Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová z blogu Bohyně kuchyně

Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová z blogu Bohyně kuchyně zpět

jméno a příjmení Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová
znamení    ryby a rak
sny a cíle Elly
sny a cíle Lenka
To hlavní o čem jsem snila, se mi už splnilo. Spokojená rodina a práce, která mě baví. Můj cíl je rozvíjet a pečovat o všechno a všechny, co mám ráda, aby nám bylo stále tak dobře a možná ještě lepé. 
„Můžete mi, prosím, říci, kudy se mám odsud vydat?“ „To závisí do značné míry na tom, kam se chceš dostat“„Je mi celkem jedno kam…“ „Pak je tedy jedno, kudy půjdeš.“  
blog
facebook
www.bohynekuchyne.cz
Bohyně kuchyně

Bohyně kuchyně se narodily jednoho krásného letního dne v roce 2012. To jela Elly zrovna do práce a myšlenka na foodblog ji prostě praštila do hlavy. A hned jak vystoupila z auta, tak se o svůj nápad podělila s Lenkou. Název byl jasný od začátku. Protože ten přišel zároveň s nápadem na foodblog. Existují věci mezi nebem a zemí…

My dvě, Lenka a Elly, vaříme od nepaměti. Od dob prvních pokusů v kuchyni se obě dvě snažíme rozvíjet, vzdělávat a zkoušet stále nové a nové věci. Nebojíme se žádné výzvy a rády se navzájem chlubíme svými kuchyňskými úspěchy a utěšujeme se v případě kuchyňských neúspěchů.

I další záliby máme my dvě podobné. Baví nás ruční práce, především háčkování a pletení, ale také pletení košíků a vyrábění dekorací do domácnosti. Rády zvelebujeme naše bydlení, staráme se o naše rodiny a domácí mazlíčky. S oblibou cestujeme po světě, protože všechny naše výlety se vždycky zvrhnou v kulinářské orgie a výpravy za dobrým jídlem. Obě velice rády, často a hodně čteme, sledujeme Sex ve městě a milujeme šaty a sukně, všech možných barev a střihů. 

Fotogalerie
Recepty kuchaře
Božské gratinované brambory

Božské gratinované brambory

U dnešního receptu bych ráda použila oblíbená slova mého pana Božského. Taková blbost a jak je to dobrý. A ano, má pravdu. Gratinované brambory se smetanou nejsou žádná velká věda. Oblíbená přílohová surovina – brambory, se díky nakrájení na tenké plátky a jemné smetaně, promění v naprosto božský pokrm.

Jsme přeci bohyně, tak jak jinak. Tuhle přílohu můžete v klidu podávat ke spoustě jídel. K dušenému masu, k pečené rybě, ke grilovanému masu. Prostě jak máte chuť. Příloha velice variabilní. A to přeci máme rádi.

Potřebujete minimum surovin. Brambory, sůl, pepř, máslo a smetanu. Kdo chce, může brambory doplnit nastrouhaným sýrem jako my. Ale i se samotnou smetanou jsou tak skvělé, že není potřeba je ničím doplňovat. Když tam švihnete sýr, tak máte, podle mě, úplně super bezmasé jídlo, ke kterému není potřeba už nic víc vymýšlet.

Důležité je nakrájet nebo nastrouhat brambory opravdu na tenké plátky. Až se brzy upečou a jsou šťavnaté. Já je švihám na svém robotu Tefal. Než jsem ho měla, tak jsem krájela na kráječi Fiskars a taky super.

19.11.2019 Doba přípravy: 60 min více info
Gnocchi se špagetovou dýní, šalvějí a italskou salsicciou

Gnocchi se špagetovou dýní, šalvějí a italskou salsicciou

Podzim = dýně. Jasné rovná se. Aspoň u nás doma. Když se začnou v obchodech a na trhu objevovat dýně, tak nakupuju a mám jich doma velkou zásobu. Hlavně hokkaido, máslové a muškátové dýně. Občas sáhnu i po dýni špagetové a z té vám dnes něco uvařím.

Další skvělou surovinou v dnešním receptu je salsiccia. Měkká italská klobáska je uvnitř střívka syrová a neskutečně dobrá. Můžete ji grilovat, péct, dusit, smažit. Vcelku nebo vytlačenou ze střívka, jako právě teď.

24.10.2019 Doba přípravy: 45 min více info
Křupavý bůček, domácí noky a špenát

Křupavý bůček, domácí noky a špenát

Vážně obdivuji všechny, kdo dokáží vařit tak, že zhubnou. Změní svůj pohled na jídla, která vaří, začnou makat, cvičit. Já mezi ně nepatřím a obávám se, že už ani patřit nebudu. Nechci se rozepisovat o tom, že najít si jen půl hodiny denně na nějaké cvičení, je pro mě sci-fi. Svůj čas dělím mezi rodinu (nejvíce ho zabere samozřejmě Žof) a práci. Nezastírám, že občas nějakou tu zábavu. Kdybych třeba vynechala každodenní krátkou kávu s maminkou, tak bych místo ní mohla cvičit. No jo, ale kdy se uvidím s maminkou? Prostě nebudu kecat, je to o prioritách.

A jídlo? Tak o tom se nebudu rozepisovat vůbec. Prostě to mám tak, že si radši dokřupava upeču bůček a uvařím si k němu špenát a domácí noky, než bych doplnila chybějící energii kuřecím prsíčkem a zeleninou na páře. Nic proti nim.

No tak, po krátkém úvodu vás varuji. Dnes to nebude recept na dietní kuřecí prsíčko. Dnes je tady nedělní oběd jako od babičky. Pěkně vypečený a pěkně tučný. Mým obědem tedy nezhubnete ani deko, ale zato ohromíte tchýni a partnera. Když teda zrovna nejsou na dietě…

Pravý nedělní oběd je tady! Dozlatova vypečený bůček s křupavou kůrkou, smetanový špenát a domácí noky.

24.10.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Houbová omáčka

Houbová omáčka

Houbová omáčka je jedno z nejznámějších s nejchutnějších houbových jídel. Existuje hodně receptů a každý ji dělá jinak. Já ji dělám takhle, za sezónu několikrát.

S čím máte houbovou omáčku rádi vy? S bramborem a vejcem vařeným natvrdo, jako my nebo s knedlíkem, kusem hovězího masa, s těstovinami? Každý to má jinak a má své oblíbené kombinace a chutě. Výborná je houbová omáčka také se špekovým knedlíkem nebo kusem čerstvé křupavé bagety.

4.10.2019 Doba přípravy: 30 min více info
Vepřová líčka s olivami a rajčaty na červeném víně

Vepřová líčka s olivami a rajčaty na červeném víně

Zase jeden nedělní oběd ode mě. Ale nečekejte žádné velké tancování kolem plotny. To už víte, že na to mě v poslední době moc neužije. Protože… Vždyť víte. Vaření miluju, vařím a peču denně, ale čas na vaření si musím hledat mezi klepáním do klávesnice, vychováváním hromady dětí, prvními krůčky a slovy naší slečny Žof, fotbalem Tony, cukrováním s panem Božským, nějakou tou základní péči o domácnost. Mám pokračovat? Ještěže Pepíno je velký kluk, samostatná jednotka a stará se někdy o mě víc než já o něho.

Líčka. Od té doby, co je pro všechny znovu objevil Zdeněk Pohlreich, tak je vaříme celkem často. Mám naštěstí super zdroj na líčka hovězí, vepřová líčka zase občas prodává Lidl. Jestli jste je ještě nezkoušeli, je načase. Třeba s mým dnešním receptem.

4.10.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Bramboračka s houbami

Bramboračka s houbami

Hned na začátek bych ráda dodala – bramboračka tak, jak ji dělám já.

Neexistuje jeden jediný správný a pravý recept na bramboračku. Mezi lidmi koluje mnoho verzí, určitě i vy máte svůj oblíbený způsob jak bramboračku uvařit.

Já mám těch způsobů ve svém archivu receptů několik. Právě teď, v době kdy konečně rostou, se s vámi o ně ráda rozdělím. A jsem zvědavá, který se vám bude nejvíce líbit.

Ten dnešní je snad ta nejobyčejnější klasika, alespoň z mého pohledu…

20.9.2019 Doba přípravy: 30 min více info
Bublanina s letním ovocem a ricottou

Bublanina s letním ovocem a ricottou

Vždycky když použiju do pečeného dezertu ricottu, tak mě moc baví, že výsledek je potom neuvěřitelně vláčný, šťavnatý a jemný koláč. Dnes jsem upekla tuhle fakt snadnou bublaninu, do které můžete dát ovoce, které zrovna dozrává. Takže na začátek léta ideální recept.

Dnes do něj můžete dát jahody, za chvíli rybíz, maliny, ostružiny, meruňky. K základnímu těstu se hodí jakékoliv ovoce.

15.8.2019 Doba přípravy: 60 min více info
Jarní květáková polévka s batáty a bylinkami

Jarní květáková polévka s batáty a bylinkami

Mám moc ráda jarní polévky. Hlavně proto, že do nich můžete dát řadu voňavých bylinek, které sotva vylezly ze země. Dokud je medvědí česnek, tak používá hodně ten, potom méně známý popence nebo listy mladých kopřiv. Ve všech se skrývá přírodní síla a dodají vašemu tělu prospěšné látky.

Na posypání polévky se hodí také čerstvá pažitka nebo petrželka, která může vyrůst v květináči, pokud nemáte vlastní zahradu.

21.6.2019 Doba přípravy: 20 min více info
Králík pečený s česnekem a zeleným chřestem

Králík pečený s česnekem a zeleným chřestem

Mám ráda česnek, který upečte ve slupce. Jeho chuť je úplně jiná, než jste u česneku zvyklí. Když si upečete několik česnekových hlaviček a česnek z nich vyloupete, připravíte skvělou krémovou polévku. Já neloupaný pečený česnek peču často spolu s masem a potom podávám na talíři. Každý si tu svou porci vyloupne sám.

Líbí se mi, že takto upečený česnek nejen dobře chutná, ale také hezky vypadá.

Výborně se hodí třeba k pečenému králíkovi a chřestu. Když teď máme chřestovou sezonu, určitě se vám můj recept bude hodit.

21.6.2019 Doba přípravy: 60 min více info
Zadělávané kedlubny s bramborem a vařeným vejcem

Zadělávané kedlubny s bramborem a vařeným vejcem

vegetariánský recept

Naši potomci jsou jasný důkaz toho, že i když jdete dětem příkladem, tak si stejně ve stravování dělají, co chtějí. Procházejí různými stádii, kdy na začátku, v době příkrmů mi Pepíno i Tony snědli úplně všechno, co jsem jim nachystala. Postupem času každý z nich začal ze svého jídelníčku vylučovat různé potraviny.

Tak Pepíno, kdysi milovník kukuřice, který dokázal sníst na posezení dvacet deka kukuřice na másle, totálně odmítá pozřít byť jen jedno žluté zrnky. Houby nejedí ani jeden. A od počátku puberty se nám začala v jídle trochu vrtat i Tony. Tohle maso nejím a tohle “želé” (rozuměj tučné maso) taky nee. Naopak Pepíno, který během dětství ze svého jídelníčku vyloučil téměř všechnu myslitelnou zeleninu, si ji tam zase vrací. Bez toho, abychom ho nutili. No sranda…

Proto mě děti velice překvapily, že si zamilovaly jídlo, o kterém jsem si myslela, že ani neochutnají. Zadělávané kedlubny. Je to starý recept, který dělala i moje babička a s chutí jsem ho zařadila i do našeho jídelníčku.

Levné jídlo, které stačí doplnit vařeným vajíčkem, protože zadělávané kedlubny mají výbornou chuť. Skvěle chutnají posypané čerstvým koprem, recept je velice snadný.

15.5.2019 Doba přípravy: 30 min více info
Kančí kýta pečená na celeru, s čokoládou omáčkou

Kančí kýta pečená na celeru, s čokoládou omáčkou

Milujeme zvěřinu. Nedávno jsme pozvali rodinu bohyně Lenky na srnčí na smetaně a teď jsme si připravili kančí kýtu. Pořád jsem dumala, jak a s čím ji zkombinuji. Až jsem se trochu odvázala a nebála se přihodit do omáčky čokoládu. Ano, čtete správně. Čokoládu.

Maso, pečené pomalu s celerem a cibulí, bude jemné a křehké. Zajímavě dochucená omáčka z něj udělá opravdovou pecku, kterou si opravdu zamilujete.

20.3.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Krůtí stehna, pomalu pečená na pivu

Krůtí stehna, pomalu pečená na pivu

Pivo jsem se naučila pít jako stará baba. Někdy tak v 35. V Praze, na nefiltrované Plzni. Do té doby jsem to zkoušela mnohokrát, ale asi nebyl ten správný čas. Dnes si ráda s chutí zajdu do naší Hospůdky na Pastevníku, na hřiště, kterou máme přes cestu. Každý měsíc tady má hospodský Jirka v nabídce speciály Volba sládků a ty mám nejraději. Ráda zkouším pokaždé něco jiného.

Pivo je ale také perfektní surovina do kuchyně. Nevěříte? Vyzkoušejte můj dnešní recept na krůtí stehna, která se budou péct bez vaší pomoci v troubě tak dlouho, až se maso bude rozpadat. Jemné, skvěle dochucené maso, s lahodnou omáčkou.

Do receptu jsem použila právě pivo z Volby sládků, temně hořký ležák z pivovaru Radegast. A právě na něm jsem upekla krůtí stehna.

Další suroviny? Není potřeba příliš kombinovat a přehánět. Z bylinek jsem zvolila zelenou petrželovou nať a čerstvý tymián ze zahrádky.

20.3.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Nadýchané a křupavé domácí pletýnky

Nadýchané a křupavé domácí pletýnky

Pekla je moje babička. Pepíno, když byl malý, u ní býval často na hlídání po škole. Pekli tyhle pletýnky spolu a pro něj je to moc hezká vzpomínka. Tak vždycky říká, ať upeču ty babiččiny pletýnky.

Naštěstí jsem po babičce zdědila její sešit s recepty a tak naše oblíbená jídla můžu péct dál. Protože většinu receptů v babiččině receptáři, jsou na pečivo, dezerty, cukroví, moučníky. Vařila totiž z hlavy, téměř nic si nepsala.

A dnes si s námi naše oblíbené pletýnky upečete i vy…

Zakousnete se do jedné z nich, čerstvě vytažené z trouby, posypané hrubou solí a kmínem. Nemůžete přestat. Protože je TAK dobrá. Vláčná, voňavá, na povrchu křupavá. Škoda na ni cokoliv mazat, čímkoliv tu neskutečně dokonalou chuť kazit.

Recept je asi na 15 větších pletýnek, dlouhých asi 15 cm. Klidně můžete dělat i menší kousky, to už záleží na vás.

V receptu od babičky bylo 450 g hladké pšeničné mouky a 300 g polohrubé pšeničné mouky. Já hladkou nahrazuji jemnou špaldovou Pernerkou. Neděste se, na fotografii je celozrnná špaldová Pernerka. Má to prostý důvod. Poslední jemnou jsem spotřebovala do pletýnek a obal spálila. A až poté jsem se rozhodla, že budu fotit. No jo…

26.2.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Sugo Bolognese neboli oblíbená boloňská omáčka

Sugo Bolognese neboli oblíbená boloňská omáčka

Italské recepty patří mezi mé nejoblíbenější a to hlavně ve všední dny. Protože těstoviny “po italsku”, ať už podle receptu nebo z hlavy, inspirované italským vařením, jsou většinou snadné a rychlé, o několika málo surovinách. Boloňská omáčka je však jiná. Aby se v ní rozvinuly všechny chutě a vůně, chce to čas.

S boloňskou omáčkou je to podobné jako třeba s pizzou. Nedá se říct, že přesně tenhle recept je ten jediný pravý. Liší se kuchař od kuchaře a ani v Itálii, kde se tahle omáčka narodila, nepřipravují všichni tuto omáčku stejně.

Jedné zásady se ale drží v Itálii téměř všichni. Boloňská omáčka se nepodává se špagetami. Když si ji však budete vařit doma, záleží na vás. My jsme použili linguine, dlouhé jako špagety, ale placaté, široké asi 4 mm těstoviny.

Maso by se mělo používat vepřové a k němu voňavá italská slanina – pancetta. Když však máte kvalitní a voňavou anglickou slaninu, vůbec nic jejím použitím nepokazíte.

9.1.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Těstoviny s dýňovým pyré a kuřecím masem

Těstoviny s dýňovým pyré a kuřecím masem

Rozšířím vám dnes vaši sbírku dýňových receptů. Protože dýně je na podzim královna. Dýně najdete na podzim v každém obchodě, na trhu, na zahrádkách. Proč toho nevyužít, když dýně nejen skvěle chutná, ale je i velice zdravá. Z jednoho druhu dýně vykouzlíte mnoho různých receptů, sladkých i slaných. Dezertů i hlavních jídel. Geniální surovina!

Já si velice ráda připravuji dýňové pyré do zásoby. V lednici vydrží pár dní, v mrazáku několik týdnů. Jak na to, jsme psali v tomto článku. A pak už jen vytahujete krabičku za krabičkou a vymýšlíte další zajímavá jídla.

Dnešní těstoviny jsou velice rychlé a velice chutné jídlo. Opět jsem v něm využila krásného souladu dýní a šalvěje. Přidala jsem kuřecí maso a italský parmezán. Vzniklo jídlo hotové za dvacet minut (možná ani to ne), v případě, že máte již hotové dýňové pyré.

23.11.2018 Doba přípravy: 30 min více info
Zahuštěný kuřecí vývar s masem a houbami

Zahuštěný kuřecí vývar s masem a houbami

Polévky a léto, to se vůbec nevylučuje. I když v těch úporných vedrech, které právě panují, máme všichni chuť spíš na saláty. Jenže když si přinesete z lesa voňavou úrodu hub, tak polévce neodoláte. A taková zahuštěná kuřecí polévka, často stačí jako jediné polední jídlo. Nebo večeře.

Vývar se vaří sám, toho si nemusíte všímat. Potom už jen polévku doladíte. Hlavně tedy houbami!!! O ty tady jde v první řadě.

4.10.2018 Doba přípravy: 45 min více info
Kuřecí maso s citronem a oreganem

Kuřecí maso s citronem a oreganem

Kuřecí maso je právem hvězdou každého grilování. 

Na grilu mu stačí necelá půlhodinka a už můžete podávat skvělou dobrou. Určitě doporučujeme grilovat s kůží, ta je krásně křupavá. Jen pozor, ať ji nespálíte!

Dnešní kuře je s citronovo-oreganovou marinádou. Při našem grilování bylo vyhodnoceno jako nejpovedenější ze všeho připraveného masa.

19.6.2018 Doba přípravy: 30 min více info
Křupavá cizrna pečená s oblíbeným kořením

Křupavá cizrna pečená s oblíbeným kořením

Máte rádi cizrnu? Já ano. Ráda ji používám jako přílohu, miluju hummus, používám ji i do polévek. A dnes si spolu můžeme připravit křupavou a zdravou pochoutku. Takové mlsání k televizi, takže zapomeňte na chipsy a tyčinky. 

K přípravě téhle dobroty vám stačí balíček suché cizrny nebo cizrna v plechovce, když nechcete ztrácet čas. 

Vypadá to naprosto obyčejně a příprava je opravdu jednoduchá. Stačí jen správně vybrat kořenící směs a pokaždé máte trochu jinou chuť. Kdo má rád pikantní pálivé chutě, zvolí chilli vločky se solí. Pro orientální nádech použijte koření garam masala nebo jiné indické koření. Perfektní bude také kombinace uzené papriky a sušeného česneku. Na jaře a v létě použijte čerstvé bylinky. V případě pečených kuliček cizrny se dá skvěle experimentovat. 

Jako základ můžete použít buď cizrnu sušenou ze sáčku, nebo cizrnu v nálevu v plechovce. Samozřejmě, že práce s plechovkou je jednodušší. Otevřete plechovku, scedíte a ještě osušíte papírovou utěrkou. Poslední krok je důležitý. Cizrna musí být co nejvíce suchá. 

V případě sušené cizrny je vhodné ji předem namočit. Na druhý den scedit, propláchnout a uvařit doměkka. Pozor, nerozvařit. Opět scedit, pořádně osušit.

4.5.2018 Doba přípravy: 90 min více info
Chřestové špagety - snadné a rychlé

Chřestové špagety - snadné a rychlé

V obchodě i na trhu můžete koupit čerstvý bílý i zelený chřest. 

Kupte si ten náš, český. Jeho lahodná a šťavnatá chuť je vyhlášená i v zahraničí, a když jednou ochutnáte, poznáte proč. Dnes si s ním uvaříme velice snadné těstoviny, které jsou za pár minut na stole. Miluji takové obědy. Prostě jen vstanu od práce a za dvacet minut si sedám ke stolu nebo na terasu s čerstvým jídlem. Není to paráda?

Ať vaříte polévku, pečete koláč nebo používáte chřest jako přílohu, jedno je jasné. Chřestu sluší krátká tepelná úprava. Především jeho křehké hlavičky se velice snadno rozvaří a jejich chuť pak není taková, jaká má být. Proto při vaření používáme vysoký hrnec. Chřest do něj dáme "nastojato" a použijeme pouze tolik osolené vody, aby hlavičky byly nad hladinou a vařily se pouze v páře. 

Hlavně zelený chřest je nejlepší, když ještě lehce křupe. A to v dnešním snadném receptu určitě bude. Protože kousky chřestu se jen lehce opečou na pánvi, spolu se sušenými rajčaty a cibulkou. 

4.5.2018 Doba přípravy: 20 min více info
Dušená vepřová játra se šťavnatými jablky

Dušená vepřová játra se šťavnatými jablky

Játra s jablky jsou perfektní recept na všední den. Rychlé jídlo, které výborně chutná. Lehce kyselá a trochu sladká chuť jablek se výborně hodí  chuti jater a dodá jídlo šťavnatost. 

Vepřová játra klidně vyměňte za jemnější drůbeží, máte-li je radši. Kombinace jablka + játra funguje i tak. Uznáváme, že játra každému nepřirostla k srdci. My je doma máme moc rádi na různé způsoby. Ráda z nich dělám domácí paštiku (které se žádná nevrovná, říkám já. Dcera nesouhlasí, u té vede Májka).

Jako přílohu, můžete zvolit téměř cokoliv. Opékané brambory, rýži, bulgur, kroupy. Anebo kus čerstvě upečeného chleba.

27.4.2018 Doba přípravy: 30 min více info
Kuře na mléce podle Jamie Olivera

Kuře na mléce podle Jamie Olivera

Mám několik "kuchařských idolů". Jedním z nich je Jamie Oliver. Baví mě lehkost, s jakou vaří, jak kombinuje suroviny, jak jednoduše vytváří výborná jídla. Vyzkoušela jsem od něj už spoustu nápadů a kuře pečené na mléce patří mezi mé oblíbené.

Oproti originálnímu receptu jsem udělala pár úprav. Přidala jsem do receptu celý citron. V tom původním je pouze kůra. 

Další změnu jsem udělala při pečení. Pekla jsem namísto na 190°C na pouhých 160°C a po půl hodině pečení jsem přidala teplotu a ke konci odklopila poklici.

11.4.2018 Doba přípravy: 60 min více info
Podmáslová snídaňová bublanina s drobným ovocem

Podmáslová snídaňová bublanina s drobným ovocem

Dnešní jednoduchou bublaninu jsme si doma oblíbili hlavně jako nedělní i všední snídani nebo svačinu pro děti do školy. Je pěkně vláčná, nadýchaná a svěží díky ovoci. Podmáslí o pečiva mám moc ráda. Používám ho i do kváskového chleba, ten s podmáslím je můj úplně nejoblíbenější.

Když jsem zkoušela doma v robotu vyrábět domácí máslo, zbylo mi samozřejmě i podmáslí a tak jsem ho hned využila právě do tohoto receptu. 

Vyzkoušejte a napište mi, jak vám bublanina chutnala.

11.4.2018 Doba přípravy: 60 min více info
Francouzská sladkost - Crépes Suzette

Francouzská sladkost - Crépes Suzette

Francouzské recepty jsou téměř vždycky sázka na jistotu. Sladké i ty slané. Takový kohout na víně. Nebo quiche! Ale dnes zabrousíme do té sladké části. 

Palačinky ve všech možných podobách jsou u nás doma v kurzu. Asi nejen u nás. Určitě i u vás. Když jsem byla malá, dělala maminka palačinky a říkali jsme jim "amolety". Byly silnější, mazali jsme je marmeládou a zamotali do ruličky. Výborně chutnaly teplé i studené. Slavnostnější verze se mazala ovocným tvarohem.

U nás doma je oblíbená verze s Nutellou, marmeládou, ale taky se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Na stůl dáme suché palačinky, všechny marmelády z lednice, Nutellu, arašídové máslo a jiné čokoládové pomazánky, které se zrovna nachází v našich zásobách, granko, zakysanou smetanu... prostě všechno. A hodujeme.

8.3.2018 Doba přípravy: 15 min více info
Žampiony plněné sýrem ve slaninovém kabátku

Žampiony plněné sýrem ve slaninovém kabátku

Předem dnešního receptu varuji, že fotky dnes tedy nic moc! Focena narychlo, večer. Protože byla chuť na něco geniálně dobrého. 

Potřebujete kontaktní gril a půl je hotovo. Já mám doma už pár let TEFAL Optigrill a jsem velice spokojená.

Nám se tyhle žampiony osvědčily jako výborná večeře, se sklenkou vína. Ale je na vás, jestli je vyzkoušíte třeba i na oběd. Naplnili jsme je nivou. Výborné budou však i s jiným sýrem. 

Vybírejte raději drobnější žampiony. Vypadají lépe a jsou to takové "jednohubky".

1.3.2018 Doba přípravy: 15 min více info
Pečené papriky s čerstvým sýrem a tymiánem

Pečené papriky s čerstvým sýrem a tymiánem

Pečené papriky jsou svěží a lehké jídlo, které bude chutnat nejlépe, když použijete papriky z vlastní zahrádky. Už pro ten pocit. Ale budou chutnat výborně i z paprik darovaných a nakonec i z těch koupených. Je to prostě super jídlo. Hodí se třeba jako předkrm nebo jako večeře.

16.2.2018 Doba přípravy: 45 min více info
Jemná celerová krémová polévka s hruškami

Jemná celerová krémová polévka s hruškami

Celer je moje oblíbená zelenina. Nejen proto, že se dá kombinovat s neuvěřitelnými surovinami. Třeba s hruškou. Věřili byste, že dohromady s celerem vytvoří jemnou, voňavou a neskutečnou chutnou polévku? Odvažte se a vyzkoušejte můj recept.

Krémové polévky jsou teď u nás doma jasnou hvězdou. Bulvový celer! Máme ho teď velkou zásobu, protože ho pořád pečeme a mixujeme. A kombinujeme. Největší radost mám opravdu z toho, že i děti jsou nadšené. Což bych u celeru nikdy nečekala. Hlavně je miluje Pepíno, který má čerstvě rovnátka a hladká strava je pro něj top. 

Kombinace celer a hruška se vám může zdát podezřelá. Nebojte se odhodit své pochyby a věřte, že si pochutnáte. Podaří-li se vám sehnat olej z lískových ořechů, určitě jím polévku pokapejte. A posypte opraženými lískovými ořechy. Tím celou skvělou chuť doladíte.

7.2.2018 Doba přípravy: 45 min více info
Perfektní hrstková čočková polévka

Perfektní hrstková čočková polévka

Jeden šup šup recept pro všední dny. Polévka. Jste také polévkoví? Nebo by pro vás polévky nemusely vůbec existovat? U nás doma je to jak kdy. Někdy se děti dožadují polévek několikrát do týdne, jindy ji celý týden neudělám. Ale nejrůznější husté a syté polévky máme rádi třeba k večeři. 

Třeba takové luštěniny. Jsou zdravé a chutné. Polévky s nimi zasytí a při vaření se můžete vcelku vyřádit s různými kombinacemi. Výborným doplňkem do takovéto polévky je kořenová zelenina, ale i uzené maso nebo anglická slanina.

17.1.2018 Doba přípravy: 30 min více info
Tradiční křupavé a voňavé bramboráky

Tradiční křupavé a voňavé bramboráky

Nevím, jak to máte vy, ale já bramboráky doslova zbožňuji. Nejsem sama, za sebou mám celou svoji rodinnou smečku. Nevadí jim střídat se u plotny a obsluhovat dvě pánvičky, hlavně když budou bramboráky k večeři. Chápu je…

Ale musí to být bramboráky vypečené (nebo spíš vysmažené) pěkně dokřupava. Voňavé po česneku a majoránce (ty máme ze zahrádky) a smažené na sádle. Nic jiného nebrat. Bramboráky a sádlo, to je jasná a nerozlučná dvojka. 

K bramborákům mám ráda vychlazené mléko a dovnitř občas přidám třeba škvarky nebo anglickou. Pamatuji si, že u nádraží v Novém Jičíně býval kdysi stánek, kde prodávali jen bramboráky, ale zato různě zdobené. Jako bramboráková pizza. Chutnaly mi tvarůžkové nebo se zelím. Stánek tam už nejspíš nebude, ale byly fakt super. 

Na ty nejlepší, domácí, nepotřebujete žádné složité suroviny. Bramboráky jsou jídlo levné a chutné. Dělám je nejčastěji z kila brambor a občas asi to není dost. Když vám tenhle recept sepisuji, tak na ně dostávám takovou chuť, že si nejspíš zajedu za maminkou do sklepa pro brambory a budou na večeři.

17.1.2018 Doba přípravy: 30 min více info
Výborná lososová fáš s čerstvým špenátem

Výborná lososová fáš s čerstvým špenátem

Jednoduché recepty, které ve výsledku vypadají luxusně. To opravdu miluji. Třeba dnešní lososová fáš. Nadýchaná a jemná, v kabátku ze zelených špenátových listů. Můžete ji podávat k salátu, jako předkrm nebo s kouskem pečiva jako chutnou a lehkou večeři. Výborně chutná se sklenkou bílého nebo růžového vína. A díky vaření ve formičce vypadá naprosto nádherně.

Fáš je směs mletého masa, velice jemná, doplněná vejci, případně trochou smetany, houskou, bylinkami. Můžete jí plnit různé masové rolády, ale také uvařit ve formě a podávat jako samostatné jídlo.

Já jsem zvolila vaření ve formičce a při servírování doplnila baby špenátem a mungo klíčky. Výborné chuti doplnila sladkokyselá citrusová omáčka. Teď už jen křupavá bagetka nebo jiné oblíbené pečivo. A máte na stole skvělou večeři, jako my. Nebo také předkrm, kterým opravdu ohromíte. 

Můžete podávat teplé i studené, záleží na vaší chuti. My jsme zkoušeli obě varianty a nedokážu se rozhodnout, která byla lepší.

6.12.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Cukrové vánoční sušenky

Cukrové vánoční sušenky

Toužila jsem po receptu na jemné, křupavé cukroví, které se bude rozplývat na jazyku a bude vypadat jako jiskřivý čerstvě napadaný sníh. Je tady!

Jako bonus z něj voní vanilka a čerstvé máslo. Na jazyku vám pěkně křupne a rozplyne se. Úžasné. Poleva z bílkového sněhu mu dodá jemnou krásu, ale zachutná vám, i když upečené cukroví jen posypete cukrem.

Prostě ten právě recept pro letošní Vánoce.

28.11.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Dokonalá domácí paštika s kusy masa

Dokonalá domácí paštika s kusy masa

Přípravu domácí paštiky miluju. Žádná jiná, kupovaná, mi nechutná tolik, jako ta, kterou si udělám doma. Paštiky má ráda celá moje rodina, takže je dělám celkem často. Je to totiž velice snadné a domácí paštika chutná úplně jinak než ta kupovaná. Nevěříte? Vyzkoušejte ji podle mého receptu.

Na paštiku z hrubě mletého masa jsem dostala chuť při sledování pořadu Víkend. V jednom díle totiž Dagmar Derré, odbornice na francouzskou kuchyni, připravovala tak dokonalé paštiky, že se mi sbíhaly sliny. A tak jsem se pustila do práce. 

Zvolila jsem úplně jednoduchou kombinaci, jednoduché dochucení a příliš jsem si s přípravou "nehrála". Protože jsme se na paštiku fakt těšili. Příště si více pohrajeme s masem, dám ho na pár dní marinovat, přidám trochu smetany, jiné koření, alkohol. Ten se totiž do paštiky také hodí.

Pekla jsem v úžasné formě - terině, kterou jsme za pouhá dvě eura koupila v jednom malém řeznictví v Bretani. Nádherný úlovek. Mám doma dvě.

23.11.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Telecí saltimbocca - roládky se sušenou šunkou a šalvějí

Telecí saltimbocca - roládky se sušenou šunkou a šalvějí

Italská saltimbocca je telecí maso se šalvějí, sušenou šunkou a bílým vínem. Jeho příprava je velice snadná, ať už se rozhodnete pro verzi zamotanou do roládky nebo pro plátek masa. A tohle jídlo opět stojí za vyzkoušení.

Když se vám podaří narazit na kvalitní telecí maso, můžete si připravit třeba právě tohle skvělé a snadné jídlo. Já jsem váhala a přemýšlela, jestli se pustit do klasických vídeňských řízků nebo raději zvolit něco, co jsem doma ještě nevařila. Zvítězila chuť na italskou kuchyni a bylo to skvělá volba.

Telecí maso se úplně rozpadá, je velice měkké a jemné. Šalvěj mu dodá netradiční chuť a vůní, stejně jako sušená šunka.

3.11.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Naše nejoblíbenější koprová omáčka

Naše nejoblíbenější koprová omáčka

V případě klasické koprové omáčky se lidé dělí na ty, kteří ji milují, a na ty, kteří ji nesnáší. Můj muž ji miluje a já jsem nejhodnější žena, protože ji miluji taky a vařím celkem často. Moje tchyně koprovku naopak nesnáší, takže si ji můj muž v dětství a dospívání moc neužil. Ráda mu toto strádání vynahradím a uvařím, kdykoliv má chuť. 

Hlavně kdy je kopr čerstvý na zahrádce. Dostala jsem teď hromadu od kamarádky Jany a hned se pustila do vaření. Protože na koprovku mám vždycky všechno po ruce. Je totiž jednoduchá a moc surovin na její uvaření nepotřebujete. 

Ještě než začnete vařit, tak se rozmyslete, co si ke koprové omáčce dáte. Vařené, nebo zastřené vejce? Nebo raději plátek hovězího masa? Houskový knedlík, nebo brambory? Já jsem zvolila variantu brambory a zastřené vejce, protože tahle ji máme nejraději.

Kdo si zvolí hovězí maso tak ho může klasicky uvařit a vývar, který z vaření masa vznikne, použít na koprovou omáčku. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.

4.10.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Cuketové placky úplně bez mouky

Cuketové placky úplně bez mouky

vegetariánský recept

Na období čerstvých malých i velkých cuket se těším každý rok. Sama je nepěstuji, ale valí se na mě ze všech stran. Aktuálně díky za přísun Marki a Romanovi.

A já potom jen přemýšlím, hledám, překládám, kombinuji a tvořím. Cuketa je, podle mě, geniální zelenina. Líbí se mi, že ji můžete použít do sladkých i slaných jídel, použít ji do moučníku, ale i k masu, udělat z ní slané koláče, placky, grilovat. Je dokonale všestranná.

Proč zrovna tyhle placky? Líbí se mi na nich, že v nich není žádná mouka, ale místo toho ovesné vločky. Ty používám na pečení velice ráda. Tento recept je navíc vhodný pro celiaky, koupíte-li bezlepkové ovesné vločky.

13.9.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Mrkvový krém s netradiční chutí zázvoru

Mrkvový krém s netradiční chutí zázvoru

Mrkev je má oblíbená surovina. Používám ji nasladko i naslano, do polévek, k masu, do dezertů. Krémovou polévku z mrkve vařím celkem často a občas ji dochutím trochu jinak, než celá rodina čeká.

Tentokrát měla polévka nejen díky štiplavému zázvoru exotickou chuť i vůni. Celou polévku skvěle doladí a zjemní kokosové mléko. Na závěr si nezapomeňte pohrát se servírováním a zkuste na krému vytvořit mrkvové růžičky. 

Tahle polévka se tváří jemně a díky závěrečnému zdobení téměř něžně. Nenechejte se nachytat. Je pěkně ostrá. Přidali jsme do ní, kromě zázvoru, taky pěknou dávku pepře a špetku chilli. Vy můžete ubrat, pepře jen špetku a chilli vynechejte, pokud dáváte přednost méně pálivé chuti.

8.8.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Tvarohové koblížky s malinovou omáčkou

Tvarohové koblížky s malinovou omáčkou

Tyhle koblížky dělala často naše maminka, když jsme byli malí.

A já jsem teď její recept vyzkoušela.

Je mi fuk, že nemají dokonalý tvar, jako klasické koblihy. Jsou to spíš takové nočky. Ani nechci, aby byly jeden jako druhý. Tohle jídlo na mě vždycky působilo domácky a tak také vypadá.

Jako děti jsme je jedli jen pocukrované se šlehačkou. Já jsem pro své děti doplnila malinovou omáčku, protože tu milují!

Zkuste k nim připravit i jinou ovocnou omáčku, ozdobte kysanou smetanou nebo šlehačkou, povidly, mákem, čerstvým ovocem. To už záleží na chuti každého, jak si koblihy doladí.

23.5.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Sedmikráskový salát s máslovou mrkvičkou

Sedmikráskový salát s máslovou mrkvičkou

Na jaře jsou louky plné jedlé krásy. Začne to medvědím česnekem, kopřivami a pokračují sedmikrásky, fialky, pampelišky...

To všechno roste volně na louce či v lese. Většina těchto rostlin má v sobě mnoho léčivých účinků a také dobrou chuť. Vyzkoušejte s námi dnes pampeliškové listy a sedmikrásky.

Původně jsem chtěla připravit salát ředkvičkový. Ale chyběly mi k němu doma ředkvičky. Ty u nás každé jaro frčí a z lednice mizí rychlostí blesku. Takže člověk počítá, že je v lednici najde, pěkně připravené na pracovní jarní salát  nejsou tam. Proto jsem použila suroviny dostupné doma a na zahradě.

Salát, který vznikl, byl opravdová pecka. Chtěla jsem se rozdělit a nechat trochu rodině, ale nešlo to. (smích)

Nebojte se použít mladé pampeliškové listy a sedmikrásky ze zahrádky, stejně jako já. Stačí je jen omýt a přidat do salátu.

4.5.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Banana bread neboli banánový chlebíček

Banana bread neboli banánový chlebíček

To když se sejdou Bohyně, tk se dějí kouzelné věci.

Tenhle banánový chlebíček je z jednoho úžasného víkendu u Mastešů. Samozřejmě se peklo a vařilo. To je prostě klasika. A byla sranda, že vás z ní bolí břišní svaly ještě v pondělí. Mám tyhle chvíle ráda.

Banana bread je výborný nápad jak z přezrálých banánů vykouzlit voňavý dezert, do kterého se zamilujete. Můžete si ho dochutit podle momentální nálady. Máte rádi čokoládu, kokos, nebo ořechy? To všechno můžete do banánového chlebíčku přidat. Nebo raději zvolíte zdravější variantu ze špaldové mouky?

Banánový chlebíček jsem chtěla vyzkoušet už dlouho. Často jsem na něj narážela při brouzdání internetem. Jeho čas konečně nastal, protože byly po ruce 4 banány, krásně přezrálé, zvenčí téměř celé hnědé a uvnitř krásně sladké a měkké. To jsou totiž ty správné pro tento recept.

Chlebíček jsem zkoušela už ve dvou variantách. Jedna je z bílé mouky s třtinovým cukrem a máslem. Ta druhá je velice zdravá. Polohrubou mouku jsem nahradila špaldovou celozrnnou, máslo kokosovým tukem a třtinový cukr jsem nechala, jen jsem místo 130 g použila 80 g.

Obě dvě varianty byly výborné. Vyzkoušejte tu, která vám více vyhovuje.

21.4.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Pikantní smažená rýže s masem a zeleninou

Pikantní smažená rýže s masem a zeleninou

Perfektní jídlo, které připravíte rychle a třeba ze zbytků rýže. Pikantní nebo jemnější?

Kdysi kdesi, v nějakém cizokrajném bistru, jsem ochutnala výbornou smaženou rýži. Byla v ní zelenina, maso, vejce a chutnala prostě parádně. Nepátrala jsem po žádných receptech a se zbytkem uvařené rýže jsem doma zatočila po svém. Za pomoci potravin, které jsem měla v lednici a ve spíži, vzniklo opravdu povedené jídlo.

Naštěstí si postupy všech jídel pravidelně zapisuji, abych je potom mohla znovu uvařit a taky se o recept rozdělit s vámi. Zelenina, kterou jsem použila, je volitelná. Já jsem měla po ruce pórek, mrkev, řapíkatý celer, jarní cibulku. Přidat můžete také čerstvé bylinky – koriandr, zelenou petrželku. A co je nejdůležitější – čerstvé chilli papričky.

7.3.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Krémová polévka z pečených celerů

Krémová polévka z pečených celerů

Když se venku ochladí, nedokážu si představit den bez teplé polévky. 

Od té doby, co dětem vařím namísto naší marné školní jídelny, tak se u nás polévky vaří více, než kdy dříve. Vím, co moje děti mají rády a co nerady a tak se snažím jim nové chutě předkládat co nejméně násilnou formou. Nemá smysl cokoliv lámat přes koleno a nutit je do jídla neoblíbených potravin.

Nemají třeba moc rádi teplou mrkev, o petrželi a celeru ani nemluvím. Ale ve svíčkové! to vylížou i talíře. A tak jsem připravila skvělou celerovou polévku, kterou si dokonce přidali! Věděli, že v ní je celer, ale vůbec neprotestovali. Prostě krémové polévky jsou nej!

10.2.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Linguine carbonara

Linguine carbonara

Kouzlo italské úpravy těstovin spočívá v jednoduchosti a kvalitě surovin. Takové jsou i oblíbené těstoviny carbonara.
Jednou na ně používám špagety, jindy linguine. Na co máme zrovna chuť. Nejoblíbenější jsou u nás samozřejmě domácí těstoviny. Ale nebudu vás tahat za nos, že pokaždé když vařím těstoviny, tak se matlám s těstem. Ne. Naopak, většinou používám těstoviny značky Barilla. Ty si pravidelně nakupujeme na zahraničních cestách. Protože u nás jsou poměrně předražené. Ve Francii nebo Itálii je kupujeme za necelé euro. A jsou fakt dobré.

Podle originálního italského receptu je do těchto těstovin nejlepší použít pancettu. Já jsem ji v klidu nahradila velice libovou sušenou slaninou, kterou jsme si dovezli z Maďarska. Vajíčka – jedině domácí. Parmezán – jedině kvalitní. Ten nakupujeme buď v oblíbeném malém sýrovém krámku nebo v klidu také v Lidlu či Chefshopu.

12.1.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Uzené maso s netradiční bramborovou kaší

Uzené maso s netradiční bramborovou kaší

Podzimní bramborová kaše? S jablky, švestkami a cibulí? Neuvěřitelná pochoutka!

Děti jsem na svou podzimní inovaci samozřejmě nenalákala. Ty si nechaly naložit kopec sametové kaše a k tomu opečený plátek uzené krkovičky. Tonička miluje cibuli, tak si ještě nechala celou porci hustě posypat dokřupava opečenými půlkolečky cibule.

S dospělými porcemi jsem si ale vyhrála pořádně. Neváhejte a vyzkoušejte…

14.12.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí líčka netradičně na černém pivu

Hovězí líčka netradičně na černém pivu

Hovězí líčka se vrátila na výsluní díky Zdeňku Pohlreichovi. Jak je máme rádi u nás doma?

Na hovězí i vepřová líčka nedám dopustit. Maso, které se jen rozplývá na jazyku, výrazná chuť a zároveň jemnost. Nejčastěji je dusím v červeném vínu a podávám s kořenovou zeleninou, žampiony či dušeným špenátem. Chtělo by to ale změnu. Jakou? Víno jsem vyměnila za pivo!

9.11.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Nepečený ovocný dort - svěží a snadný

Nepečený ovocný dort - svěží a snadný

Nepečený dort ze zakysané smetany, s čerstvým ovocem a piškoty. To je skvělý letní dezert mého dětství.

Milovala jsem tu svěží chuť vychlazeného ovoce a jen maličko nasládlé smetany. S jahodami malinami, s banánem, s kiwi a mandarinkami. Jakkoliv. Ovoce si každý zvolí podle své obliby.

Minulý týden se mi dostaly do ruky mražené maliny z Lidlu. Za krásnou cenu půlkulový balík malin. Velkých sladkých a hlavně celých plodů. Žádná nechutná drť, žádná nakyslá chuť. Mňam. Připravila jsem dětem hned vanilkové mascarpone, které se u nás stalo zamilovaným dezertem. A na víkend výtečný nepečený dort.

Do krémů můžete použít, co se vám líbí, chutná nebo co máte v lednici. Můj poslední dort je kombinace mascarpone, smetany a zakysané smetany. Někdo dává jen zakysanou smetanu. Sladíme podle chuti, důležité je to nepřehnat. Dezert je lepší lehce kyselkavý.

16.6.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Koprová polévka

Koprová polévka

Koprovka je u nás doma TOP jídlo. Ať je to omáčka nebo polévka. Vlastně vůbec je u nás kopr hodně oblíbený. V kombinaci s lososem třeba. Ale koprovka je koprovka. Manžel ji zbožňuje, stejně jako omáčku. Jeho maminka patří mezi ty, kteří koprovku (ať je to omáčka nebo polévka) nemají rádi. Proto ji většinou ani nevařila doma. A já jsem za hvězdu pokaždé, když koprovku připravímHurá.

Klasika, kterou známe už z dob našeho dětství, vám zachutná i teď. Nebo ne? Protože stejně jako koprová omáčka, má i polévka své odpůrce a milovníky. Její příprava je snadná a já vám na ni dnes přináším recept. Přesně tak, jak ji dělám já…

Polévku dělám většinou s vajíčkem a bramborami, takže na takovou je dnešní recept. Máme ji rádi celkem hustou a pěkně krémovou, smetanovou.

18.5.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Čočkový salát s tuňákem

Čočkový salát s tuňákem

Čočkové saláty, ty já můžu. Tenhle je skvělý, s kousky tuňáka a vajíčkem.

K dnešnímu receptu mě inspirovala kamarádka Jana, která své vaření zveřejňuje na facebooku. A já jsem dostala obrovskou chuť na čočkový salát. Jenže jak už to bývá, při takových chvilkových nápadech, některé věci mi do něj chyběly. Netrvalo dlouho, na stole byla mísa se salátem trochu stejným a trochu jiným  Děkuji, Jani, za inspiraci.

Čočka je na třetím místě v obsahu bílkovin, mezi rostlinami. Tohle určitě uvítají vegetariáni, ale nejen oni. Kterou čočku do salátu použijete, nechám na vás. Já jsem použila, co bylo po ruce – klasickou hnědou čočku, kterou seženete v každém obchodě a červenou čočku. Tu milujeme. Kromě vajíček jsem do salátu dala ještě dvě plechovky tuňáka ve slunečnicovém oleji. Používám značku Calvo a naprostá spokojenost.

Jako pojivo jsem použila bílý jogurt a k dochucení kremžskou hořčici. Salát neměl chybu. Byla ho hromada a už není ani trochu.

 

8.3.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Tvarohovo-makový koláč

Tvarohovo-makový koláč

Nedávno můj oblíbený blog o vaření Dulce de Leche zveřejnil skvěle vypadající koláč. A protože moje děti milují tvaroh i mák, tak nebylo nad čím přemýšlet a hned jsem recept vyzkoušela.

16.10.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Charlotta s tvarohem a lesním ovocem

Charlotta s tvarohem a lesním ovocem

Charlotta je osvěžující dezert s ovocem a cukrářskými piškoty. Ideální na teplé dny.

14.8.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Šátečky s lososem a kozím sýrem

Šátečky s lososem a kozím sýrem

Listové těsto je vděčný pomocník v kuchyni. Vykouzlíte s ním řadu výborných jídel.

3.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Kohout na víně neboli "Coq au vin"

Kohout na víně neboli "Coq au vin"

Pokud se vám někde podaří sehnat mladého kohoutka , neváhejte! Tato francouzská klasika rozhodně stojí za to!

12.6.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Čokoládový fondán - aneb hříšné čokoládové mističky

Čokoládový fondán - aneb hříšné čokoládové mističky

Ideální dezert pro chvíle kdy potřebujete rychle něco pro útěchu.

6.5.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Cantuccini - toskánské sušenky

Cantuccini - toskánské sušenky

Božské sušenky. Když je jednou vyzkoušíte, budete je péct pořád dokola.

9.4.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Snadné sýrové tyčinky

Snadné sýrové tyčinky

Jednoduché slané i sladké dobroty z listového těsta jsou oblíbené snad všude. Listové těsto je jednoduché na zpracování a rychle upečené. Můžete jej mít v lednici pro nečekané návštěvy, nebo když mají vaše děti chuť na něco drobného. Upečete s ním ovocný moučník, ale i slané křupání k televizi.

12.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Tarte au citron - Francouzský citronový koláč

Tarte au citron - Francouzský citronový koláč

Rodinný recept od kamarádky z Francie je tu! Lehoučký a osvěžující koláč kde se snoubí kombinace křehkého těsta s kyselkavou příchutí citronové náplně a sladce obláčkový sníh.

24.10.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Tvarohová pomazánka s mrkví

Tvarohová pomazánka s mrkví

vegetariánský recept

Krásné počasí dnešního dne a sluníčko za oknem mě donutilo zalovit v archívu a vytáhnout fotky z loňského prvního stolování mých dětí na zahradě.

12.9.2014 Doba přípravy: 10 min více info
Těstoviny s tilápií, olivami a rajčaty

Těstoviny s tilápií, olivami a rajčaty

Něco málo kvalitních surovin, pár minut času a vykouzlíte jídlo, po kterém vám ještě dlouho zůstane příjemná chuť v ústech. To je přece ideální kombinace.

12.9.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Eclairs podle Ladureé

Eclairs podle Ladureé

Neskutečně lehoučké zákusky vonící vanilkou z naší zamilované noblesní cukrárny Ladurée.  Na první pohled se může zdát návod jako „vyšší cukrářská“ Ale věřte – lehce to zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!

12.9.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Pomalu pečená kachna na medu

Pomalu pečená kachna na medu

Kousky šťavnatého masa a na povrchu sladko – slaná křupavá kůžička. A vůně po celém domě. Tohle je to pravé jídlo pro zahřátí! A nejlepší je že s ním není skoro žádná práce.

12.9.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Panzanella - italský chlebový salát

Panzanella - italský chlebový salát

Dobrý tip na využití starého chleba a sluníčkem vyhřátých rajčat ze zahrady.

12.9.2014 Doba přípravy: 20 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI