Borůvkové koláčky zpět

Ingredience:
listové těsto1 baleníborůvky dle potřebymascarpone1 balení
šťáva z citronu dle chutimed2 lžícevanilková exence dle chuti
vejce na potření okrajů1 ks
listové těsto 1 balení, borůvky dle potřeby, mascarpone 1 balení, šťáva z citronu dle chuti, med 2 lžíce, vanilková exence dle chuti, vejce na potření okrajů 1 ks

Příprava

Docela často brouzdám pinterestem, hledám tam inspiraci na tvoření, pečení a podobně, a protože se mi docela dost plní nástěnka "recepty, co chci vyzkoušet", dnešní los padl právě na jeden recept z pinterestu.

Zároveň jsem taky už hodně dlouho chtěla udělat koláčky z čerstvého ovoce. Znáte to, jak je v každém poctivém českém koláči tuna marmelády s cukrem? Tak přesně tohle jsem právě nechtěla, a plánovala jsem udělat koláčky, kde bude čerstvé ovoce a koláčky budou nadýchané a lehounké jako pírko. Kdy by na to mohl být lepší čas, než je mé zkouškové období, kdy trávím v rámci prokrastinace tolik času v kuchyni. I když zrovna tyhle koláčky byly raz dva hotové, a tak mi nezbylo nic jiného, než se zase brzy vrátit ke skriptům.

Koláčky jsou tak jednoduché, že je určitě zvládnou i vaši malí pomocníčci, jediné, s čím jim budete muset případně pomoct, bude válení těsta, pokud jste si koupili mražené nebo chlazené v bochánku. Já použila už rozválené listové těsto, které jsem koupila v lidlu.

Místo mascarpone můžete použít případně i jiný krémový sýr, nebo tvaroh. V receptu na pinterestu byl krémový sýr, tak jsem vyzkoušela, a je pravda, že koláčky jsou zase o řád jinde, než při použití tvarohu. Do koláčku nemusíte používat striktně jen borůvky. Můžete tam dát jakékoliv jiné bobulky, jako maliny nebo ostružiny, v létě určitě směle použijte to, co se vám zrovna urodí na zahrádce.

1. Troubu si rozehřej na 180°C.

2. Listové těsto si rozlož na linku a vykrájej z něj kolečka, která budou odpovídat velikosti koláčku. Pokud nemáš vhodné vykrajovátko, můžeš si pomoct skleničkou. Poté kolečka přemísti na plech vyložený pečícím papírem a ideálně si ještě naznač menším kolečkem, kde bude náplň.

3. V míse si smíchej ingredience na krém - mascarpone, med (či jiné sladidlo), vanilkovou esenci (já jsem použila domácí vanilková cukr) a trochu citronové šťávy. Směs potom pomocí cukrářského sáčku, nebo jakkoliv jinak šikovně se ti to podaří, nanášej doprostřed koláčku.

4. Okraje koláčku potři rozšlehaným vajíčkem, krém poklaď borůvkami a můžeš dát péct.

5. Koláčky peč asi 15 minut, až zezlátnou, vyndej je z trouby a nech ještě na plechu před servírováním 5 minut vychladnout.

2016-10-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
25
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI