Čokoládová Babka zpět

Těsto:
čerstvé droždí20 gmléko100 mlcukr1 lžíce
máslo90 gvejce (L)1 ksmořská sůl1/4 lžičky
hladká mouka280 gmletý hřebíček špetkaskořice špetka
mletý kardamom špetkapomeranč - kůra1/2 ks
Náplň:
máslo100 gcukr100 gčokoláda 70%80 g
kakao40 gmandle50 glískové ořechy50 g
Sirup:
voda50 mlcukr2 lžícemed1 lžíce
rum1 lžičkapomerančová šťáva (nemusí být)1 lžícevychlazené máslo30 g
čerstvé droždí 20 g, mléko 100 ml, cukr 1 lžíce, máslo 90 g, vejce (L) 1 ks, mořská sůl 1/4 lžičky, hladká mouka 280 g, mletý hřebíček špetka, skořice špetka, mletý kardamom špetka, pomeranč - kůra 1/2 ks, máslo 100 g, cukr 100 g, čokoláda 70% 80 g, kakao 40 g, mandle 50 g, lískové ořechy 50 g, voda 50 ml, cukr 2 lžíce, med 1 lžíce, rum 1 lžička, pomerančová šťáva (nemusí být) 1 lžíce, vychlazené máslo 30 g

Příprava

Babka! I když jsem pečící břídil, tuhle nádhernou buchtu jsem prostě musela zkusit upéct! Celej proces se samozřejmě neobešel bez pár zaškobrtnutí, ale výsledek je dokonalej! Těsto podobný Trdelníku, spousta čokolády, ořechů, másla… a když to zvládnu já, tak vy stopro.
Natočila jsem i celej postup, kde mimojiný uvidíte i ta moje klopýtnutí. Přesto se Babka povedla a chutná dokonale

Nejdřív si zaděláme kvásek tak, že do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, vymícháme kašičku a tu zalijeme vlažným mlíkem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 10-15 minut vyběhnout.

Kvásek pak smícháme se změklým máslem, vejcem, pomerančovou kůrou a postupně do směsi zapracováváme mouku, pomocí vařečky. Pak přidáme sůl, polovinu koření a alespoň 10 minut těsto hněteme. Tuhle práci vám ušetří robot nebo domácí pekárna. Já na to šla pěkně postaru. Pak mi připadalo, že holýma rukama to zvládnu líp a to byla velká chyba. Těsto je lepivý, na vál nepatří, udržte ho hezky v míse a hněťte vařečkou…to bylo pro mě ponaučení číslo jedna.

Dobře zpracovaný těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě bez průvanu asi hodinku, nebo dokud nenabude dvojnásobnýho objemu.

Zatímco nám těsto kyne, připravíme si náplň. Ve videu dávám víc cukru, řiďte se ale množstvím v receptu, bohatě to bude stačit.

Ve vodní lázni nebo kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme cukr, pak čokoládu, za stálého míchání necháme vše rozpustit, vmícháme kakao a zbytek koření. Ořechy pokrájíme a opražíme nasucho na pánvi. Hotovo.

Pak zbývá ještě sirup, kterým upečenou babku, ještě za tepla, přelijeme.

V rendlíku přivedeme vodu k varu, přimícháme cukr, med a necháme svařit. Vaříme asi 5 minut, odstavíme z plotny, přidáme lžičku rumu, pomerančovou šťávu a postupně vmícháme kostky vychlazeného másla.

Vykynutý těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme z něj tenkou placku ve tvaru obdélníku – asi 30x50cm. Ve videu uvidíte, jak se mi ten tvar taky ne/poved. Na placku rozetřeme čokoládovou polevu, posypeme ji 3/4 opražených ořechů a zarolujeme do válečku.

Ten pak rozřízneme podél a z obou pramenů zamotáme cop tak, aby naříznutá strana byla vždy nahoře. Konce zapletence potom dlaněmi srazíme k sobě, aby se babka vešla do pekáčku, vystlaného pečícím papírem. Necháme ji ještě půl hodinky kynout, a pak šup s ní do trouby, rozpálený na 180 stupňů, asi na 35 minut, dokud nezezlátne.

Upečenou babku na závěr posypeme zbytkem ořechů a rovnoměrně přelijeme rozehřátým sirupem. Už ji zbývá jen vyndat z formy, vytáhnout jde dobře za pečící papír, kterej po vychladnutí odstraníme.

Recept jsem zkombinovala od dvou blogerek – dvou Markét. Jedna z kitchenette, druhá v troubě. A moc jim za ně děkuju, protože tohle je jedna velká, čokoládovomáslová pecka.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2019-03-01 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI