Bezová panna cotta pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
bezové květy10 kssmetana ke šlehání 31%2 kelímkyplnotučné mléko100 ml
prášková želatina2 lžičkycukr dle chutisemínka z 1/2 vanilkového lusku
Pro dospělé:
rebarbora200 gkompotované švestky1/2 skleniceskořice špetka
bezové květy 10 ks, smetana ke šlehání 31% 2 kelímky, plnotučné mléko 100 ml, prášková želatina 2 lžičky, cukr dle chuti, semínka z 1/2 vanilkového lusku , rebarbora 200 g, kompotované švestky 1/2 sklenice, skořice špetka

Příprava

Nebudeme si lhát do kapsy - tato dobrota je tůůze tučná. Ale taky tůůze dobrá! S květy černého bezu je to navíc zase něco trošku jiného, takže jednou za čas se to chuťovým pohárkům prostě dopřát musí!

Bezové květy zlehka omyjte proudem vody, ale jen opravdu opatrně - tak, abyste se zbavili případné nečistoty či hmyzu, ale aby květ nepřišel o většinu svého pylu. Pak umístěte do hrnce, zalijte oběma šlahčkami a mlékem, přiklopte a nechte v lednici odpočívat minimálně přes noc. Poté přes pláténko nebo jemné sítko opatrně přeceďte. V malém množství směsi rozmíchejte želatinu, zbytek směsi zahřejte ve vodní lázni, přidejte vanilku, oslaďte dle chuti a opatrně vmíchejte želatinu. Uveďte k varu a vařte asi minutu. Poté odstavte, nalijte do formiček vymazaných troškou oleje (silikonové vymazávat nemusíte) a nechte v chladu lednice odpočinout minimálně čtyři hodiny. Studené podávejte přelité ovocným rozvarem, z nádobek je můžete vyklopit, ale taky nemusíte.

Švestkovo-rebarborová omáčka (pro dospělé):   

Rebarboru oloupejte od svrchní slupky a nakrájejte na špalíčky. Dejte do hrnce společně s uvedeným množstvím švestek, použít můžete i sladký sirup, ve kterém jsou kompotovány. Krátce povařte, dokud rebarbora nezměkne. Poté rozmixujte na hladké pyré. Ochuťte špetkou skořice, případně ještě dle chuti přidejte cukru nebo libovolný sirup.

Dětská specifika:

  • dezert je poměrně hodně tučný. Dětem tuky až tak nevadí, přesto se nedoporučuje dávat šlehačku před prvním rokem vzhledem k zátěži ledvin.
  • vanilka je exotické koření a mohla by způsobit alergickou reakci, taktéž i skořice
  • rebarbora se nedoporučuje dětem dávat vůbec. Některé zdroje uvádí že až dokonce do deseti let. Problematický je především obsah kyseliny šťavelové v ní obsažený, a ze stejného důvodu by ji neměly konzumovat ani těhotné ženy. 


2015-06-01 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostdětská oslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI