Bezé roláda se šlehačkou zpět

Oříškové bezé:
bílky125 gcukr krupice80 gmleté lískové oříšky30 g
hladká mouka40 g
Šlehačková náplň:
35% smetana ke šlehání250 - 300 mlkrupicový cukr1 - 2 lžíce
bílky 125 g, cukr krupice 80 g, mleté lískové oříšky 30 g, hladká mouka 40 g, 35% smetana ke šlehání 250 - 300 ml, krupicový cukr 1 - 2 lžíce

Příprava

Už jsem skoro zapomněla, jak je tahle roláda úžasná. Lehká a nadýchaná, plná šlehačky a oříšků. Dříve zákusek, který jste koupili v každé cukrárně, dnes pro některé velká neznámá. A tak Vám ji trochu připomenu, protože kromě skvělé chuti, je i velice jednoduchá na přípravu.

Roláda se připravuje pouze z bílků, takže pokud se Vám jich doma několik nastřádalo, tímto způsobem je perfektně zužitkujete. Náplň je jen do tuha ušlehaná smetana s malým množstvím cukru. Doporučuji použít smetanu s vyšším obsahem tuku, která dobře drží i další den. Šlehačkové dezerty je totiž dobré spotřebovat do 24 hodin, kdy jsou nejlepší. 

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.

Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut, až je těsto lehce do růžova.

Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.

Šlehačková náplň:

Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.

Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem. 

Pokud chcete roládu ještě vylepšit, můžete do ušlehané šlehačky vmíchat 50 g nastrouhané hořké čokolády nebo lžičku čerstvě mleté kávy. Já ji mám ale nejradši jen tak.

2016-06-17 Dezerty

Poznámka

Inspirovala jsem se v knize Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI