Citronové řezy z celého citronu zpět

Ingredience na těsto:
máslo115 gcukr moučka50 ghladká mouka140 g
sůl1/4 lžičkyvanilkový extrakt1/2 lžičky
Náplň:
celý citron80 gcukr moučka200 gcitronová š´táva45 ml
velká vejce3 kskukuřičný škrob4 lžičkysůl1/4 lžičky
rozpuštěné máslo45 g
máslo 115 g, cukr moučka 50 g, hladká mouka 140 g, sůl 1/4 lžičky, vanilkový extrakt 1/2 lžičky, celý citron 80 g, cukr moučka 200 g, citronová š´táva 45 ml, velká vejce 3 ks, kukuřičný škrob 4 lžičky, sůl 1/4 lžičky, rozpuštěné máslo 45 g

Příprava

Máte chuť na něco svěžího, kyselého a hlavně dobrého? Zkuste tenhle řez. Jak sám název napovídá, je použit celý citron, takže i když třeba normálně bio citrony bez postřiku nekupujete, na tenhle moučník si jeden pořiďte, ať se necpete chemikáliemi ve velkém. Na tuhle dobrotu jsem viděla více receptů a vybrala jsem ten, kde je málo citronové vrstvy. A udělala jsem dobře, protože ono toho krému stačí opravdu málo, aby moučníku dodala pořádný říz!

Tentokrát nezapomeňte korpus předpéct, jinak nebude křupavý a možná se ani nestihne propéct.

Těsto: 
Formu o velikosti 25x25 cm navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.
Troubu pustíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
V míse utřeme máslo s cukrem a poté přidáme sůl, mouku a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto, které pomocí rukou namačnáme do formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut do tmavě zlaté barvy. Než se korpus upeče, připravíme si náplň.

Náplň: 
Citron si rozkrojíme napůl, zbavíme ho pecek, rozkrájíme i s kůrou na menší kusy a společně s cukrem a citronovou šťávou vložíme do mixéru nebo food procesoru. Zapneme na nejvyšší otáčky a mixujeme, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Pak přidáme vejce, škrob, sůl a rozpuštěné (ale ne horké) máslo a několika pulsy vše dokonale promícháme.

Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu v ní snížíme na 150°C (horkovzduch na 140°C).

Náplň nalijeme na teplý korpus, vrátíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Moučník je upečený, pokud se náplň neklepe. 

Necháme zcela vychladnout. Pak vytáhneme z formy, nařezeme na čtverečky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. 

Řezy vydrží 3 dny v chladu, ale lze je i zamrazit po dobu jednoho měsíce.

2015-08-04 Dezerty

Poznámka

Pokud nemáte doma vanilkový extrakt, vyměňte polovinu obyčejného cukru za vanilkový.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzdravá
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI