Čokoládový red velvet s malinami a kokosovou smetanou

zpět
Čokoládový red velvet s malinami a kokosovou smetanou
Korpus (průměr 21 cm):
dýně Hokaido, vydlabaná, oloupaná170 gjablečné pyré178 gAlsan Bio92 g
kakaový prášek20 gkokosový cukr30 gkypřící prášek bez fosfátů12 g
šťáva z červené řepy Biota74 mlžitná mouka, jemně mletá40 gpohanková mouka hladká102 g
Alsan Bio na vymazání formy
Korpus (průměr 2 x 16,5 cm):
dýně Hokaido, vydlabaná, oloupaná170 gjablečné pyré178 gAlsan Bio92 g
kakaový prášek20 gkokosový cukr30 gkypřící prášek bez fosfátů12 g
šťáva z červené řepy Biota74 mlžitná mouka, jemně mletá40 gpohanková mouka hladká102 g
Alsan Bio na vymazání formy
Krém:
kokosové mléko2 plechovky (2x400 ml)Vivany čokoláda na vaření 70%1 a 1/2 kskakaový prášek4 lžičky
kokosový cukr30 g
Zdobení:
kokosová smetana Soyatoo1/2 balenímaliny dle potřebygriliáš dle potřeby
strouhaná čokoláda Vivani hot chocolate vegan dle potřeby
dýně Hokaido, vydlabaná, oloupaná 170 g, jablečné pyré 178 g, Alsan Bio 92 g, kakaový prášek 20 g, kokosový cukr 30 g, kypřící prášek bez fosfátů 12 g, šťáva z červené řepy Biota 74 ml, žitná mouka, jemně mletá 40 g, pohanková mouka hladká 102 g, Alsan Bio na vymazání formy, dýně Hokaido, vydlabaná, oloupaná 170 g, jablečné pyré 178 g, Alsan Bio 92 g, kakaový prášek 20 g, kokosový cukr 30 g, kypřící prášek bez fosfátů 12 g, šťáva z červené řepy Biota 74 ml, žitná mouka, jemně mletá 40 g, pohanková mouka hladká 102 g, Alsan Bio na vymazání formy, kokosové mléko 2 plechovky (2x400 ml), Vivany čokoláda na vaření 70% 1 a 1/2 ks, kakaový prášek 4 lžičky, kokosový cukr 30 g, kokosová smetana Soyatoo 1/2 balení, maliny dle potřeby, griliáš dle potřeby, strouhaná čokoláda Vivani hot chocolate vegan dle potřeby

Příprava

Na tento dort dlouho nezapomenu. Jedná se zatím o nejlepší čokoládový dort, který se mi povedl připravit. Tento dort jsem chystala na oslavu babiččiných 75 narozenin, následující den slavila sestra své 29 narozeniny, a tak jsem si mohla hrát. Navíc mi nic jiného nezbylo, na oslavě se nachází řada lákadel, které se bez mléčné složky běžně neobejdou, a jelikož syn prostě mléčnou bílkovinu nesmí, musela jsem si poradit po svém. Byla jsem docela dost nervózní nejen z důvodu cenové relace použitých surovin, ale i z příležitosti, pro kterou byl dort určen. Jelikož se celou dobu snažím najít krém, který by mi nahradil pařížskou šlehačku, nebo klasický čokoládový či kakaový krém, slavila jsem předčasně Vánoce. Konečně je tu, krém snů. 
Pokud budu někdy znovu připravovat čokoládový dort, tak to bude rozhodně tento. Po ochutnání celkové kompozice, mi vynahradil trápení se zdobením, které jsem si představovala trošku jinak, ale nakonec vše dobře dopadlo. Vydržel pouze do druhého dne. Já si vychutnala z dortu čtyři pořádné kousky. Dle ostatních byl sytý, ale mně to vůbec nevadilo, našemu malému jedlíkovi také ne. Je vidět, že je po mamince, čokoládové dorty budou zřejmě jeho oblíbené.
Nebojte se zkoušet nové chutě a suroviny, rozhodně to stojí za to.

Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme v misce najemno, jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rovněž nastrouháme najemno. Nastrouhanou dýni s jablky rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme povolený tuk, kakaový prášek, kokosový cukr, důkladně s pomocí vařečky zamícháme, dokud se nám nezapracuje tuk. Následně přisypeme mouky, kypřící prášek, zamícháme a postupně přilijeme šťávu z červené řepy. Konzistence těsta je hustější, nebude tekuté, ukázka na obrázku.

Připravené těsto přesuneme pomocí stěrky do tukem vymazané formy o průměru 21 cm, rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 15-20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Během pečení si připravíme těsto na dva následující korpusy. Opakujeme stejný postup přípravy těsta. Druhé dva menší korpusy jsem pekla v hrncích o průměru 16,5cm. Hrnce jsem vytřela Alsanem bio, připravené těsto jsem rozdělila na dvě části, pekla stejně jako předcházející, vyzkoušíme špejlí. V hrncích trvalo pečení o něco déle, ale výsledek byl stejný.

Upečené korpusy necháme do druhého dne vychladnout, odpočinout.
Já je pekla večer a následují den ráno plnila.

Druhý den ráno si připravíme krém. Kokosové mléko vložíme do mrazáku na 45 minut. Následně jej vyjmeme, přendáme do šlehací nádoby. Vyšleháme a následně po vyšlehání osladíme kokosovým cukrem, který nakonec již jen pomalu za pomoci šlehače vmísíme.
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření. Následně ji zachladíme pomocí hrnce se studenou vodou, mícháme tak dlouho, dokud nezchladne. Postupně vmícháme po malých částech do vyšlehaného kokosového mléka. Čokoláda musí být studená, následně přidáme 2 lžičky kakaového prášku, opět zamícháme. Vzniklý krém rozdělíme, aby nám vyšel krém na pomazání dortu, bude zapotřebí přibližně 6-8 lžic. Do zbylé části přidáme další 2-3 lžičky kakaového prášku, zamícháme. Vzniklé krémy vložíme na 20 minut do lednice.

Mezitím vyjmeme korpus z formy a hrnců. Uděláme si prořez korpusů. Korpus o průměru 21cm si pomyslně rozdělíme na třetiny, 2/3 bude spodní část a zbylá 1/3 horní část. Tedy spodek korpusu bude vyšší.

Druhé dva menší korpusy rozřízneme v polovině.

Po 20 minutách krémy vyndáme z lednice a pustíme se do slepování korpusů. Jednotlivá patra jsem plnila přibližně 1cm vrstvou krému, přimáčkla a pokračovala dál. Když máme dort slepený, pomažeme jej světlejším krémem, kromě spodní části dortu. Dort dáme chladit do lednice.
Vyšleháme si na plné otáčky kokosovou smetanu Soyatoo, dáme ji do zdobícího sáčku a necháme rovněž zachladit. Vyčkáme přibližně 30 minut. Mezitím si omyjeme maliny, připravíme griliáš. 
Dort vyjmeme z lednice, vezmeme zdobící sáček a po obvodu dort nazdobíme. Spodní okraj dortu potřeme vyšlehanou kokosovou smetanou, případně nanášíme za pomoci zdobícího sáčku. Maliny pokrájíme na poloviny, ozdobíme s nimi po obvodu spodní část dortu. Pomocí lžičky nasypeme griliáš mezi maliny. 
Vršek dortu již jen ozdobíme celými malinami, posypeme strouhanou čokoládou a griliášem. Dort uchováváme v lednici, před samotným servírováním potřebuje alespoň 2 hodiny tuhnout.

Přeji krásné mlsání.

2016-09-19 Dezerty

Poznámka

Pokud patříte mezi milovníky Ghítely, určitě si ji do krému přidejte. Jelikož byl dort připravován i pro syna, který je alergik, nechtěla jsem dráždit, v dortu již jsou ořechy a čokoláda, tudíž jsem raději vynechala. Žitnou mouku můžeme nahradit rýžovou polohrubou, případně mokou, kterou běžně používáme na pečení - polohrubou, špaldovou. Dort není příliš sladký, pokud budete připravovat pro dospělé, přidejte do korpusu 30g cukru, stejně tak do krému.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI