Nepečený ovocný dort - svěží a snadný zpět

Ingredience:
piškoty1 malý balíčekovoce dle chutimascarpone450 g
smetana ke šlehání400 mlzakysaná smetana150 mlcukr dle chuti
piškoty 1 malý balíček, ovoce dle chuti, mascarpone 450 g, smetana ke šlehání 400 ml, zakysaná smetana 150 ml, cukr dle chuti

Příprava

Nepečený dort ze zakysané smetany, s čerstvým ovocem a piškoty. To je skvělý letní dezert mého dětství.

Milovala jsem tu svěží chuť vychlazeného ovoce a jen maličko nasládlé smetany. S jahodami malinami, s banánem, s kiwi a mandarinkami. Jakkoliv. Ovoce si každý zvolí podle své obliby.

Minulý týden se mi dostaly do ruky mražené maliny z Lidlu. Za krásnou cenu půlkulový balík malin. Velkých sladkých a hlavně celých plodů. Žádná nechutná drť, žádná nakyslá chuť. Mňam. Připravila jsem dětem hned vanilkové mascarpone, které se u nás stalo zamilovaným dezertem. A na víkend výtečný nepečený dort.

Do krémů můžete použít, co se vám líbí, chutná nebo co máte v lednici. Můj poslední dort je kombinace mascarpone, smetany a zakysané smetany. Někdo dává jen zakysanou smetanu. Sladíme podle chuti, důležité je to nepřehnat. Dezert je lepší lehce kyselkavý.

Ušleháme si dotuha šlehačku. Ochutíme ji trochou cukru, ale opravdu to nepřeháníme, abychom dezert nepřesladili. Kdo má chytrého kuchyňského pomocníka jako já, tak má výhodu – další dvě ruce v kuchyni. Takže šlehačku šlehá robot a my si mezitím můžeme připravit rozvírací plechovou formu, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Dno zaskládáme piškoty – jeden vedle druhého.

Do ušlehané šlehačky přidáme zakysanou smetanu a mascarpone a už jen na nízké otáčky šleháme, než se nám směs spojí. Nepřešlehat, nezpracovávat dlouho, aby se nám v krému neutvořily hrudky.

Asi polovinu směsi naneseme na piškoty ve formě a rozetřeme, aby byly pěkně zakryté. Krém zaskládáme další vrstvou piškotů, na které dáme ovoce a zatřeme druhou polovinou krému. Kdo si chce rozdělit krém na tři díly, tak dá vrstvu piškotů – krém – ovoce – krém – piškoty – krém. Taky výborné.

Povrch dortu můžeme posypat ovocem nebo rozdrcenými sušenkami. Doporučuji druhou variantu, je neodolatelná!

Hotový dezert necháme v lednici vychladit, nejlépe celých 24 hodin, aby krásně ztuhnul a dobře se krájel.

Jako sladkou tečku na závěr můžete každou porci dortu přelít ovocnou šťávou. Trochu ovoce, které jste použili do dortu, dáte do hrnce, s trochou cukru. Vaříte, až se rozvaří a tuto směs propasírujete skrz hustý cedník. V této šťávě ještě prohřejete pár kousků ovoce a přelijete přes dort.

Sladké mlsání přeje Elly.

2016-06-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI