisypeme meduňku a zalijeme horkým vývarem. Pod pokličkou necháme bobtnat 
5-10 minut. Vidličkou načechráme a dochutíme citrónovou šťávou.
Zbylý vývar zahřejeme na 80 stupňů (pokud nemáte teploměr, nevadí, je to přibližně ve chvíli, kdy se u dna dělají bublinky), vložíme porce tresky, stáhneme teplotu na minimum, přikryjeme a pošírujeme 15 minut.
Hotovou rybu servírujeme s omáčkou a kuskusem.

2016-05-23 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI