Čokoládové palcové sušenky se slaným karamelem zpět

Ingredience:
máslo, změklé110 gcukr krystal100 gvejce1 ks
smetana na šlehání1 lžícehladká mouka150 gkvalitní kakao na vaření40 g
sůl špetka
*Domácí karamel:
cukr krystal140 gvoda50 mlsmetana na šlehání100 ml
vychlazené máslo (omáčka: 1 lžíce x krém: 140 g na kostičky) dle potřebysůl1/2 lžičky
máslo, změklé 110 g, cukr krystal 100 g, vejce 1 ks, smetana na šlehání 1 lžíce, hladká mouka 150 g, kvalitní kakao na vaření 40 g, sůl špetka, cukr krystal 140 g, voda 50 ml, smetana na šlehání 100 ml, vychlazené máslo (omáčka: 1 lžíce x krém: 140 g na kostičky) dle potřeby, sůl 1/2 lžičky

Příprava

Palcové sušenky představují ideální variantu cukroví na poslední chvíli. Večer nachystáte těsto a slaný karamel, druhý den sušenky upečete a naplníte a nejspíš budete mít co dělat, abyste je sami všechny nespořádali. Těsto i náplň jsou jednoduché a ze surovin, které máte určitě doma, a přitom s nimi jistě ohromíte každého, kdo ochutná. Křupavé sušenky a lehce tekutý střed... slaný karamel je prostě tutovka, co si budeme povídat. Ovšem pokud chcete, můžete ho klidně vyměnit za nějakou dobrou čokoládu či marmeládu.

V mixéru se šlehací metlou vyšleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude. Zašleháme vajíčko a lžíci smetany. Nakonec vsypeme mouku, kakao a sůl a rychle vymícháme poměrně měkké a lepivé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie (těsto nejspíš nepůjde zformovat v kouli, takže si pomůžeme stěrkou a na fólii ho z mísy opatrně přendáme) a necháme v lednici minimálně hodinu, nejlépe do druhého dne odpočinout.

Tip č. 1: Těsto by po vytažení z lednice mělo být tuhé, aby se s ním dále dobře pracovalo. Od toho se tedy odvíjí, jak dlouho bude potřeba ho v lednici nechat. Hodně také záleží, jak moc změklé máslo jsme měli a jak moc stihlo ještě povolit během vypracování těsta.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta lžičkou odkrajujeme malé kousky, v dlaních vyválíme kuličky a s menšími rozestupy je klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií. Pracujeme rychle, aby těsto příliš nepovolilo - nevadí, když bude trochu lepkavé. Obráceným koncem vařečky do každé kuličky uděláme důlek. Pokud se těsto příliš lepí, můžeme špičku držadla pokaždé lehce obalit v kakau (stejnou službu by udělala i mouka, ale nejspíš by na sušenkách nechala bílé stopy). Sušenky pečeme 10 minut. Po vytažení z trouby je necháme vychladnout na drátěné mřížce. Jestliže se během pečení důlek "ztratil", do ještě horké sušenky ho opět vmáčkneme vařečkou.

Tip č. 2: Sušenky během pečení ještě nabudou, takže kuličky těsta dělejte spíše menší (velké asi jako raffaelo).

Vychladlé sušenky naplníme karamelem, dávkujeme ho buď lžičkou, nebo cukrářským sáčkem s ustřiženou špičkou. Skladujeme v chladu.

*Recept je na menší skleničku karamelu, všechen sice potřebovat nebudete, se zbytkem si ale jistě hravě poradíte... Postup přípravy najdete ZDE.

2018-12-12 Dezerty

Poznámka

Inspirace: www.bakingdom.com

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI