Citrusový sorbet alko i nealko zpět

Ingredience:
pomeranče1 kglimetka1 kscukr1 lžíce
bílý rum, vodka, slivovice
pomeranče 1 kg, limetka 1 ks, cukr 1 lžíce, bílý rum, vodka, slivovice

Příprava

Až teď jsem si uvědomila, že jsem se Vám nepochlubila s receptem na sorbet. Zrovna s tím sorbetem, bez kterého si neumím představit léto! 

Zvolila jsem ze všech možných druhů sorbetů právě citrusový, protože je na přípravu rychlý, nenáročný, levný a kohokoli jím pohostíte, určitě sklidíte úspěch. Přičtu-li k tomu, že sorbet je mnohem zdravější, než třeba zmrzlina, můžete s ním bez výčitek prožít celé léto. V neposlední řadě skvěle osvěží, takže mi něco říká, že byste jej měli minimálně vyzkoušet. Hlavně u tohoto receptíku nepotřebujete žádný sorbetovač a já nevím co, vystačíte si s tím, co již doma určitě máte.
A co že je to ten sorbet? Když to hodně shrnu, je to vlastně zmrzlá (nejen) citrusová šťáva, chcete-li džus, která je v závěru rozdrcená/rozmixovaná v lahodnou ovocnou kaši.
Budete-li kupovat citrusy na sorbet, dost záleží na tom, jak jsou šťavnaté. Z toho důvodu Vám nejsem schopná říct, kolik džusu z nich pak budete mít. Každopádně doporučuji koupit pomeranče určené přímo na džusové šťávy, leč s obyčejnými také dobře pochodíte. A ještě jedna rada - džus neřeďte vodou, aby ho bylo více, ztratíte na chuti. Recept najdete níže, tak hurá na to! 

Nejprve z citrusů vymačkejte všechnu šťávu, co to jen půjde a přitom si dávejte pozor, aby se Vám do takto vzniklého džusu nedostaly pecky, a to i ty nejmenší. Dle foto můžete vidět, že s pomocí kuchyňského robota to jde jedna radost. Jakmile budete mít hotovo, ochutnejte, abyste zjistili, zda je potřeba přislazovat, či nikoli. 

Kdo chce osvěžující sorbet, sladit nebude a nechá ho mírně kyselejším. Komu se zdá džus příliš sladký, přidá šťávu z limetky. Ostatní nechť dosladí dle chuti, přičemž cukr rozmíchají tak, až se zcela rozpustí. Jednou jsme zkoušeli dosladit sorbet medem, ale ten při mrznutí dělá trošku neplechu, takže sorbetovým začátečníkům jej nedoporučuji.

A ještě jedna všetečná pro dospěláky - přesně v této fázi můžete do džusu přilít i alkohol. Bílý rum, vodka, slivovice... cokoli. Ale nepřežeňte to!

Jakmile máte základ na sorbet hotový, nalijte je do nádob, či forem (které se Vám vlezou do mrazáku), kde bude moct být na nízko, viz foto pod. Tyto nádoby přikryjte potravinářskou fólií a dejte na dobrých 5 hodin do mrazáku.  Nenecháváme sorbet zcela zmrznout na kostku ledu, protože je pak třeba jej rozdrtit, tak ať se pak nesedřete. Z toho důvodu jej zamrazujeme v nízkých vrstvách.

Po této době je třeba sorbet rozdrtit v nejjemnější "kaši", co to půjde, případně rovnou dát do mixéru pod sekáček. Jakmile máte sorbetovou kaši, máte hotovo. Můžete jej ozdobit mátovými lístky a uchovávat v mrazáku (konzistence již zůstane) .

Tak snad si jej také oblíbíte jako já. A užívejte si léto!

2015-08-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptostatní
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI