Citronovo-makový chlebíček zpět

Ingredience na těsto:
vejce2 ksolej40 mlcitronová šťáva1-2 lžíce
bílý jogurt200 gkůra z citronu1/2 kshladká mouka250 g
kypřící prášek do pečiva2 lžičkysůl1 špetkacelý mák1 lžíce
Poleva:
citronová šťáva2 lžícecukr moučka150-200 g
vejce 2 ks, olej 40 ml, citronová šťáva 1-2 lžíce, bílý jogurt 200 g, kůra z citronu 1/2 ks, hladká mouka 250 g, kypřící prášek do pečiva 2 lžičky, sůl 1 špetka, celý mák 1 lžíce, citronová šťáva 2 lžíce, cukr moučka 150-200 g

Příprava

Citron a mák, to je kombinace, která se mi nikdy neomrzí. Ráda po ní sáhnu zvlášť ve chvíli, kdy mám chuť na něco svěžího a ovocného a doma žádné ovoce, co by se hodilo do koláče, nemáme. Tady jsem oboje přidala do jemného těsta a celý chlebíček ještě potřela sladkokyselou citronovou polevou.

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny. Tenkým pramínkem přilijeme olej a citronovou šťávu, nadvakrát přidáme jogurt a vše důkladně zašleháme. Poté opatrně vešleháme i najemno nastrouhanou kůru, mouku s kypřícím práškem, sůl a mák.

Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch těsta uhladíme. Pečeme asi 60 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme vychladnout ve formě.

Na polevu lžící utřeme citronovou šťávu s cukrem, zabere to několik minut. Výsledná poleva by měla být hodně hustá, jinak z chlebíčku steče dolů.  

Tip: Mě se nejlépe osvědčila opravdu hustá poleva, kterou jsem na chlebíček musela natřít nožem. Po rozetření se po chvilce lehce rozlila, takže nebylo vidět tahy nožem, ale zároveň nestékala dolů. Na druhou stranu, po čase začala vysychat a trochu popraskala, to už nám ale nevadilo. Konzistenci se mi povedlo trefit až na podruhé, proto je na fotce na chlebíčku vespod vidět i ta první, řídká poleva.
2021-01-30 Dezerty

Poznámka

Forma je 26 cm délka, šířka 11,5 cm (u dna 8 cm) a výška 8 cm.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI