Rozkvas: | |||||
celozrnná žitná mouka | 250 g | vlažná převařená voda | 250 g | kvásek | 1 lžíce |
Chléb: | |||||
žitná chlebová mouka | 500 g | převařená vlažná voda | 400 g | růžová sůl | 3 - 4 lžičky |
Před rokem touto dobou jsem byla nucena přerušit mé pečící pokusy, protože jsem si po porodu druhého syna a při jeho kojení netroufla ještě více přiživovat bolení bříška kváskovým pečivem, a i když jsem ještě nějakou dobu kvásek Rudu udržovala, nakonec stejně odešel do věčných lovišť.
Minulé pondělí nastala asi ta správná konstelace hvězd a já založila nový kvásek. Celých pět dní se nic nedělo, až v sobotu mě ráno přivítal plný perfektních bublin. A pak už to jelo, musela jsem ho krmit i 3x denně. Manžel mu dal jméno Albert a já z něj včera upekla první chlebík. A jelikož se od nového roku snažíme z jídelníčku vyřadit pšenici, poradila jsem se s kamarádkou Gabčou, díky níž jsem s kváskováním nešvihla po prvních pár nezdarech, a upekla nám celožitný bochníček.
V míse, nejlépe skleněné, smícháme celozrnnou mouku, vodu a kvásek. Přikryjeme fólií a necháme na lince v teple kvasit zhruba 12 hodin. Záleží na kvalitě kvásku. Já si udělám na míse či fólii čárku fixem, a jakmile je rozkvas dvojnásobný než původní množství, pokračuji v zadělávání těsta. Rozkvas by měl být kyprý, plný bublin.
K rozkvasu přidáme žitnou chlebovou mouku, vodu a sůl a opatrně promícháme, aby v těstě nebyla suchá místa. Těsto navrstvíme do vymazané formy na chléb, povrch uhladíme a celou formu vrátíme do fólie a necháme ještě zhruba 3 hodiny kynout.
Půl hodiny před koncem kynutí si rozpálíme troubu na 250 stupňů a kastrůlek s vodou vyndáme. Pečeme ještě asi 50 minut.
Pokud by chléb příliš tmavl, přikryjte ho alobalem.
Pět minut před koncem chléb z formy vyklopte na mřížku a dopečte i z druhé strany.
Před krájením nechte zcela vychladnout na mřížce mimo troubu.
Recept je podle Jirky Hajšmana z pečem pecen.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI