Kuřecí salát s avokádem v kapsičce z pita chleba zpět

Ingredience na salát:
kuřecí prsa2 kskurkuma nebo směs kari koření2 lžičkyavokádo1 ks
sušený česnek1/2 lžičkysůl1 lžičkapepř1 lžička
oblíbené koření (paprika)1 lžičkalimetka (šťáva)1 ksčerstvé lístky koriandru hrstička
majonéza1/4 šálkuřecký bílý jogurt1/4 šálkupita chléb4 ks
Recept na pita chléb:
hladká mouka2 hrníčkyšpaldová celozrnná mouka1 hrníčeksušené droždí1 pytlík
vlažné mléko1 hrneksůl2 lžičkytřtinový cukr1 lžička
olivový olej4 lžíce
kuřecí prsa 2 ks, kurkuma nebo směs kari koření 2 lžičky, avokádo 1 ks, sušený česnek 1/2 lžičky, sůl 1 lžička, pepř 1 lžička, oblíbené koření (paprika) 1 lžička, limetka (šťáva) 1 ks, čerstvé lístky koriandru hrstička, majonéza 1/4 šálku, řecký bílý jogurt 1/4 šálku, pita chléb 4 ks, hladká mouka 2 hrníčky, špaldová celozrnná mouka 1 hrníček, sušené droždí 1 pytlík, vlažné mléko 1 hrnek, sůl 2 lžičky, třtinový cukr 1 lžička, olivový olej 4 lžíce

Příprava

Kurkuma má velmi příjemnou chuť, navíc není ostrá. Na rozdíl od jiných asijských koření, která budeš v receptech z této knihy používat.

Postup na směs, děti čtou tučnou část:

  1. Kuřecí prsa mamince osol, opepři a můžeš přidat i svoje oblíbené koření, třeba červenou papriku.Maminka ti potom maso zprudka opeče na pánvi z obou stran a odloží stranou, aby vychladlo. Taky ti rozkrojí limetku, protože některé plody mají příliš tuhou slupku a maminka už na ni má ten správný grif.
  2. Smíchej si majonézu s jogurtem, aby se trochu odlehčila. Vymačkej rozpůlenou limetku přímo na majonézu s jogurtem. Limetka sice vypadá trochu jako zelený citrón, ale její chuť je úplně jiná. Osol, opepři, přidej kurkumu a hezky lžící zamíchej.
  3. Maso už určitě vychladlo, můžeš ho opatrně nakrájet nožem, nebo klidně natrhat rukama na menší kousky.
  4. Přidej kousky masa do limetkového dipu a pečlivě promíchej lžící.
  5. Avokádo opatrně prokroj až k pecce a kolem ní rozkroj na poloviny. Odloupni půlky avokáda od pecky a jemně je vytlač ze slupky. Se správně zralým avokádem, které má hnědou slupku a zelenou dužinu, ti to půjde úplně hravě. Měkoučké avokádo pak rozkrájej na kostky nebo plátky a promíchej s masem. Maminka ti mezitím očistí a naseká koriandrové lístky.
  6. Nakonec přidej čerstvý koriandr. Chleba na vrchu kousek odřízněte a vznikné kapsa. Tu naplň masovou směsí. Teď máte svačinku , která skvěle padne do ruky, když se vydáte na výlet.

Recept na domácí pita chleba (asi 8 placek)

  1. Jako první smíchej obě mouky, droždí, sůl i pepř – suché ingredience.
  2. Hned potom přidej olivový olej a zahřáté mléko a dej uhníst do kuchyňského robota. Pokud nemáte doma robota, popros maminku, aby ti těsto uhnětla. I když se to nezdá, je to opravdu velmi pracné.
  3. Jakmile je těsto kompaktní a odlepuje se od stěn misky, je připraveno. Dej ho vykynout na topení. Trvá to asi 45 minut.
  4. Až těsto vykyne rozděl ho na zhruba 8 malých kuliček, které rozválíš do placky a srovnáš na plech vyložený pečícím papírem. Ale pozor! Placky nesmí být moc tenké, jinak se nenafouknou a těsto se uvnitř neoddělí a nevznikne kapsička, kterou potřebujeme. Placka by měla být tlustá asi 1cm, což je zhruba jako tvůj paleček.
  5. Teď nech placky ještě 15 minut odpočívat na plechu a zatím popros maminku, aby ti rozpálila troubu na vysokou teplotu – 210 stupňů.
  6. Jakmile je trouba připravená dejte placky do trouby a pečte je asi 5 minut nebo dokud nejsou zlaté. V ideální případě by se měly nafouknout.
  7. Až je vyndáš buď velmi opatrný. Uvnitř kapsy je horký vzduch o který by si se mohl popálit!
  8. Placky zabal do utěrky, nech vychladnout a pak je můžeš začít plnit.
2015-01-13 Předkrmy

Poznámka

Kurkuma Pozor, barví! Kurkuma neboli indický šafrán je velmi výrazně žluté asijské koření. Často se používá jako potravinářské barvivo. Je také velmi zdravá. Její léčivé a protizánětlivé účinky byly opravdu dokázány. Kurkuma má velmi příjemnou chuť, navíc není ostrá. Na rozdíl od jiných asijských koření, která budeš v receptech z této knihy používat. Trochu se podobá hořčici – je stejně hezky žlutá, nechává stejně nehezké fleky na oblečení, a když to s ní přeženeš, přece jenom může štípat. Používají se oddenky (což je vlastně část kořene rostliny), které se dlouho suší na sluníčku, pak se rozemelou a kurkumový prášek se používá do kari. Nebo do náplně kapsiček v následujícím receptu. Pokud chceš dělat i domácí pita chleba, začni první s ním, jeho příprava trvá totiž delší dobu.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptpro děti
Složitost receptu
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravy
Příležitost
Čas přípravy30 min
Nápoj
Náklady

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI