Hovězí líčka netradičně na černém pivu zpět

Ingredience:
hovězí líčkacca 1 kgčerné pivo1 lvelké cibule3 ks
sůl dle chutičerstvě mletý černý pepř dle chutihřebíček10 ks
nové koření5 kuličeksádlo dle potřeby
hovězí líčka cca 1 kg, černé pivo 1 l, velké cibule 3 ks, sůl dle chuti, čerstvě mletý černý pepř dle chuti, hřebíček 10 ks, nové koření 5 kuliček, sádlo dle potřeby

Příprava

Hovězí líčka se vrátila na výsluní díky Zdeňku Pohlreichovi. Jak je máme rádi u nás doma?

Na hovězí i vepřová líčka nedám dopustit. Maso, které se jen rozplývá na jazyku, výrazná chuť a zároveň jemnost. Nejčastěji je dusím v červeném vínu a podávám s kořenovou zeleninou, žampiony či dušeným špenátem. Chtělo by to ale změnu. Jakou? Víno jsem vyměnila za pivo!

Hovězí líčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Ty osolíme a opepříme ze všech stran. Dáme osmahnout na rozpálené sádlo, pěkně dohněda ze všech stran. Hnědá líčka dáme stranou a na výpeku osmahneme cibuli, kterou jsme nakrájeli na velké kostičky.

K cibuli do hrnce vrátíme líčka, spolu se šťávou, kterou máme na talíři. Zalijeme pivem tak, aby byla líčka ponořená. Přidáme koření a přivedeme k varu. Takto odkrytá vaříme asi pět minut, snížíme teplotu, přiklopíme a dusíme doměkka. Bude to trvat asi tři hodiny.

Poté vyndáme líčka ven a uložíme do tepla (třeba do hrnce, do trouby zapnuté na 70 °C). Pivní vývar scedíme a zvýšíme teplotu na plotýnce naplno, aby tekutina vařila. Omáčku vyvaříme, až má tu správnou chuť a hustotu (asi na polovinu objemu). Má skvělou, lehce nahořklou chuť.

Podáváme s bramborovou kaší či pastinákovým pyré.

TIP: příště přidám ještě hvězdičku badyánu. Dodá omáčce zajímavější chuť.

Dobrou chuť přeje Elly.

2016-11-09 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI