Charlotta s tvarohem a lesním ovocem zpět

Ingredience:
cukrářské piškoty1 balenítvaroh5 vaničeksmetana ke šlehání250 ml
jedlá želatina v prášku1 sáčekcukr moučka dle chutimražená směs lesního ovoce nebo čerstvé jahody dle potřeby
klasické dětské piškoty2 - 3 hrsti
cukrářské piškoty 1 balení, tvaroh 5 vaniček, smetana ke šlehání 250 ml, jedlá želatina v prášku 1 sáček, cukr moučka dle chuti, mražená směs lesního ovoce nebo čerstvé jahody dle potřeby, klasické dětské piškoty 2 - 3 hrsti

Příprava

Charlotta je osvěžující dezert s ovocem a cukrářskými piškoty. Ideální na teplé dny.

Dezert, který vypadá úplně královsky, ale přitom je jednoduchý a jeho příprava je rychlá. Úžasné je, že může být pokaždé trochu jiný. Ovoce přizpůsobíte sezoně, tvaroh můžete vyměnit za mascarpone nebo šlehačku. Tyhle variabilní dezerty jsou prostě dokonalé.

Třešničkou na dortu je nejen ovoce, které navrstvíte na krém, ale i ozdobná mašle, kterou celé své dílo převážete. Není to úžasný dárek na narozeniny nebo k výročí?

Já jsem tvarohovou Charlottu připravovala pro kamarády, kteří slavili narozeniny. Použila jsem nízkotučný tvaroh a mraženou směs lesního ovoce z Lidlu, kterou mám moc ráda nejen do dezertů, ale i do smoothie.

Recept je připravený na rozevírací dortovou formu o průměru 22 cm. Pokud bude maličko větší, tak vám ještě vyjdou cukrářské piškoty. Kdo má formu velkou, okolo 26 cm, potřebuje už asi jeden a půl balíčku cukrářských piškotů.

Cukrářské piškoty si vybalte a připravte na talíř. Budete potřebovat všechny dostupné ruce, takže nebude prostor pro otevírání sáčku. Používám cukrářské piškoty Tastino z Lidlu, protože vycházejí dobře cenově a jsou moc chutné.

Všechen tvaroh dejte do robota se šlehacím nástavce. Dochuťte cukrem a vyšlehejte do hladkého krému. Množství cukru záleží na vaší chuti. Přidejte také ovoce, stačí necelých 100 g. A opět šlehejte. Ovoce se částečně rozpadne a krásně obarví krém.

V menším hrnci si přiveďte k varu celou smetanu. Odstavte z plotny a nasypejte do hrnce celý sáček želatiny. Metličkou důkladně prošlehejte, aby ve směsi nebyly hrudky.

Za stálého pomalého šlehání přilévejte smetanu se želatinou do tvarohové směsi. Opět zvyšte otáčky a důkladně směs prošlehejte.

Na dno rozevírací dortové formy vystřihněte kruh z pečícího papíru. Ten vyskládejte kulatými dětskými piškoty, ale ne až do krajů, tam budou opřené dlouhé cukrářské piškoty.

Dlouhé cukrářské piškoty budou pravděpodobně přesahovat formu, to však vůbec nevadí. Aby se vám dlouhé piškoty nekácely, tak je kolem formy skládejte asi po čtyřech, pěti a vždycky k nim plácněte pár lžic krému, které piškoty na boku formy přichytí. Tak pokračujte kolem celé formy.

Není kam spěchat, pracujte opatrně, aby vám cukrářské piškoty nepopadaly. Až budou piškoty po celém obvodu formy, můžete do ní opatrně vyklopit i zbytek krému, který na povrchu uhladíte.

Do krému naskládejte a jemně zatlačte ovoce. Dejte na několik hodin do lednice. Ideálně až do druhého dne. Pokud použijete zmrazené ovoce, tak je důležité ho nechat pořádně rozmrznout a nechat důkladně okapat v cedníku.

Před podáváním povrch pocukrujte moučkovým cukrem. Krájejte velice opatrně, ostrým velkým nožem, který před každým zakrojením namočte do horké vody a otřete.

2015-08-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI