Kachna: | |||||
kachna | 1 ks | himalájská růžová sůl | dle chuti | kmín | dle chuti |
Zelí: | |||||
kysané zelí | 500 g | velká cibule | 1 ks | velké jablko | 1 ks |
řepkový olej | 2 lžíce | kmín | dle chuti | himalájská růžová sůl | dle chuti |
xylitol či jiné sladidlo | dle chuti | ||||
Zeleninový knedlík: | |||||
cuketa | 1 ks | větší kedlubna | 1 ks | vejce | 3 ks |
himalájská růžová sůl | dle chuti | tuk | na vymazání formiček |
Kachna sice putovala do trouby už ve dvaadvacet hodin a potila se krásných 12 hodin, ale název půldenní se mi příliš nezamlouval. Za to půlnoční zní přímo magicky a ta chuť teda kouzelná byla.
A když k ní manžel sám připravil zelí, byla to úplná pohádka i bez klasického knedlíku, který teď kvůli dietě kluci nemůžou, a my s nimi drželi basu.
Kachna
Kachnu omyjeme, osušíme a zevnitř i z venku nasolíme (kolik soli je potřeba Vám neřeknu, záleží na tom, jak moc jste zvyklí solit a na velikosti kachny, ale nebojte se toho).
Po povrchu ji posypeme kmínem a posadíme ji do pekáče s víkem.
Bez jakéhokoliv podlévání vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 100 stupňů.
Dalších 7 hodin si jí nevšímáme. Kachna sama pustí tuk a peče se ve vlastní šťávě.
Po uplynutí daného času zvýšíme teplotu na 120 - 130 stupňů a pečeme dalších 5 hodin.
Kdo má rád křupavou kůrku, doporučuji před koncem odlít omastek a odkrytou kačku nechat krásně opéct.
Zelí
Zelí vložíme do hrnce a zalijeme cca 1 - 1,5 l vroucí vody. Osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka.
Mezitím si na oleji osmahneme najemno posekanou cibuli dozlatova, ke které přidáme oloupané nahrubo nastrouhané jablko.
Krátce podusíme. Směs přidáme k zelí a dle potřeby vydusíme přebytečnou vodu.
Podle chuti také můžeme dosladit.
Zeleninový knedlík
Cuketu i kedlubnu nastrouháme najemno a osolíme. Na utěrce necháme "vyplakat" a řádně vymačkáme přebytečnou vodu.
Zeleninu smícháme se žloutky a nakonec opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků.
Směs plníme do formiček, které jsme vymazali máslem (na dno můžete dát případně pečící papír).
V mikrovlnné troubě pečeme zhruba 8 minut (je třeba hlídat, dle výkonu).
Inspiraci na zelí našel manžel někde na internetu, s knedlíky mi pomohla pažitka.cz a recept od Romči Važanské.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI