Cizrnové sušenky s perníkovým kořením a kakaem zpět

Ingredience:
cizrna Bonduelle1 baleníjáhlová mouka46 grýžová mouka, výběrová nativní205 g
tapioka škrob70 gamarantová mouka3 lžícevejce1 ks
kokosový cukr80 gAlsan Bio (náhražka másla)130 gperníkové koření1/2 lžičky
kakaový prášek3 - 4 lžíce
cizrna Bonduelle 1 balení, jáhlová mouka 46 g, rýžová mouka, výběrová nativní 205 g, tapioka škrob 70 g, amarantová mouka 3 lžíce, vejce 1 ks, kokosový cukr 80 g, Alsan Bio (náhražka másla) 130 g, perníkové koření 1/2 lžičky, kakaový prášek 3 - 4 lžíce

Příprava

Příprava sušenek mě velmi baví a ráda vymýšlím nové kombinace tvarů a chutí. Největším adrenalinem jsou bezlepkové verze, které mě velmi těší a to obzvlášť když vyjdou a jsou chutné. Díky sušenkám se vracím do dětských let a je to velká zábava. Kdo si hraje, nezlobí a já si tentokrát hrála s Mickey Mausem a Minnie.

Abychom se mohli dát do přípravy těsta, musíme nejprve připravit cizrnu. Plechovku cizrny otevřeme a přecedíme přes sítko, propláchneme a necháme okapat. Cizrnu vložíme do mixovací nádoby, ve které ji dohladka rozmixujeme. 
Navážíme si jednotlivé druhy mouky, které nasypeme na pracovní podložku či vál, přidáme tapioka škrob, rozmixovanou cizrnu, jedno celé vejce, kokosový cukr a začneme s těstem pracovat, postupně přidáme Alsan bio a perníkové koření, těsto důkladně propracujeme.

Když máme těsto důkladně propracované, rozdělíme jej a do jedné z částí přidáme kakaový prášek, který do těsta důkladně zapracujeme.

Co se týče rozdělení těsta je to spíše o odhadu, já potřebovala větší množství kakaového protože jsem chtěla vnitřní část světlou, a tudíž tmavé části těsta bylo zapotřebí o něco více.

Vypracované těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice.
Pro lepší práci s těstem necháme těsto odležet v lednici alespoň 3 hodiny, nejlépe do druhého dne.

Po vyndání z lednice těsto propracujeme a připravíme si vykrajovátka.
Já použila na vykrojení sklenici o průměru 7cm, dále vykrajovátka Mickey Mause a Minnie, tato vykrajovátka mají přiložené raznice na vytvoření otisku do těsta.

Připravíme si plech, na který dáme pečící papír, vyválíme tmavé těsto a to o výšce minimálně 0,5 cm, vykrojíme sklenicí požadovaný tvar, přemístíme jej na pečící papír, kde vykrojíme ve středu těsta obrys, který opatrně vyndáme z kruhu. Tmavé vykrojené těsto vyndáme ven, vyválíme si světlé těsto, vykrojíme stejný tvar, kterým vykrojené těsto nahradíme, lehce rukou pomačkáme, aby se těsto spojilo a raznicí vtlačíme do světlého těsta otisk, stejně tak postupujeme s dalšími těstem.

Když máme plech plný, vložíme jej do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 15 minut. Sušenky začnou velmi příjemně vonět, já provádím kontrolu nadzdvihnutím jedné sušenky, pokud je lehce narůžovělá, vyndávám je z trouby ven.

Pokud ponecháte sušenky déle v troubě nebo je udělat příliš tenké budou velmi tvrdé a budete je muset vložit do sáčku, aby změkly.

Tyto sušenky nejsou měkké, spíše tvrdší vše je závislé na délce pečení. Já tyto sušenky skladuji v plastové dóze při pokojové teplotě, díky tapioka škrobu jsou déle trvanlivé, vydrží minimálně týden, pokud je dřív nesníme.

2016-06-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI