Božské gratinované brambory zpět

Ingredience:
brambory1 kgsůl dle chutipepř dle chuti
smetana ke šlehání500 mlsýr200 gmáslo50 g
brambory 1 kg, sůl dle chuti, pepř dle chuti, smetana ke šlehání 500 ml, sýr 200 g, máslo 50 g

Příprava

U dnešního receptu bych ráda použila oblíbená slova mého pana Božského. Taková blbost a jak je to dobrý. A ano, má pravdu. Gratinované brambory se smetanou nejsou žádná velká věda. Oblíbená přílohová surovina – brambory, se díky nakrájení na tenké plátky a jemné smetaně, promění v naprosto božský pokrm.

Jsme přeci bohyně, tak jak jinak. Tuhle přílohu můžete v klidu podávat ke spoustě jídel. K dušenému masu, k pečené rybě, ke grilovanému masu. Prostě jak máte chuť. Příloha velice variabilní. A to přeci máme rádi.

Potřebujete minimum surovin. Brambory, sůl, pepř, máslo a smetanu. Kdo chce, může brambory doplnit nastrouhaným sýrem jako my. Ale i se samotnou smetanou jsou tak skvělé, že není potřeba je ničím doplňovat. Když tam švihnete sýr, tak máte, podle mě, úplně super bezmasé jídlo, ke kterému není potřeba už nic víc vymýšlet.

Důležité je nakrájet nebo nastrouhat brambory opravdu na tenké plátky. Až se brzy upečou a jsou šťavnaté. Já je švihám na svém robotu Tefal. Než jsem ho měla, tak jsem krájela na kráječi Fiskars a taky super.

Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Nakrájejte na velice tenké plátky. Můžete použít nástavec ke kuchyňskému robotu nebo ruční struhadlo, podobné jako vidíte na fotce.

Plátky by měly být tenké a stejnoměrné.

Brambory dejte do velké mísy a nastrouhejte k nim sýr. Nahrubo. Ochuťte solí a pepřem.

Nalijte smetanu. A velice důkladně promíchejte, aby byly všechny brambory obalené smetanou.

Zapékací formu vymažte máslem a nasypejte do ní brambory se sýrem a smetanou. Urovnejte a na povrch dejte plátky másla.

Kdo chce, může ještě povrch posypat trochou sýra. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C.

Pečte asi hodinu, dokud povrch nezezlátne. Můžete zkusit napíchnout jeden plátek brambory někde ze středu a zkusit, jestli jsou už měkké.

Podávejte jen tak, se salátem nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Dobrou chuť přeje Elly.

2019-11-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI