Domácí uzení / Krůtí zauzená šunka zpět

Ingredience:
krůtí prsa1 kgmed1 lžícePraganda26 g
voda100 ml
krůtí prsa 1 kg, med 1 lžíce, Praganda 26 g, voda 100 ml

Příprava

Experiment, který dokonale vyšel. To je domácí šunka zauzená v hrnci na jablečných udících pilinách Původně jsem to chtěla udělat na chalupě venku na plynové bombě a ve starém hrnci. Ale zvědavost byla silnější a tak když už jsem si koupila piliny, hned jsem se na to vrhla. Doma, pod digestoří. 

Šunku jsem udělala podle mého tradičního receptu, akorát tentokrát z krůtího masa.

Maso nakrájejte na kostky 1,5 x 1,5 cm, část masa namelte (asi tak 150 g). Vše dejte do robota a k masu přilijte 100 ml vody smíchaných s 26 g Pragandy a lžící medu. Zapněte hnětení a pár minut promíchávejte. 

Do nádoby šunkovaru postupně vrstvěte masovou hmotu a jednotlivé vrstvy co nejvíc umačkávejte (např. plochou vařečkou, skleničkou a podobně). 

Po naplnění celého šunkovaru zašroubujte víčko a celý šunkovar uložte přes noc do ledničky.

Druhý den šunku uvařte. Na 80°C 2 hodiny. 

Hotovou šunku nechte v šunkovaru úplně vychladnout. 

Hotovou a vychladlou šunku vyndejte z šunkovaru a připravte se na uzení.

Na uzení potřebujete: 

  • velký hrnec (ideálně starý, já jsem doma udila v nerezu a nic se mu nestalo, ale radši bych ho tím netrápila moc často)
  • piliny - speciální na uzení, já jsem je koupila v Hornbachu
  • alobal
  • pařáček
  • plynový sporák nebo hořák + digestoř

Hrnec dobře vyložte alobalem. Je dobré alobal vytáhnout až úplně nahoru a nechat i delší okraje - ty pak přehněte přes poklici, ať neutíká kouř. 

Celé dno pokryjte pilinami. Piliny pocákejte trochou vody. Může se použít i whisky nebo rum, ale myslím, že k šunce to není úplně nutné a voda bohatě stačí.

Hrnec postavte na velký hořák a začněte zahřívat. Ve chvíli, kdy se začne z pilin trochu kouřit (asi tak do pěti minut od začátku zahřívání), vložte do hrnce pařáček, na něj položte šunku a přiklopte poklicí, přečnívajícími okraji alobalu hrnec utěsněte. 

Uďte 20 minut.

Kdo se bojí, že vykouří celý byt, tak z mojí zkušenosti je to menší smrad, než když doma smažíte bramboráky. Nejvíc mi to připomíná vůni z ohně pečených brambor. Myslím, že každá digestoř si s tím poradí. Samozřejmě, že úplně ideální je to provést na chalupě, pěkně venku v nějakém starém hrnci na plynové bombě. Ale doma to jde. A dost dobře. 

Vyudit si tak můžete, cokoliv chcete. Na menší věci (třeba zeleninu) by stačilo jen deset minut uzení. Nezapomeňte, že tohle uzení je jen na chuť, takže všechno maso by mělo být předem tepelně upravené.

2018-04-10 Předkrmy

Poznámka

Na uzení budete potřebovat udící piliny, velký hrnec, alobal a pařáček.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI