Božské borůvkové muffiny zpět

Ingredience:
hladká mouka1 a půl hrnkucukr krupicevětší 1/2 hrnkuprášek do pečiva2 lžičky
sůl2 špetkyrostlinný olej1/3 hrnkuvejce1 ks
polotučné mlékocca 1/3 hrnkučerstvé borůvkycca 1 hrnek
Drobenka:
cukr1/2 hrnkuhladká mouka1/3 hrnkumáslocca 60 g
mletá skořice2 lžičky
hladká mouka 1 a půl hrnku, cukr krupice větší 1/2 hrnku, prášek do pečiva 2 lžičky, sůl 2 špetky, rostlinný olej 1/3 hrnku, vejce 1 ks, polotučné mléko cca 1/3 hrnku, čerstvé borůvky cca 1 hrnek, cukr 1/2 hrnku, hladká mouka 1/3 hrnku, máslo cca 60 g, mletá skořice 2 lžičky

Příprava

A zase jsou tady ty muffiny! No jo, ale to je tak vděčná a rychlá dobrůtka, že si nemůžu pomoct a dělám je doma pravidelně. Když teď navíc pomalu začíná sezóna ovoce, variací na muffiny bude čím dál víc. No a ty borůvkové, to je prostě klasika, která mně nikdy nezklamala. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale zatím u mne jednoznačně vede tento recept (od Colleen z allrecipes.com) na božsky dobré, vláčné a sofistikované muffiny se skvělou skořicovou drobenkou, která běžný muffin přemění na luxusní záležitost. Jednotlivé kousky vám budou mizet z talíře kosmickou rychlostí. Já jsem je tento týden dělala nakonec dvakrát, protože jedna dávka se ukázala jako zcela nedostatečná.

Suché suroviny na těsto promícháme ve větší míse. V hrnku rozšleháme olej, vejce a mléko a směs přilijeme do mísy. Důkladně rozmícháme na středně řídké těsto a v případě potřeby, přidáme trochu mléka. Nakonec do těsta lehce zamícháme borůvky. Troubu rozehřejeme na 180 °C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky, které plníme těstem. Cukr, mouku, máslo a skořici rukou smícháme na drobenku, kterou pak rovnoměrně posypeme každý muffin. Dáme péct na cca 20 až 25 minut, dokud muffiny nevyběhnou a nezezlátnou, necháme vychladit na mřížce. 

Jestliže servírujete muffiny až další den, doporučuji je dát na cca 20 sekund na nižší stupeň do mikrovlnky, aby byly opět krásně teplé a vláčné.

2016-05-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI