Kváskový chléb s cizrnou a "medvědí" jogurt zpět

Chléb:
kvásek z lednice1 - 2 lžícecelozrnná žitná mouka250 gvlažná převařená voda250 g
žitná chlebová mouka250 gcelozrnná špaldová mouka150 ghladká špaldová mouka100 g
převařená vlažná voda400 grůžová himalájská sůl3 - 4 lžičkydrcený kmín2 - 3 lžičky
slunečnicová semínka hrstlněná semínka hrstcizrna hrst
Pomazánka:
bílý jogurt (Hollandia)400 gmedvědí česnek hrstrůžová himalájská sůl dle chuti
kvásek z lednice 1 - 2 lžíce, celozrnná žitná mouka 250 g, vlažná převařená voda 250 g, žitná chlebová mouka 250 g, celozrnná špaldová mouka 150 g, hladká špaldová mouka 100 g, převařená vlažná voda 400 g, růžová himalájská sůl 3 - 4 lžičky, drcený kmín 2 - 3 lžičky, slunečnicová semínka hrst, lněná semínka hrst, cizrna hrst, bílý jogurt (Hollandia) 400 g, medvědí česnek hrst, růžová himalájská sůl dle chuti

Příprava

To jsem takhle jednoho krásného dne konečně přemluvila svou bff Janičku, aby zkusila kváskování, a nejenže od té doby u nich doma celá rodinka frčí na domácím chlebíku, ale jedním bochníčkem mě podarovala o tomto víkendu. A na to, jak tvrdí, že jí pečení nejde, její experiment s cizrnou vyšel na jedničku.

Ze zbytku medvědího česneku jsem splašila pomazánku, dá-li se tomu tak říct, a práší se nám od úst všem čtyřem. Děkujeme.

Semínka spolu s cizrnou zalijeme vroucí vodou a máčíme přes noc. 

Kvásek smícháme s celozrnnou žitnou moukou a vodou, přikryjeme igelitem a necháme na lince rozkvasit 10 - 12 hodin.

K rozkvasu přidáme zbylé mouky, vodu a záparu (namočená semínka, z nichž přebytečnou vodu kterou nevstřebaly, slijeme), koření, zamícháme a těsto přendáme do vymazané formy na chléb. Opět přikryjeme a 3 hodiny necháme kynout.

Troubu zapneme na 250 stupňů, vložíme na dno kastrůlek s vodou, a jakmile je řádně rozpálená, můžeme péct chléb. Nejprve 10 minut, poté teplotu snížíme na 190 stupňů a dopékáme ještě zhruba 50 minut (po 20 minutách můžeme přikrýt alobalem).

Po upečení chléb z formy vyndáme na mřížku a krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.

Jogurt dáme do lednice vykapat přes plátýnko (dělám večer a ráno je hotovo, syrovátku použijte třeba na další chléb místo vody), smícháme s nadrobno pokrájeným medvědím česnekem a případně osolíme.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2017-04-26 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI