Cuketovo-mrkvová buchta s polevou zpět

Ingredience:
nastrouhaná cuketa2 hrnkynastrouhaná mrkev1/2 hrnkuvejce3 ks
třtinový cukr1 a 1/2 hrnkuskořice2 lžičkykakao3 lžičky
kypřící prášek1 kssůl špetkavanilka (cukr/tresť) dle chuti
rostlinný olej1/2 hrnkupolohrubá mouka3 hrnkypoleva dle chuti
oříšky/kokos dle chuti
nastrouhaná cuketa 2 hrnky, nastrouhaná mrkev 1/2 hrnku, vejce 3 ks, třtinový cukr 1 a 1/2 hrnku, skořice 2 lžičky, kakao 3 lžičky, kypřící prášek 1 ks, sůl špetka, vanilka (cukr/tresť) dle chuti, rostlinný olej 1/2 hrnku, polohrubá mouka 3 hrnky, poleva dle chuti, oříšky/kokos dle chuti

Příprava

No a po dobrém obídku je třeba dobrého zákusku. Jestliže máte doma nadbytek cuket, tak si upečte šťavnatou buchtičku. Já tam přidala i mrkvičku a navrch čokoládu a mandle.

S velikostí cukety si nedělejte starosti. Není úplně nutné dodržet přesné množství. Pokud dáte cukety o malinko více, tak bude buchta jedině šťavnatější a maximálně bude hůře držet pohromadě.

Co se týče polevy, tak to je čistě na vás. Tato buchta je výborná jak s citrónovou polevou,cukrovou, tak i čokoládovou - pokud přidáte oříšky a nebo strouhaný kokos, tak jedině dobře.

Já dnes použila polevu čokoládovou a přidala i hrst sekaných mandlí. Jestli se ale chystáte někam na výlet, tak čokoládu vynechejte. V teple se vám to bude matlat a nebude to ono. Raději zamíchejte oříšky rovnou do těsta, a pokud jste závisláci na čokoládě, tak klidně přimíchejte i kousky čokolády do těsta.

Začněte tedy tím, že si předehřejete troubu na 180°C a vymažete si plech máslem, který vysypete polohrubou moukou.

Cuketu oloupejte, rozpulte a vydlabejte semínka společně s měkkým středem. Půlku nastrouhejte na hrubém struhadle a půlku na jemném. Mrkev očistěte a nastrouhejte jen na jemném.

Celá vejce se špetkou soli vyšlehejte pomocí elektrického šlehače do pěny. Po troškách za stálého šlehání přidávejte cukr. Pěna krásně zhoustne a zpevní. V tuto chvíli vezměte do ruky gumovou stěrku.

Opatrně zapracujte cuketu s mrkví a olejem.

V míse si smíchejte mouku, kakao, skořici a kypřící prášek. Tuto sypkou směs znovu pomocí stěrky opatrně vmíchejte do směsi vajec, cukru a cukety s mrkví.

Můžete přidat i vanilku. Pokud nemáte, tak použijte vanilkový cukr či tresť.

Hmotu nalijte na připravený plech a opatrně rozetřete. 

Pečte cca 30 minut. Pro jistotu můžete do buchty píchnout špejlí. Jestliže se těsto na ni nelepí, tak máte hotovo.

Teď nechte vychladit a mezi tím si připravte polevu.

Dobrou chuť!

2016-08-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI