Těsto: | |||||
hrubá mouka | 400 g | brambory | 400 g | tvaroh | 300 g |
vejce | 1 ks | máslo | 15 g | sůl | špetka |
Na dokončení: | |||||
švestky | 10 - 14 ks | ||||
Rozvar: | |||||
švestky | 6 - 8 ks | přepuštěné máslo | 1 lžíce | třtinový cukr | 2 lžíce |
Grand Marnier | 3 lžíce | ||||
Na zdobení: | |||||
zakysaná smetana | 200 g | mletý mák | 100 g | moučkový cukr | 60 - 80 g |
rozpuštěné máslo | dle potřeby |
Ať to jsou knedlíky s jahodami, meruňkami nebo švestkami, vždycky je připravuji z tohoto tvarohovo-bramborového těsta. Jediné borůvkové u nás frčí kynuté. A kombinace švestek a máku je pro mě prostě nadčasová.
1. Uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Necháme je vychladnout.
2. Na pánvi si rozpustíme máslo, na kterém orestujeme na čtvrtky nakrájené švestky. Přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Odstavíme a zalijeme Grand Marnier.
3. Brambory smícháme s moukou, solí, tvarohem, vejcem a povoleným máslem. Vypracujeme hladké těsto.
4. Dáme si vařit vodu do hrnce. Mezitím si vypeckujeme švestky. Každou švestku zabalíme do těsta.
5. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut, dokud nám nevyplavou.
6. Uvařené knedlíky rozkrojíme a servírujeme na švestkový rozvar. Dozdobíme zakysanou smetanou a mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Vše nakonec polijeme rozpuštěným máslem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI