Ingredience: | |||||
kvásek | 2 lžíce | celozrnná žitná mouka | 160 g | vlažná voda | 160 ml |
pšeničná chlebová mouka | 600 g | podmáslí | 330 ml | sůl | 3 lžičky |
drcený kmín | 1 lžíce |
O prospěšnosti kváskového chleba a pečiva se tu vypisovat nebudu. Kdo má zájem, vygooglí si. Nicméně i kdyby neměl všechna ta "plus", jeho chuť Vás dostane. Už nikdy nebudete chtít kupovaný. Je pravda, že moje první pekařské počiny nebyly nejslavnější a že s kváskem je to tak trochu jako s dalším dítětem, ale...
Když jsem po dlouhé době dala rozkvasit, a modlila se, aby se aspoň z části chleba povedl, protože přijdou hosté, Ruda se pochlapil a já s radostí oznamuji: Mám první balón!
Kvásek, celozrnnou žitnou mouku a vlažnou vodu smícháme a nechám přes noc přikryté igelitem na lince 12 hodin.
K rozkvasu přidáme pšeničnou chlebovou mouku a podmáslí, zamícháme, přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
K těstu přisypeme sůl a kmín a v robotu uhněteme těsto 10 minut.Já robota nemám, těsto jsem zpracovala ručně na vále.
Opět přikryjeme a 2 hodiny necháme kvasit, 2x přeložíme, vždy po hodině.
Po uplynulých dvou hodinách vytvarujeme bochník, dáme do pomoučené ošatky, přikryjeme a 2 hodiny "nerušit".
Peče se ve vyhřáté troubě se zapařením na 250 stupňů 15 minut, poté se trouba odvětrá, teplota se stáhne na 190 stupňů a chléb se 35 minut dopéká.
Já pekla v hrnci s poklicí: hrnec i s poklicí jsem v troubě pořádně nahřála, a jakmile měla trouba správnou teplotu, chléb jsem do něj vyklopila, zavřela poklicí a pekla podle návodu. Po prvních 15 minutách jsem navíc sundala pokličku.
Po upečení dejte chléb vychladnout na mřížku.
Recept je z Pečempecen.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI