Polévka z mangoldu zpět

Ingredience:
mangold1 svazekvětší žlutá cibule1 ksoloupané střední brambory3 ks
český česnek2 stroužkyvývar1 lsůl dle chuti
pepř dle chutiolej dle potřebyanglická slanina4 plátky
kokosové mléko dle chuti
mangold 1 svazek, větší žlutá cibule 1 ks, oloupané střední brambory 3 ks, český česnek 2 stroužky, vývar 1 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, anglická slanina 4 plátky, kokosové mléko dle chuti

Příprava

Mangold je zelenina podobná špenátu, ale příbuzná červené řepě. Zatímco listy vypadají jako špenát s červeným žilkováním, výborné řapíky jsou chuťově podobné chřestu. Snadno si ho můžete vypěstovat na zahrádce, vybírat můžete z několika barevných variací mangoldu. Vypěstovat můžete zelený, zelený s červeným žilkováním (právě tahle dvojice je běžná na farmářských trzích), ale i žlutý nebo celý purpurový. A jak už jsem psala, běžně ho seženete na trzích, ale musíte si pospíšit, na Farmářských trzích na Kulaťáku bývá hned pryč.

Nakonec jako velká milovnice špenátu musím uznat, že v polévce ho mangold poráží 1:0.

Nejprve připravte zeleninu. Cibuli pokrájejte nadrobno, oloupané brambory na kostičky. Mangold na kousky, pokrájené řapíky mangoldu dejte k bramborám, listy se budou do polévky přidávat později.
Na trošce oleje osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte brambory a řapíky mangoldu. Chvilku opékejte, asi tak 3 minuty. Zelenina nemá být opečená do hněda.
Přilijte vývar a přidejte i mangoldové listy. Krátce povařte, stačí tak pět minut. Ochutnejte brambory, jestli jsou už měkké. Pokud ano, přidejte prolisovaný česnek a vše tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
Plátky anglické slaniny pokrájejte na kostičky a opečte na pánvi.
Na talíři přidejte na každou porci opečenou anglickou slaninu a zjemněte pár kapkami kokosového mléka (množství podle chuti).

2016-09-20 Polévky

Poznámka

Stačila mi malá plechovka kokosového mléka (asi 100 ml) a ještě zbylo na smoothie, na každou porci jsem dala jenom pár kapek (přibližně lžíci). Pokud máte raději polévky smetanovější, přidejte mléka podle vlastní chuti.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI