Játrová paštika s vůní portského vína zpět

Ingredience:
kuřecí játra450 gstřední cibule1 ksčesnek3 velké stroužky
sušená šalvěj1 vrchovatá lžícebobkový list3 ksportské víno200 ml
máslo250 gbrusinky1 velká hrstpikantní marmeláda dle chuti
prášková želatina5 g
kuřecí játra 450 g, střední cibule 1 ks, česnek 3 velké stroužky, sušená šalvěj 1 vrchovatá lžíce, bobkový list 3 ks, portské víno 200 ml, máslo 250 g, brusinky 1 velká hrst, pikantní marmeláda dle chuti, prášková želatina 5 g

Příprava

Dnes přináším jeden tip na pochoutku pro dospělé. Máme teď "přehrše" návštěv a tohle je vždy trefa do černého. Recept je z časopisu Albert, malé úpravy povoleny. Vyzkoušejte a zamilujete se!

Z másla odebereme asi dvě polévkové lžíce a dáme je na hlubší pánev. 

Přidáme bobkový list, šalvěj, očištěnou a posekanou cibuli a česnek a zpěníme. 

Do pánve vložíme játra a krátce necháme na povrchu zatáhnout. 

Podlijeme 150 ml vína a dusíme, dokud se víno částečně neodpaří (nechceme, aby nám přebytečná tekutina paštiku ve finále zbytečně naředila). 

Vyndáme bobkové listy, směs přendáme do vyšší nádoby, osolíme a opepříme a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka spolu se zbylým máslem. 

Do paštiky přimícháme brusinky a hmotu navrstvíme do misky, ze které ji budeme servírovat. 

Mezitím, co paštika pomalu tuhne, si připravíme ovocné želé. Já používám domácí bezinkovou nebo ostružinovou marmeládu, dobrá bude i rybízová. Množství volím již od ok. Marmeládu ředím zbytkem portského (cca 50 ml, případně vodou) do požadovaného objemu a gramáž želatiny (či dortového želé) pak adekvátně přepočítám k danému množství tekutiny. Orientačně je to asi 5 g želatiny na 150 ml ředěné marmelády nebo 10 g dortového želé Dr. Oetker na 250 ml tekutiny. Při přípravě postupuji dle návodu na obalu (želé se minutu povaří, želatina se vmíchá do horké tekutiny, nevaří se!).

Vlažnou želatinu nalijeme opatrně na paštiku (nelijte z velké výšky, kromě cákanců se může stát, že se paštika, která ještě úplně neztuhla, potlačí nahoru) a necháme zatuhnout do druhého dne v lednici. 

Pokud dělám do hřbetu, který pak vyklopím, dávám marmeládové želé naspod formy a až po ztuhnutí naliji paštiku. Formu vyložím potravinářskou fólií.

Paštiku servírujte s čerstvým pečivem a třeba kyselou okurkou.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-10-30 Předkrmy

Poznámka

Originální recept - www.albert.cz.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI