Eclairs podle Ladureé zpět

Křehké těsto:
máslo přmo z ledničky100 ghladká mouka125 gcukr krupice125 g
vanilkový extrakt1 lžička
Odpalované těsto:
hladká mouka120 gplnotučné mléko100 mlvoda100 ml
cukr krupice10 gsůl1 špetkamáslo80 g
velké vejce4 ks
Krém - creme patissiere:
vanilkový lusk1 ksmléko400 mlžloutek4 ks
cukr krupice80 gkukuřičný škrob30 gčerstvé máslo25 g
smetana ke šlehání250 ml
máslo přmo z ledničky 100 g, hladká mouka 125 g, cukr krupice 125 g, vanilkový extrakt 1 lžička, hladká mouka 120 g, plnotučné mléko 100 ml, voda 100 ml, cukr krupice 10 g, sůl 1 špetka, máslo 80 g, velké vejce 4 ks, vanilkový lusk 1 ks, mléko 400 ml, žloutek 4 ks, cukr krupice 80 g, kukuřičný škrob 30 g, čerstvé máslo 25 g, smetana ke šlehání 250 ml

Příprava

Neskutečně lehoučké zákusky vonící vanilkou z naší zamilované noblesní cukrárny Ladurée.  Na první pohled se může zdát návod jako „vyšší cukrářská“ Ale věřte – lehce to zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!

1. TĚSTO

Máslo nakrájené na malé kousky smíchejte s moukou, cukrem a vanilkou ( případně použijte cukr provoněný vanilkovými lusky, nebo vanilkový cukr)

Vše dobře zpracujte , zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky

2. TĚSTO

Do hrnce dáme mléko vodu a máslo a přivedeme k varu.

Přidáme mouku, cukr a sůl , vše dobře promícháváme, z těsta se musí vytvořit koule , která se začne oddělovat ode dna a od stěn. Tak poznáme že je hotovo.

Těsto přendáme do mísy , necháme chvíli vychládnout a pak postupně přimícháváme jedno po druhém, vejce až je těsto krásně hladké a lesklé.

Naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou cca 2,5 cm a na plech pokrytý pečícím papírem nastříkáme  „tyčinky“ dlouhé cca 10 cm

Mezi jednotlivými kousky necháváme dostatečný prostor , protože cukroví se dost nafoukne

Vyndáme křehké těsto z lednice , trošku prohněteme a vyválíme na tloušťku 1-2mm. Vykrájíme obdélníky cca, 4 cm x 12 cm

Na každou „tyčinku“ z odpalovaného těsta umístíme obdélník vykrojený z křehkého těsta

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova . V mojí troubě to bylo asi 30 minut

Vyndáme z trouby a necháme před plněním úplně vychládnout.

KRÉM

Smícháme společně žloutky a cukr, pak přidáme kukuřičný škrob a šleháme až je směs světle žlutá a zhoustne.

Do kastrolku dáme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka přidáme k mléku a přivedeme k varu

Pomalu nalijeme mléko do žloutkové směsi, přitom stále mícháme

Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu.

Vaříme až směs zhoustne, poté zašleháme ještě máslo Přikryjeme folií a necháme vychladnout.

Našleháme šlehačku a smícháme se žloutkovým krémem.

Poté plníme připravené eclairs , tak že zdobičkou prorazíme dírku na třech místech a krém vstříkneme dovnitř.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Eclairs je nejlepší plnit před podáváním, když je necháte dlouho v lednici naplněné těsto zvlhne a není to ono.

Nenaplněné pečivo uchovávejte  ve vzduchotěsné nádobě.

Dobrou chuť přeje Lenka

2014-09-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI