Ingredience: | |||||
větší hodně zralý banán | 1 ks | burákové máslo | 125 g | třtinový cukr | 50 g |
melasa | 1 vrchovatá lžíce | špaldová mouka | 170 g | drcená vanilka | 1/2 lžičky |
kypřící prášek | 1/2 lžičky | jedlá soda | 1/2 lžičky | čokoládové kousky | dle chuti |
Začalo to objednávkou ve Velké Británii, na které mi spoluúčast nabídl rodinný známý. Lehce jsem se rozšoupla a hleďme, ani jsem si nedokázala představit, jak velké je kilo burákového másla. Takže, ať neskončí na lžičce po večerech u TV, co s ním? Tyhle úžasné měkké sušenky vznikly spojením burákového másla, zralého banánu, melasy, čokolády, vanilky atd., zkrátka samých zdravých a prudce žravých ingrediencí. V sobotu čekáme velkou návštěvu, mám obavu, že asi neochutnají (smích).
Do mísy hrubě nastrouháme banán nebo ho rozmačkáme vidličkou, záleží, jak moc zralý ho máme. Přidáme burákové máslo (já mám hladké čisté, bez přídavků - jen opražené a pomleté buráky včetně šlupiček, ale určitě bude fungovat i jakékoliv jiné, klidně s kousky). Spolu s burákovou dobrotou přidáme do mísy také cukr, melasu a vanilku. Mixérem vše spojíme do jedné homogenní směsi. Poté zamixujeme mouku s kypřidly (soda + prášek). A úplně na závěr ručně vmícháme čokoládové bobky.
Těsto přeneseme na potravinářskou fólii, zabalíme a dáme na hodinku odpočívat do lednice (může být i déle). Pak si rozehřejeme troubu na 190°C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Z těsta tvoříme mezi dlaněmi kuličky o něco větší než je lískový oříšek. Dáváme je kousek, od sebe trošku naskočí.
Pečeme cca 13 minut, dokud nejsou zlatavé a po povrchu popraskané.
Z uvedeného množství surovin připravíte cca 70 bochánků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI