Chlebové placky se sýrem zpět

Ingredience:
hladká mouka1 kgsušené droždí1 lžícevlažná voda530 ml
sůl2 lžičkycukr špetkaolivový olej torchu
sýr Akawi dle potřeby
hladká mouka 1 kg, sušené droždí 1 lžíce, vlažná voda 530 ml, sůl 2 lžičky, cukr špetka, olivový olej torchu, sýr Akawi dle potřeby

Příprava

Domácí chlebové placky si musíte zamilovat. Tradiční arabský sýr Akawi. Bílý sýr s charakteristickou slanou chutí. Věděli jste, že dle tradiční receptury vyrábí tento sýr i Madeta, která ho exportuje do Arabských emirátů?

Ze všeho nejdřív si do čisté vody namočíme sýr, abychom snížili jeho slanost. Sýr necháme máčet pár hodin, přičemž vodu několikrát vyměníme. Poté sýr osušíme a na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme.

Pro nezasvěcené, akawi je bílý sýr balkánského typu v solném nálevu. 

Droždí rozmícháme asi ve 200 ml vody, přidáme špetičku cukru a necháme vzejít kvásek.

Prosátou mouku smícháme se solí, přidáme tři lžíce olivového oleje, kvásek, zbytek vody a pomocí hnětače vymícháme pružné a hladké těsto.

To potřeme ze všech stran olejem a necháme zhruba hodinku v teple kynout.

Poté těsto opatrně vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme asi na 15 kousků. To dělám tak, že těsto uchopím do ruky, mezi palcem a ukazováčkem vytlačím požadovaný kousek těsta, ukroutím a zarovnám na bochánek.

Přikrýté necháme asi 10 minut spočinout.

Poté všechny kousky rozválíme na placky vysoké asi 0,5 cm. Začneme u toho kousku, který jsme ukroutili jako první.

Opět přikryjeme a asi 15 minut čekáme.

Suchou (nepřilnavou) pánev rozpálíme a každou placku na ní zprudka opečeme, ale pouze z jedné strany. Vrchní stranu před pečením několikrát propícháme vidličkou. Placka tedy  zůstane na povrchu bílá, ale spodní strana je upečená do zlatova.

Každou placku potřeme olivovým olejem a posypeme sýrem.

Asi dvě minutky zapékáme buď v troubě při 250 stupních (pouze vrchní ohřev) nebo v remosce na maximum.
2014-12-11 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI