Kváskový celožitný chléb zpět

Rozkvas:
celozrnná žitná mouka250 gvlažná převařená voda250 gkvásek1 lžíce
Chléb:
žitná chlebová mouka500 gpřevařená vlažná voda400 grůžová sůl3 - 4 lžičky
celozrnná žitná mouka 250 g, vlažná převařená voda 250 g, kvásek 1 lžíce, žitná chlebová mouka 500 g, převařená vlažná voda 400 g, růžová sůl 3 - 4 lžičky

Příprava

Před rokem touto dobou jsem byla nucena přerušit mé pečící pokusy, protože jsem si po porodu druhého syna a při jeho kojení netroufla ještě více přiživovat bolení bříška kváskovým pečivem, a i když jsem ještě nějakou dobu kvásek Rudu udržovala, nakonec stejně odešel do věčných lovišť. 

Minulé pondělí nastala asi ta správná konstelace hvězd a já založila nový kvásek. Celých pět dní se nic nedělo, až v sobotu mě ráno přivítal plný perfektních bublin. A pak už to jelo, musela jsem ho krmit i 3x denně. Manžel mu dal jméno Albert a já z něj včera upekla první chlebík. A jelikož se od nového roku snažíme z jídelníčku vyřadit pšenici, poradila jsem se s kamarádkou Gabčou, díky níž jsem s kváskováním nešvihla po prvních pár nezdarech, a upekla nám celožitný bochníček.

V míse, nejlépe skleněné, smícháme celozrnnou mouku, vodu a kvásek. Přikryjeme fólií a necháme na lince v teple kvasit zhruba 12 hodin. Záleží na kvalitě kvásku. Já si udělám na míse či fólii čárku fixem, a jakmile je rozkvas dvojnásobný než původní množství, pokračuji v zadělávání těsta. Rozkvas by měl být kyprý, plný bublin.

K rozkvasu přidáme žitnou chlebovou mouku, vodu a sůl a opatrně promícháme, aby v těstě nebyla suchá místa. Těsto navrstvíme do vymazané formy na chléb, povrch uhladíme a celou formu vrátíme do fólie a necháme ještě zhruba 3 hodiny kynout.

Půl hodiny před koncem kynutí si rozpálíme troubu na 250 stupňů a kastrůlek s vodou vyndáme. Pečeme ještě asi 50 minut. 

Pokud by chléb příliš tmavl, přikryjte ho alobalem. 

Pět minut před koncem chléb z formy vyklopte na mřížku a dopečte i z druhé strany.

Před krájením nechte zcela vychladnout na mřížce mimo troubu.

2017-02-13 Ostatní

Poznámka

Recept je podle Jirky Hajšmana z pečem pecen.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI