Chléb: | |||||
kvásek z lednice | 1 - 2 lžíce | celozrnná žitná mouka | 250 g | vlažná převařená voda | 250 g |
žitná chlebová mouka | 250 g | celozrnná špaldová mouka | 150 g | hladká špaldová mouka | 100 g |
převařená vlažná voda | 400 g | růžová himalájská sůl | 3 - 4 lžičky | drcený kmín | 2 - 3 lžičky |
slunečnicová semínka | hrst | lněná semínka | hrst | cizrna | hrst |
Pomazánka: | |||||
bílý jogurt (Hollandia) | 400 g | medvědí česnek | hrst | růžová himalájská sůl | dle chuti |
To jsem takhle jednoho krásného dne konečně přemluvila svou bff Janičku, aby zkusila kváskování, a nejenže od té doby u nich doma celá rodinka frčí na domácím chlebíku, ale jedním bochníčkem mě podarovala o tomto víkendu. A na to, jak tvrdí, že jí pečení nejde, její experiment s cizrnou vyšel na jedničku.
Ze zbytku medvědího česneku jsem splašila pomazánku, dá-li se tomu tak říct, a práší se nám od úst všem čtyřem. Děkujeme.
Semínka spolu s cizrnou zalijeme vroucí vodou a máčíme přes noc.
Kvásek smícháme s celozrnnou žitnou moukou a vodou, přikryjeme igelitem a necháme na lince rozkvasit 10 - 12 hodin.
K rozkvasu přidáme zbylé mouky, vodu a záparu (namočená semínka, z nichž přebytečnou vodu kterou nevstřebaly, slijeme), koření, zamícháme a těsto přendáme do vymazané formy na chléb. Opět přikryjeme a 3 hodiny necháme kynout.
Troubu zapneme na 250 stupňů, vložíme na dno kastrůlek s vodou, a jakmile je řádně rozpálená, můžeme péct chléb. Nejprve 10 minut, poté teplotu snížíme na 190 stupňů a dopékáme ještě zhruba 50 minut (po 20 minutách můžeme přikrýt alobalem).
Po upečení chléb z formy vyndáme na mřížku a krájíme až po úplném vychladnutí, nejlépe druhý den.
Jogurt dáme do lednice vykapat přes plátýnko (dělám večer a ráno je hotovo, syrovátku použijte třeba na další chléb místo vody), smícháme s nadrobno pokrájeným medvědím česnekem a případně osolíme.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI