100% rostlinný dort zpět

Korpus:
špaldová hladká mouka (můžete i jinou zdravou)1 a 1/4 hrnkuřepkovýolej1/4 hrnkurostlinné mléko (dala jsem mandlové)3/4 hrnku
jablečný ocet2 lžičkyjedlá soda1 lžičkaprášek do pečiva3 lžičky
přípravek no egg dle libostiškrob (kukuřičný nebo bramborový)3 lžičkysůl špetka
vanilkový bio cukr (mám z třtinového)1 balíčektřtinový cukr může být i méně (měla jsem jej namletý na jemno)1 hrnekvanilková esence / nebo vanilka2 lžičky
Náplň:
kokosový krém (dobře vychladit)1 plechovkavanilkový cukr dle chutikokosová esence (nemusí být)1 lžička
citronová šťáva troškuztužovač šlehačky (nemusí být, ale je to lepší) dle uvážení
Ovocná náplň:
jahody, maliny - lesní směs (měla jsem mraženou) dle potřeby
Krém na povrchu dortu:
čokoláda ritter sport marcipan (koupíte v Tescu) dle potřeby100% kakao dle chuti a intenzitysojová smetana na vaření dle potřeby
trošku veg čokoládového pudinku pokud chcete více hustérostlinný margarín (používám alsan)1/4 kostkyrostlinné mléko4 lžíce
plátky kokosu dle potřebymaliny (může být i jiné ovoce, nebo oříšky) dle potřeby
špaldová hladká mouka (můžete i jinou zdravou) 1 a 1/4 hrnku, řepkovýolej 1/4 hrnku, rostlinné mléko (dala jsem mandlové) 3/4 hrnku, jablečný ocet 2 lžičky, jedlá soda 1 lžička, prášek do pečiva 3 lžičky, přípravek no egg dle libosti, škrob (kukuřičný nebo bramborový) 3 lžičky, sůl špetka, vanilkový bio cukr (mám z třtinového) 1 balíček, třtinový cukr může být i méně (měla jsem jej namletý na jemno) 1 hrnek, vanilková esence / nebo vanilka 2 lžičky, kokosový krém (dobře vychladit) 1 plechovka, vanilkový cukr dle chuti, kokosová esence (nemusí být) 1 lžička, citronová šťáva trošku, ztužovač šlehačky (nemusí být, ale je to lepší) dle uvážení, jahody, maliny - lesní směs (měla jsem mraženou) dle potřeby, čokoláda ritter sport marcipan (koupíte v Tescu) dle potřeby, 100% kakao dle chuti a intenzity, sojová smetana na vaření dle potřeby, trošku veg čokoládového pudinku pokud chcete více husté, rostlinný margarín (používám alsan) 1/4 kostky, rostlinné mléko 4 lžíce, plátky kokosu dle potřeby, maliny (může být i jiné ovoce, nebo oříšky) dle potřeby

Příprava

Chtěla jsem si ještě užít poslední zbytky sluníčka a udělat něco co mi tu pohodu zpříjemní, miluji maliny, jahody, borůvky a všechno tyhle malé zobací plody, proto jsem je s velkou chutí zakomponovala do tohoto dortu. 

Určitě jej můžete využít i jako narozeninový dort, nebo prostě jen tak, když chcete mít hezký odpoledne, nebo jako já snídani :o))

Dělala jsem jako zkušební verzi z menší dávky.

Postup:
Mixovací metlu na krém jsem dala do mrazáku zchladit. V míse jsem si připravila mléko, olej, ocet, vanilkovou esenci, cukr, vše jsem mixovala do hladka, v druhé míse smícháte mouky, kypř. prášek, škrob, sůl, sodu, postupně sypete do mokré směsi a promícháváte v hladké těsto. Pokud by bylo moc hutné, přidáte více mléka. Připravíte formu na menší dortík, nebo menší kulatý pekáček, já vymazala a vysypala kokosem, vlijete těsto a dáte do vyhřáté trouby cca. 170° péct 30min. záleží dle vaší trouby, zkoušejte, dokud se těsto nelepí na špejli. Po upečení chvíli nechat stát, poté vyklopit a dát chladit na mřížku. Po úplném vychladnutí rozkrojit na polovinu.

Na  krém jsem oddělila kokosový krém od kokosové vody, nalila jsem rovnou do mísy, ve které mixuji ( opravdu musí být hodně vychlazený), vynadala jsem metlu z mrazáku a mixovala chvíli do mírného zhoustnutí, poté přidala citronovou šťávu,vanilkový cukr, kokosovou esenci, ztužovač, kdo chce, může přidat i hrstku strouhaného kokosu je to také výborné. Mixovat do zhoustnutí a poté dát chladit do lednice.

Ovoce jsem rozvařila s troškou třtinového cukru a nechala vychladnout.

Na čokoládový krém jsem si vlila půlku sojové smetany alprosoya do kastrůlku, přidala čokoládu a nechala rozpustit, přidala jsem ještě cca 2 lžíce kvalitního kakaa (nemusí být) a trošku pudinku, nechala provařit a vychladnout.

V míse jsem rozšlehala margarin alsan a mandlové mléko (rostlinné) přidala postupně čokoládový vychladlý krém, šlehala jsem do krémové konzistence, opět i tento krém dala chladit do lednice.

Rozkrojený dort jsem nejdříve potřela ovocem, potom druhou vrstvu celým kokosovým krémem, přiklopila, ještě zahladila zbytkem krému a dala takto chvíli chladit. Nakonec celý krém potřete a zahladíte čokoládovým krémem, boky jsem zdobila plátky kokosu, ale určitě jdou i jiné variace (oříšky atd.) a nakonec tečka maliny (nebo opět vámi zvolené ovoce), dort je díky kokosovému krému lehký a vláčný, tak snad bude chutnat :o)

2014-03-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI