Mrkvový krém s netradiční chutí zázvoru zpět

Ingredience:
mrkev500 gnajemno nastrouhaný čerstvý zázvor1 lžičkasůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chutichilli (koření nebo čerstvá paprička) dle chutikokosové mléko v plechu400 g
voda nebo zeleninový vývar dle potřebykokosový tuk dle potřeby
Na ozdobení:
mrkev1 ksjarní cibulka (zelená část)1 ks
mrkev 500 g, najemno nastrouhaný čerstvý zázvor 1 lžička, sůl dle chuti, čerstvě mletý černý pepř dle chuti, chilli (koření nebo čerstvá paprička) dle chuti, kokosové mléko v plechu 400 g, voda nebo zeleninový vývar dle potřeby, kokosový tuk dle potřeby, mrkev 1 ks, jarní cibulka (zelená část) 1 ks

Příprava

Mrkev je má oblíbená surovina. Používám ji nasladko i naslano, do polévek, k masu, do dezertů. Krémovou polévku z mrkve vařím celkem často a občas ji dochutím trochu jinak, než celá rodina čeká.

Tentokrát měla polévka nejen díky štiplavému zázvoru exotickou chuť i vůni. Celou polévku skvěle doladí a zjemní kokosové mléko. Na závěr si nezapomeňte pohrát se servírováním a zkuste na krému vytvořit mrkvové růžičky. 

Tahle polévka se tváří jemně a díky závěrečnému zdobení téměř něžně. Nenechejte se nachytat. Je pěkně ostrá. Přidali jsme do ní, kromě zázvoru, taky pěknou dávku pepře a špetku chilli. Vy můžete ubrat, pepře jen špetku a chilli vynechejte, pokud dáváte přednost méně pálivé chuti.

Ve velkém hrnci si rozehřejte kokosový tuk. Mrkev nakrájejte na kolečka nebo nastrouhejte nahrubo. Nastrouhaná mrkev se bude vařit kratší dobu, takže doporučujeme tuto variantu. Z časových i vitaminových důvodů.

Mrkev vsypejte na kokosový tuk a přidejte zázvor. Promíchejte a zhruba pět minut opékejte. Ochuťte solí, pepřem, chilli a promíchejte. 

Zalijte kokosovým mlékem a přidejte asi deci vody nebo vývaru. Vařte pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne.

Hotovou polévku rozmixujte úplně dohladka. Podle chuti můžete ještě rozředit vodou nebo vývarem a pár minut prohřát. 

Ozdoby talířů vytvoříte snadno. Z oloupané mrkve vytvořte škrabkou na zeleninu dlouhé plátky. Ty opečte na trošce kokosového tuku. Z jarní cibulky nakrájejte šikmé proužky a přidejte k mrkvičce, trochu opéct. 

Plátek opečené mrkve smotejte do spirálky, do tvaru růže. Kolem naskládejte "lístky" z opečené jarní cibulky.

Dobrou chuť přeje Elly.

2017-08-08 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI