Ingredience: | |||||
žitný kvásek z lednice | 2 lžíce | celozrnná žitná mouka | 420 g | voda | 220 ml |
povolené máslo | 70 g | růžová sůl | 1 lžička | sušený medvědí česnek | 2 lžičky |
Už nějaký ten pátek můj čerstvý dvouleťák "ujíždí" na slaných sušenkách typu telka. Jsou to takové ty malé čtverečky, trojúhelníky, srdíčka a podobné tvary sypané solí nebo mákem. Dostává je "potajnu" od babičky. O výživové hodnotě a zdraví prospěšnosti těchto pamlsků se bavit nemusíme.
Tak jsem hledala domácí alternativu a na internetových stránkách nuselskakuchta.blogspot.cz jsem narazila na tento recept. A protože kvásek vlastním a stejně už potřeboval vyvenčit, zkusila jsem ho. A ano, opravdu jsou tak famózní, jak popisuje. Takže první plech snědla maminka, z druhého už prcek vyškemral dobrou polovinu. Určitě jsem je nepekla naposledy.
Z kvásku, 220g mouky a vody jsem si udělala rozkvas. Protože svítilo sluníčko, byl hotový za 5 hodin. K němu jsem přidala změklé máslo, sůl, medvědí česnek a postupně zapracovala zbytek mouky. Těsto jsem přikryla igelitem a nechala odpočívat v lednici do druhého dne.
Ráno jsem těsto vytáhla, aby před válením povolilo. Na lehce pomoučené silikonové podložce jsem vyválela tenký plát a nakrájela ho na čtverečky.
Krekry jsem vyskládala na plech s pečícím papírem, orosila vodou, zakryla igelitem a nechala hodinu odpočívat. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15min. Po vytažení jsem je opět pokropila.
Z uvedeného množství surovin připravíte cca 80 krekrů.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI