Super pálivé kuře a ayran zpět

Ingredience:
kuře z domácího chovu nebo 4 kuřecí stehna1 ksolivový olej1 lžícejarní cibulka4 ks
mleté nové koření1 lžičkauzená paprika1 lžičkavelká čerstvá chilli paprička1 ks
chilli pasta1 - 2 lžičkytymián6 snítekšalvěj5 lístků
sůl1 lžíce
Ayran:
jogurt500 mlledová voda250 mlsůl1 lžička
kuře z domácího chovu nebo 4 kuřecí stehna 1 ks, olivový olej 1 lžíce, jarní cibulka 4 ks, mleté nové koření 1 lžička, uzená paprika 1 lžička, velká čerstvá chilli paprička 1 ks, chilli pasta 1 - 2 lžičky, tymián 6 snítek, šalvěj 5 lístků, sůl 1 lžíce, jogurt 500 ml, ledová voda 250 ml, sůl 1 lžička

Příprava

V těch vedrech to chce něco super pálivého. Pálivé jídlo totiž způsobí, že v těle začne rychleji proudit krev, začnete se potit a tím se podpoří termoregulace. Ne nadarmo v tropických oblastech konzumují právě super ostrá jídla. Prostě až vám bude horko na umření, tak si místo zmrzliny dejte chilli papričku. Uvidíte, jak vám bude hned lépe. No a nebo si místo papričky zkuste udělat oběd podle následujícího receptu. A kdyby se vám zdálo, že to je fakt už moc pálivé. Zapijte to ayranem. Tento nápoj z jogurtu, který je oblíbený po celém Balkáně a Blízkém východě, uhasí oheň v puse. Ayran je podobný arménskému tahn, indickému lassi a íránskému dooghu. Ayran si můžete koupit u většiny stánků s kebabem, nebo v obchodech s balkánskými potravinami. Nevím, jak jsou na tom supermarkety, ale věřím, že tam taky ayran koupíte. No ale úplně nejjednodušší bude, když si ho uděláte sami. Stačí vám k tomu totiž jen velké balení dobrého jogurtu.
Kuře podávejte s rýží, která pálivost také zmírní.

Troubu rozehřejte na 180°C. Kuře rozdělte na 8 dílů a mírně osolte a opepřete. Všechny ingredience kromě kuřete a olivového oleje dejte do mixéru a rozmixujte na hrubou kaši. Tu pak dejte do mísy.
Opečte v pekáči nebo hrnci s poklicí, do které se vám vejdou všechny kousky na olivovém oleji dozlatova. Vypněte sporák a kuřecí kousky dejte do mísy k marinádě a do hrnce nalijte 1 dcl vody. Důkladně s marinádou promíchejte a vraťte do hrnce.

Pečte zakryté asi 45 minut a občas na kuře mrkněte, jestli nepotřebuje podlít. Pak odkryté pečte ještě 15 minut. K podávání si připravte basmati nebo jasmínovou rýži.

Ayran:

Vodu smíchejte s jogurtem (můžete mírně našlehat) a osolte.

Do ayranu můžete podle vaši chuti přidat i česnek, kopr, nebo mátu. 

2016-08-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI