Cantuccini - toskánské sušenky zpět

Ingredience:
cukr krupice250 gvejce4 kssůl špetka
citronová kůra z 1 citronu rozpuštěné máslo100 ghladká mouka500 g
nasekané mandle250 gkypřící prášek (na špičku nože) špetkavejce na potření1 ks
cukr krupice 250 g, vejce 4 ks, sůl špetka, citronová kůra z 1 citronu , rozpuštěné máslo 100 g, hladká mouka 500 g, nasekané mandle 250 g, kypřící prášek (na špičku nože) špetka, vejce na potření 1 ks

Příprava

Božské sušenky. Když je jednou vyzkoušíte, budete je péct pořád dokola.

Jejich příprava je velice snadná, hotové jsou za chvíli a z dostupných surovin. Poprvé jsem je ochutnala kupované, z nějakého obchodu s italskými specialitami. Byly fajn, ale nic bez čeho bych nemohla žít. Podruhé je vybalila bohyně Lenka při jedné předtoskánské poradě, kdy k nim měla i výborné sladké dezertní víno. No. Tak víno super, cantuccini ještě lepší, ale dohromady bych tyhle dvě pochoutky nemíchala. Raději si dám cantuccini bez vína a víno bez cantuccini. Víno, které se k nim má podávat se jmenuje Vin Santo. Určitě tyto chutě společně vyzkoušejte. Sto lidí, sto chutí, jak se říká a možná právě vy budete z této kombinace nadšení.

Základní surovinou jsou v případě těchto sušenek mandle. Budete jich potřebovat hodně. Cantuccini pocházejí z Itálie, konkrétně z Toskánska, kde narazíte na různé recepty na tuhle křupavou dobrotu. Někde se setkáte i s použitím lískových oříšků. Já jsem ochutnala cantuccini s mandlemi a kousky hořké čokolády a byly naprosto úžasné.

Cukr, vejce, špetku soli a citronovou kůru spolu vyšleháme do pěny. Přidáme máslo, mouku, a nahrubo nasekané mandle. Přisypneme trochu pečicího prášku. Nepřežeňte to. Já jsem to napoprvé s kypřícím práškem neodhadla a přidala ho příliš mnoho, takže sušenky zbytečně vyskočily a popraskaly.

Všechny suroviny spojíme dohromady v tužší těsto, které nebude lepit. Na plech si dáme pečící papír a z těsta tvarujeme válečky, o průměru asi 3 cm. Po přenesení na plech je lehce zmáčkneme, aby sušenky měly svůj typický tvar.

Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme 25–30 minut. Povrch cantuccini zezlátne a potom je vytáhneme ven.

Ještě horké krájíme na plátky široké asi 2 cm. Tyto plátky pak ještě rozprostřeme na plech, řeznou stranou nahoru a dosušíme v troubě ještě asi 15 minut.

Cantuccini můžeme uchovávat v uzavíratelné nádobě poměrně dlouho dobu, nekazí se. Ale většinou zmizí velice rychle, protože jsou opravdu výborné.

Dobrou chuť přeje Elly.

2015-04-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI