Čokoládový dortík s oříškovým krémem zpět

Ingredience:
tmavá čokoláda250 gplnotučné mléko4 lžícezměklé máslo200 g
moučkový cukr200 gvejce (žloutky a bílky zvlášť)5 kspolohrubá mouka125 g
prášek do pečiva2 lžičkybramborový škrob100 g
Máslový krém:
máslo (změklé)125 gmoučkový cukr225 goříškový sirup2 lžíce
Čokoládová poleva:
tmavá čokoláda250 gmléčná čokoláda125 gsmetana ke šlehání300 g
tmavá čokoláda 250 g, plnotučné mléko 4 lžíce, změklé máslo 200 g, moučkový cukr 200 g, vejce (žloutky a bílky zvlášť) 5 ks, polohrubá mouka 125 g, prášek do pečiva 2 lžičky, bramborový škrob 100 g, máslo (změklé) 125 g, moučkový cukr 225 g, oříškový sirup 2 lžíce, tmavá čokoláda 250 g, mléčná čokoláda 125 g, smetana ke šlehání 300 g

Příprava

Receptů na čokoládový dort není nikdy dost! Už dlouho jsem nepekla žádný dort, když tedy nepočítám Tres leches, který jsem nesla na grilování se sousedy. Nechci se vychloubat, ale ten už mám celkem v malíčku, takže jsem se rozhodla vyzkoušet zase nový recept. Protože jsem čokoúchyl (což tedy moc nekoresponduje s poporodní dietou, ale co se dá dělat) opět jsem se pustila do čokoládového krasavce, kterému jen málokdo odolá. 

Bohužel se mi zase moc nepovedla estetická stránka věci, jak ostatně můžete vidět na fotkách, ale na chuti mu to nic neubralo. Dort je báječný a já bych ho nejraději snědla na posezení. Doufám, že se mi časem podaří i zdobení natrénovat tak, že i na pohled bude řvát "sněz mě"! :-D

Až se pustíte do přípravy, je důležité vybrat správnou čokoládu. Teď je dost moderní využívat čokoládu s co největším podílem kakaa. Já si osobně myslím, že takových 70-80% je pro přípravu tohoto dortu už příliš. Chuť korpusu i krému by byla příliš výrazná, až nahořklá a to prostě není ono. 

Kupte tedy čokoládu, která obsahuje kolem 50-60% kakaa, nebo použijte klidně nějakou kvalitnější na vaření, nic tím nezkazíte. 

Troubu předehřejte na 180°C. Čokoládu nasekejte na malé kousky a dejte do ohnivzdorné misky, přidejte mléko a misku umístěte nad hrnec s vroucí vodou (samozřejmě vyberte takový, aby na něm miska hezky "seděla"). Čokoládu nechte za stálého míchání rozpustit na hladký krém. 

V další míse šlehejte máslo s cukrem, dokud nevznikne nadýchaný krém. Postupně všlehejte vaječné žloutky a vše vmíchejte do rozpuštěné čokolády. 

Do další mísy (uf, to je misek, ale vyplatí se to :-)) prosejte mouku, prášek do pečiva a škrob. Vše pečlivě smíchejte s čokoládovou směsí. V jiné misce ušlehejte tuhý sníh z bílků. Do čokoládové směsi zamíchejte nejprve jednu lžíci sněhu a nakonec opatrně vmíchejte i zbytek. 

Směs naplňte do formy o průměru cca 20,5 cm a pečte asi 45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle, kterou píchnete do středu korpusu, nezůstane po vytažení čistá. Nechte asi 10 minut chladnout ve formě, potom opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela zchladnout. 

A jdeme plnit!

Tmavou a mléčnou čokoládu na polevu nasekejte na kousky. Smetanu na šlehání zahřejte až k bodu varu, pak ji nalijte na čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí a krém nebude hladký a jemný. Dejte polovinu do jiné misky a nechte chladnout, dokud nebude dostatečně tuhá - "mazací". Druhou půlku si nechte stát na kuchyňské lince. 

Na máslový krém nejprve rozšlehejte máslo. Do něj postupně zašlehávejte moučkový cukr tak, aby vznikl nadýchaný krém, do něj pak zašlehejte oříškový sirup a dvě lžíce čokoládové polevy. 

Seřízněte povrch korpusu, pokud při pečení vznikly nějaké nerovnosti. Korpus rozřízněte na dvě (až tři) části a spojte je máslovým krémem. Povrch dortu potřete po stranách i zhora tuhým čokoládovým krémem. Dort nechte v lednici vychladit a zpevnit. 

Dostatečně vychlazený dort položte na mřížku. Znovu rozpusťte tu část polevy, která odpočívala na lince, tak aby byla řídká a přelijte ji přes dort. Opatrným nakláněním mřížky dosáhnete rovnoměrné vrstvy polevy a hladkého povrchu (co si budeme povídat, mně se to nepovedlo). Nechte znovu tuhnout v lednici a pak dort pomocí dvou obraceček přendejte na servírovací talíř/podnos. 

A teď už ho jen nazdobte, podle své fantazie. Můžete si nechat stranou část máslového krému a pomocí zdobícího sáčku s tryskou ve tvaru hvězdičky nastříkat po obvodu růžičky. Nebo ozdobte jako já jahodami, popř. jiným ovocem.

Dort vytáhněte z lednice tak půl hodiny před podáváním, aby "hezky povolil". 

Dobrou chuť! 

2014-06-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI