Cheesecake s malinami v tartaletkách zpět

Kakaové tartaletky:
máslo90 gmoučkový cukr45 gžloutky40 g (1-2 ks)
hladká mouka115 gkakao25 gcitronová kůra (citronový olej) dle chuti
sůl špetka
Cheesecake (sýrový náplň):
čerstvý smetanový sýr (Philadelphia, Lučina, Palouček)300 gzkysaná smetana80 gcukr krupice2 - 3 lžíce
kukuřičný škrob2 lžičkyvejce1 kscitronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti
čerstvé maliny dle potřeby
máslo 90 g, moučkový cukr 45 g, žloutky 40 g (1-2 ks), hladká mouka 115 g, kakao 25 g, citronová kůra (citronový olej) dle chuti, sůl špetka, čerstvý smetanový sýr (Philadelphia, Lučina, Palouček) 300 g, zkysaná smetana 80 g, cukr krupice 2 - 3 lžíce, kukuřičný škrob 2 lžičky, vejce 1 ks, citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti, čerstvé maliny dle potřeby

Příprava

Cheesecake může mít mnoho podob, ať už je pečený či nepečený, klasický velký nebo ve formě mini dortíků. Asi nejčastěji se připravuje se sušenkovou krustou, ale jako základ může sloužit i křehké či jiné těsto. Já ho tentokrát zkusila upéct v tartaletkách. Takže varianta mini s křehkým těstem. 

Výsledek mě velmi příjemně překvapil, protože tartaletky zůstaly pevné, ale zároveň měkké a vláčné. Nejdříve jsem upekla samostatné tartaletky, teprve pak přidala sýrovou náplň a dopekla. Chuťově jsou velmi povedené, lehce nakyslé maliny se skvěle doplňují se sýrem i kakaovým těstem.

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku smíchanou s kakaem a solí a krátce prošlehejte. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou lochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 - 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky na tartaletky, uvedené množství vystačí asi na 6 tartaletek o průměru 8-10 cm. Ale klidně použijte jiný rozměr nebo koláčovou formu. Pokud máte formičky s nepřilnavým povrchem, není nutné je vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír. 

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru (skvěle se hodí košíček na muffiny) a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, které použijete.

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Můžete si je upéct i den předem.

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Tartaletky rozložte na plech. Dala jsem je samostatně bez formiček. Pekla jsem je už den předem, takže byly hezky pevné. 

Sýr a smetanu lehce prošlehejte s cukrem a škrobem, přidejte vejce a citronovou kůru (citronový olej). Nešlehejte příliš dlouho, stačí i ručně stěrkou. 

Maliny natrhejte na menší kousky a  vmíchejte do sýrové směsi. Množství záleží na vás podle chuti. Pokud použijete mražené maliny, doporučuji nechat rozmrazit a okapat, než vmícháte. 

Směs rozdělte do vychladlých tartaletek, pak teprve opatrně přeneste na tácek. Koláčky jsou hned po upečení velmi křehké a měkké, chladnutím ale zpevní 

Dejte vychladit na několik hodin do lednice, ideálně přes noc. Před servírováním můžete lehce pocukrovat a přizdobit čerstvými malinami.

2018-04-23 Dezerty

Poznámka

Recept na křehké těsto z kurzu Olakala.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI