Hummus z cizrny zpět

Ingredience:
cizrna1 plechovkatahini60 mlcitronová šťáva60 ml
olivový olej + trochu na servírování2 lžícečesnek1/2 většího stroužkusůl1/2 - 1 lžička
mletý římský kmín1/2 - 1 lžičkavodacca 2 - 3 lžícesladká mletá paprika na servírování
cizrna 1 plechovka, tahini 60 ml, citronová šťáva 60 ml, olivový olej + trochu na servírování 2 lžíce, česnek 1/2 většího stroužku, sůl 1/2 - 1 lžička, mletý římský kmín 1/2 - 1 lžička, voda cca 2 - 3 lžíce, sladká mletá paprika na servírování

Příprava

Kdysi na gymplu mi kamarádka vyprávěla, jak se její maminka dala na zdravou výživu a dělá třeba "humus". Jako správná pubertální blbka jsem se hrozně smála názvu a vůbec neřešila, co by to mohlo být. Asi před rokem a půl jsem se podivovala nad cizrnovým salátem jiné kamarádky. 

No a teď se cizrny (a luštěnin jako takových) můžu užrat, hummusu obzvlášť. Poprvé jsem ho měla před dvěma lety ve Vídni v jakési kavárně jako součást "arabské snídaně" a pak v brněnské kavárně Atlas (která je mimochodem hrozně super!). V Atlasu jsem se do něj definitivně zamilovala a začala ho dělat i doma. 

Hummus je cizrnová pomazánka nebo dip, která pochází se Středního východu, ale populární je třeba i v Maroku a čím dál tím víc i v Evropě. K jeho výrobě se používá kupodivu cizrna a také tahini - sezamová pasta. Tahini se dá koupit ve specializovaných cizokrajných potravinách, ale stále častěji i v supermarketech. Tady však můžete najít recept, jak si tahini vyrobit doma celkem snadno a hlavně levněji.

Tentokrát mi hummusové chutě udělala Verča Z ghetta s její instafotkou hummusu z Atlasu.

Postup:

Je to všechno hrozně lehké a hlavně rychlé, tak není vůbec důvod to nezkusit :) Do foodprocessoru (určitě lze použít i obyč tyčový mixér) dáme tahini a citronovou šťávu a promixujeme, až se spojí dohromady, trochu nabudou na objemu a zesvětlají. Přidáme olivový olej, nasekaný česnek, sůl, římský kmín a opět promixujeme. 

Pokud jde o cizrnu, tak lepší hummus je rozhodně z vařené, ale jestli chcete všechno urychlit, vyškrtnout namáčení a vaření, tak není nic proti ničemu použít plechovkovou. Sama z ní dělám hummus častěji, protože jsem prostě líná a hlavně nikdy nemyslím dopředu na namáčení cizrny. Takže z cizrny slijeme nálev a propláchneme ji ve studené vodě. 

K tahini směsce přisypeme nejdřív půlku cizrny, promixujeme do hladka, pak přisypeme zbytek a opět promixujeme. Pokud chceme hummus opravdu hladký a jemný, tak nakonec přidáme pár lžic studené vody a pro změnu opět promixujeme, ale není to nutné.

Před podáváním zalijeme olivovým olejem a posypeme sladkou mletou paprikou.

Podáváme s jakýmkoliv pečivem, nejlépe světlým a nejideálněji třeba pita chlebem. Nějaká  akurátní zelenina taky není od věci - třeba pečený baklažán je k hummusu fakt super! 

 

 

2014-04-09 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI