Houbová omáčka zpět

Ingredience:
směs hub z lesa500 gvelká cibule1 kssádlo3 lžíce
sůl dle chutipepř dle chutikmín dle chuti
sladká paprika dle chutismetana na vaření500 mlsmetana ke šlehání200 ml
bramborový škrob1 - 2 lžícestudená voda150 ml
směs hub z lesa 500 g, velká cibule 1 ks, sádlo 3 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, kmín dle chuti, sladká paprika dle chuti, smetana na vaření 500 ml, smetana ke šlehání 200 ml, bramborový škrob 1 - 2 lžíce, studená voda 150 ml

Příprava

Houbová omáčka je jedno z nejznámějších s nejchutnějších houbových jídel. Existuje hodně receptů a každý ji dělá jinak. Já ji dělám takhle, za sezónu několikrát.

S čím máte houbovou omáčku rádi vy? S bramborem a vejcem vařeným natvrdo, jako my nebo s knedlíkem, kusem hovězího masa, s těstovinami? Každý to má jinak a má své oblíbené kombinace a chutě. Výborná je houbová omáčka také se špekovým knedlíkem nebo kusem čerstvé křupavé bagety.

Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby.

Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Až přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí.

Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 – 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Sundejte poklici a poprašte sladkou paprikou. Promíchejte.

Nalijte obě smetany, promíchejte a nechejte deset minut společně provařit.

Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob a nalijte do omáčky. Ideální je, když použijete lžíci škrobu asi na 50 ml vody a podle potřeby můžete přidat jak škrob, tak i trochu vody. Tak, abyste docílili ideální hustoty omáčky, kterou máte rádi.

Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s takovou přílohou, jakou máte rádi.

Náš tip: Nebojte se použít i oblíbené bylinky. Špetka tymiánu, majoránky nebo petrželky omáčku dobře ochutí.

Dobrou chuť přeje Elly.

2019-10-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI