Cizrnový dortík pro děti od 2 let zpět

Ingredience:
cizrna (cca 400 g)1,5 plechovkyvejce3 ksmed nebo libovolný sirup90 g
kakao holandského typu50 gkypřící prášek1/2 balíčku
Krém:
tvaroh1 vaničkaricotta1 kelímekmed nebo sirup dle chuti
cizrna (cca 400 g) 1,5 plechovky, vejce 3 ks, med nebo libovolný sirup 90 g, kakao holandského typu 50 g, kypřící prášek 1/2 balíčku, tvaroh 1 vanička, ricotta 1 kelímek, med nebo sirup dle chuti

Příprava

Recept na cizrnový koláček z mého oblíbeného blogu od Sůši mám uložený už dlouho. Když jsem se na něj konečně dostala prohlédla recept pořádně, zjistila jsem, že není úplně mimi-friendly. Takže jsem to prostě uplácala po svém. Od Sůši jsem se ale odrazila, takže jí vélký díky za tento famózní nápad na dort bez jediného gramu mouky.

Nejprve je potřeba slít cizrnu od nálevu. Ten jsem ale nevylila do umyvadla jako obvykle, nýbž jsem si ho ponechala. Zjistila jsem totiž naprosto šokující informaci - prý se tato zázračná tekutina dá vyšlehat do pěny jako bílky. A fakt že jo! Takže pokud jste taky takoví experimentátoři, udělejte si z nálevu pusinky podle tohoto návodu. Já je moc neumím, tak si netroufám vám radit jak na ně, ale už jen to, že jsem to zkusila a opravdu to fungovalo, mě naplnilo neuvěřitelným pocitem blaha. Co teprve ti, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst vajíčka. 
 
Ale k věci. Cizrnu rozmixujte na kaši. Když do ní rozklepnete i vejce, bude se vám mixovat určitě mnohem lépe. Pak už zbývá jen vmíchat kakao, kypřící prášek a med (nebo sirup či cukr). Moje verze je skutečně co nejvíce osekaná od cukrů, aby byla co nejzdravější, proto pokud nepotřebujete cukry hlídat a jste více na sladké, trošku přidejte, aby byla hmota přesně podle vaší chuti. Pak už zbývá jen navrstvit do formy nebo malého pekáčku (použila jsem kulatou silikonovou formu o průměru 25cm) a upéct. Na 180°C přibližně 30 minut. Dortík mi na povrchu trošku popraskal, ale stejně jsem měla v plánu jej zahalit do krému, takže mi to vůbec nevadí. Navíc popraskal tak krásně roztomile, rustikálně.
 
Krém je super tečka na tomto dortíku a navíc opravdu rychlovka. Smíchejte tvaroh, ricottu a med a navrstvěte na dortík. Nechte v lednici pořádně zatuhnout. Můžete při podávání ještě polít sirupem nebo udělat ovocný přeliv. 

Dětská specifika:

  • dezert řadím do kategorie od 2 let především kvůli obsahu kakaa, které je tabulkově doporučováno mezi 2. - 3. rokem. Je to především alergen, ale jako každý jiný se dá s jistou opatrností zařadit i dříve
  • ostatní suroviny mi přijdou vhodné i pro děti od 1 roku
2015-04-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI