Francouzská sladkost - Crépes Suzette zpět

Palačinky:
vejce3 ksplnotučné mléko500 mlprosátá polohrubá mouka250 g
rozpuštěné máslocca 50 gtřtinový cukr1 lžícesůl špetka
Omáčka:
pomeranč3 ksmáslo100 gcukr4 lžíce
pomerančový likér Grand Marnier3 lžícekoňak2 lžíce
vejce 3 ks, plnotučné mléko 500 ml, prosátá polohrubá mouka 250 g, rozpuštěné máslo cca 50 g, třtinový cukr 1 lžíce, sůl špetka, pomeranč 3 ks, máslo 100 g, cukr 4 lžíce, pomerančový likér Grand Marnier 3 lžíce, koňak 2 lžíce

Příprava

Francouzské recepty jsou téměř vždycky sázka na jistotu. Sladké i ty slané. Takový kohout na víně. Nebo quiche! Ale dnes zabrousíme do té sladké části. 

Palačinky ve všech možných podobách jsou u nás doma v kurzu. Asi nejen u nás. Určitě i u vás. Když jsem byla malá, dělala maminka palačinky a říkali jsme jim "amolety". Byly silnější, mazali jsme je marmeládou a zamotali do ruličky. Výborně chutnaly teplé i studené. Slavnostnější verze se mazala ovocným tvarohem.

U nás doma je oblíbená verze s Nutellou, marmeládou, ale taky se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Na stůl dáme suché palačinky, všechny marmelády z lednice, Nutellu, arašídové máslo a jiné čokoládové pomazánky, které se zrovna nachází v našich zásobách, granko, zakysanou smetanu... prostě všechno. A hodujeme.

Vejce rozšleháme s mlékem, másle, cukrem a špetkou soli. Pomaličku přidáváme prosátou mouku a pořád šleháme, aby nám nevznikly v těstě hrudky. Krásně hladké palačinkové těsto teď necháme alespoň hodinku odpočinout v lednici, aby se všechny suroviny propojily. 

Palačinky smažím na palačinkové teflonové pánvi. Krásně se na ní obrací. Pod první palačinku vymažu pánvičku malým kouskem másla, dále už to jde samo. Když máte pocit, že to přece jen "drhne", tak občas kápněte olej nebo vhoďte kousek másla.

Těsto na pánvičku nalijeme naběračkou a hned kroužením pánvičkou rozlijeme po celé pánvičce. Snažíme se nalít opravdu tenkou vrstvu, aby palačinka byla tenoučká. Někdo má naopak rád palačinky pěkně tlusté, takže vlastně můžete smažit podle svých strávníků.

Palačinku otočíme v okamžiku, kdy je krásně uvolněná a nechytá se nám už k pánvičce a kdy je na povrchu zatuhlá, není na něm žádné tekuté těsto. Obracíme, jak umíme - obracečkou nebo ve vzduchu. Cvičte. Za pár popadaných palačinek ta sranda stojí. 

Hbitá a zdatná kuchařka stíhá všechno, takže během toho, co se smaží palačinky a vy je zkušeně obracíte ve vzduchu, stíháte udělat pomerančovou omáčku. 

Já ji dělám velice jednoduše. Jeden pomeranč oloupu a nakrájím na malé kousky. Zbylé dva pomeranče vymačkám, co nejlépe to jde, pěkně i s kousky dužiny. V kastrolku rozpustíme máslo, na které vsypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Až je pěkně nahnědlý, zalijeme ho pomerančovou šťávou likérem. Omáčku zredukujeme a zasypeme kousky pomerančů.

Do této omáčky vložíme postupně každou palačinku, přeloženou napůl a ještě jednou napůl. Dáme na talíř, dozdobíme kousky pomerančů z omáčky, zakápneme koňakem a zapálíme.

Dobrou chuť přeje Elly.

2018-03-08 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI