Bílkový krémeš zpět

Ingredience:
listové těsto (ano, dá se udělat i doma...)1 balenívoda500 mlvanilkový pudink (používám Dr. Oetker - pravá valinka, občas se tam objeví i vanilková zrníčka)2 balení
vanilkový cukr1 balenívaječný bílek4 kscukr krystal100 g
cukr moučka50 gsmetana ke šlehání750 ml
listové těsto (ano, dá se udělat i doma...) 1 balení, voda 500 ml, vanilkový pudink (používám Dr. Oetker - pravá valinka, občas se tam objeví i vanilková zrníčka) 2 balení, vanilkový cukr 1 balení, vaječný bílek 4 ks, cukr krystal 100 g, cukr moučka 50 g, smetana ke šlehání 750 ml

Příprava

Byla to právě letošní návštěva Slovenska, která mě přinutila konečně ochutnat dezert zvaný kréméš. Že se jedná o tradiční maďarskou specialitu asi nemusím připomínat. V Česku se připravuje na hromadu obdobných způsobů - některé jsou dobré, jiné horší, další s marmeládou, onaké mají místo těsta vyskládané sušenky. Nic z toho jsme péct nechtěla a tak jsem začala pátrat po "pravém" krémeši. A pravděpodobně jsem ho nenašla...a tak jsem se rozhodla vyzkoušet extra nadýchanou variantu - bílkový krémeš. Jsou...jak jen to říct trochu skromně...super! Nejsou nijak extrémně sladké, jsou nadýchané, křehké, lehké jako peříčko.

Dva velké plechy vyložíme pečícím papírem a troubu dáme předehřát na 220°C. Listové těsto rozdělíme na dva díly a každý z nich vyválíme na tenký plát. Pláty těsta přeneseme na plechy, důkladně popícháme vidličkou a dáme péct dozlatova - zabere to asi deset minut. Elektrickým šlehačem nebo v robotu do tuha vyšleháme bílky. Zasypeme je prosetým moučkovým cukrem, znovu prošleháme. 350 ml vody svaříme s krystalovým cukrem. Ve 150 ml vody rozmícháme vanilkový pudink a vanilkový cukr. Pudinkovou "vodu" za stálého míchání vlejeme do vařícího cukrového rozvaru a do zhoustnutí povaříme. Ještě horký pudink postupně a za stálého šlehání vpravíme do vaječného sněhu. Vznikne nám hladký a nadýchaný vanilkový krém. Jedno z upečených listových těst necháme v plechu (nebo přeneseme na nějakou jinou plochu, co se nám vejde do lednice) a naneseme na něj veškerý vanilkový krém (když ho necháte chvíli odpočívat, nebude se roztékat, ale začne krásně držet tvar) v silné vrstvě. Dáme alespoň na hodinu chladit do lednice. Do tuha ušleháme šlehačku, je možné do ní přidat i ztužovač, ale dezert si to nevyžaduje. Druhé listové těsto rozkrájíme na čtverce. Po hodině chlazení vytáhneme listové těsto s vrstvou vanilkového krému z lednice, pokryjeme silnou vrstvou šlehačky a nahoru místo vedle místa vyskládáme čtverce z listového těsta.

Jinak řečeno - upečené listové těsto v celku namažeme vanilkovým krémem, vychladíme, namažeme slehačkou a úplně nahoru na šlehačku vedle sebe poskládáme čtverečky z druhého listového těsta.

Krémeš je optimální nechat alespoň přes noc uležet. Poté krájíme podle čtverců na povrchu a před podáváním silně pocukrujeme moučkovým cukrem. U nás doma jsou v lednici poslední dva kousky :)))

2015-01-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI