Budějická zelnice zpět

Ingredience:
bílé zelí1/2 hlávkyvelká cibule1 ksolej dle potřeby
vývar nebo vodacca 1 - 1,5 lmáslo3 plnější lžícemouka3 zarovnané lžíce
zakysaná smetana2 kelímkydrcený kmín dle chutiocet dle chuti
sůl dle chutibrambory na loupačku nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou dle chuti
bílé zelí 1/2 hlávky, velká cibule 1 ks, olej dle potřeby, vývar nebo voda cca 1 - 1,5 l, máslo 3 plnější lžíce, mouka 3 zarovnané lžíce, zakysaná smetana 2 kelímky, drcený kmín dle chuti, ocet dle chuti, sůl dle chuti, brambory na loupačku nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou dle chuti

Příprava

O zelnici mluvil Zdenda už tak dlouho, že se po několika letech rozhodl donést mi recept, jen abych ji uvařila. Takže jsem si při letošním nakládání zelí část vzala a konečně Zdendovi uvařila jeho vysněnou polívku. Recept by měl být přímo z Budějovic, ale já myslím, že podobnou nám vařila babička na Vysočině, akorát jsme ji jedli s bramborama na loupačku. V Budějicích se prý zásadně jí se šťouchanýma bramborama s cibulkou. Můžete si vybrat (já hlasuju pro brambory na loupačku, zvyk je zvyk.

Zelí nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na kostičky a na troše oleje nechte zesklovatět až slabě zezlátnout. Přidejte pokrájené zelí a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo zelí potopené. Přidejte zarovnanou lžičku drceného kmínu a osolte. 

Zakryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí, přibližně 30 - 40 minut, ochutnávejte. 

Když zelí změkne, připravte si světlou jíšku. Lepší je udělat jíšku řídkou, aby neudělala žmolky. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě zavařte. 

Do misky vyklopte smetany a pomalinku k nim přidávejte polévku a promíchávejte. Cílem je ohřát smetanu, aby se v polévce nesrazila. Směs nakonec pomalu a po částech vmíchejte do polévky a už nevařte. 

Nakonec ochuťte podle vlastní chuti 8% octem. Doporučuji 1 - 3 lžíce, podle toho, jak  máte rádi kyselé. 

Polévku servírujte se šťouchanými bramborami s opečenou cibulkou nebo s bramborama na loupačku. Nejlepší je nandat každému talíř polévky a doprostřed stolu dát mísu brambor, ať si každý nabere podle chuti.

2019-01-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI