Půlnoční kačka s kysaným zelím a zeleninovým knedlíkem zpět

Kachna:
kachna1 kshimalájská růžová sůl dle chutikmín dle chuti
Zelí:
kysané zelí500 gvelká cibule1 ksvelké jablko1 ks
řepkový olej2 lžícekmín dle chutihimalájská růžová sůl dle chuti
xylitol či jiné sladidlo dle chuti
Zeleninový knedlík:
cuketa1 ksvětší kedlubna1 ksvejce3 ks
himalájská růžová sůl dle chutituk na vymazání formiček
kachna 1 ks, himalájská růžová sůl dle chuti, kmín dle chuti, kysané zelí 500 g, velká cibule 1 ks, velké jablko 1 ks, řepkový olej 2 lžíce, kmín dle chuti, himalájská růžová sůl dle chuti, xylitol či jiné sladidlo dle chuti, cuketa 1 ks, větší kedlubna 1 ks, vejce 3 ks, himalájská růžová sůl dle chuti, tuk na vymazání formiček

Příprava

Kachna sice putovala do trouby už ve dvaadvacet hodin a potila se krásných 12 hodin, ale název půldenní se mi příliš nezamlouval. Za to půlnoční zní přímo magicky a ta chuť teda kouzelná byla.

A když k ní manžel sám připravil zelí, byla to úplná pohádka i bez klasického knedlíku, který teď kvůli dietě kluci nemůžou, a my s nimi drželi basu.

Kachna

Kachnu omyjeme, osušíme a zevnitř i z venku nasolíme (kolik soli je potřeba Vám neřeknu, záleží na tom, jak moc jste zvyklí solit a na velikosti kachny, ale nebojte se toho).

Po povrchu ji posypeme kmínem a posadíme ji do pekáče s víkem.

Bez jakéhokoliv podlévání vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 100 stupňů. 

Dalších 7 hodin si jí nevšímáme. Kachna sama pustí tuk a peče se ve vlastní šťávě. 

Po uplynutí daného času zvýšíme teplotu na 120 - 130 stupňů a pečeme dalších 5 hodin.

Kdo má rád křupavou kůrku, doporučuji před koncem odlít omastek a odkrytou kačku nechat krásně opéct.

Zelí

Zelí vložíme do hrnce a zalijeme cca 1 - 1,5 l vroucí vody. Osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka.

Mezitím si na oleji osmahneme najemno posekanou cibuli dozlatova, ke které přidáme oloupané nahrubo nastrouhané jablko.

Krátce podusíme. Směs přidáme k zelí a dle potřeby vydusíme přebytečnou vodu.

Podle chuti také můžeme dosladit.

Zeleninový knedlík

Cuketu i kedlubnu nastrouháme najemno a osolíme. Na utěrce necháme "vyplakat" a řádně vymačkáme přebytečnou vodu.

Zeleninu smícháme se žloutky a nakonec opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků.

Směs plníme do formiček, které jsme vymazali máslem (na dno můžete dát případně pečící papír).

V mikrovlnné troubě pečeme zhruba 8 minut (je třeba hlídat, dle výkonu).

2017-05-17 Hlavní chody

Poznámka

Inspiraci na zelí našel manžel někde na internetu, s knedlíky mi pomohla pažitka.cz a recept od Romči Važanské.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI