Linguine carbonara zpět

Ingredience:
linguine nebo špagety400 golivový olej dle potřebypancetta nebo jiná kvalitní slanina150 g
žloutky6 ksparmazán100 gsůl dle chuti
pepř dle chuti
linguine nebo špagety 400 g, olivový olej dle potřeby, pancetta nebo jiná kvalitní slanina 150 g, žloutky 6 ks, parmazán 100 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Kouzlo italské úpravy těstovin spočívá v jednoduchosti a kvalitě surovin. Takové jsou i oblíbené těstoviny carbonara.
Jednou na ně používám špagety, jindy linguine. Na co máme zrovna chuť. Nejoblíbenější jsou u nás samozřejmě domácí těstoviny. Ale nebudu vás tahat za nos, že pokaždé když vařím těstoviny, tak se matlám s těstem. Ne. Naopak, většinou používám těstoviny značky Barilla. Ty si pravidelně nakupujeme na zahraničních cestách. Protože u nás jsou poměrně předražené. Ve Francii nebo Itálii je kupujeme za necelé euro. A jsou fakt dobré.

Podle originálního italského receptu je do těchto těstovin nejlepší použít pancettu. Já jsem ji v klidu nahradila velice libovou sušenou slaninou, kterou jsme si dovezli z Maďarska. Vajíčka – jedině domácí. Parmezán – jedině kvalitní. Ten nakupujeme buď v oblíbeném malém sýrovém krámku nebo v klidu také v Lidlu či Chefshopu.

Ve velké pánvi nebo hrnci, podle toho co vám více vyhovuje, si zahřejte asi tři lžíce olivového oleje. Na něm osmahněte na kostičky nakrájenou pancettu. Pěkně dokřupava.

Těstoviny uvařte jak máte rádi. Doporučuji příliš nerozvařit a použít dostatečně osolenou vodu. Hrnek vody, ve které se těstoviny vařily, si nechejte stranou.

Žloutky smíchejte s najemno nastrouhaným parmezánem. Ideální je použít metličku a krásně je vyšlehat, aby vznikla nadýchaná směs.

Do velké pánve k pancette vsypejte scezené těstoviny a promíchejte, prohřejte. Stáhněte z plotny, vlijte žloutky s parmezánem a rychle promíchejte. Opravdu mimo plotnu. V opačném případě se vám teplem srazí a nevznikne příjemná krémovitá konzistence. Nezapomeňte ochutit čerstvě namletým pepřem.

Pro krémovější a méně suché těstoviny přidejte ještě vodu, kterou jste si nechali stranou. Nejprve třeba jen půl hrnku. Pořádně promíchejte a uvidíte, jestli to bude chtít ještě nebo bude stačit. Každému vyhovuje něco jiného.

2017-01-12 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI