Cupcake dortíky a dort z červené řepy, nutelou z červené řepy, vegan potahovací hmotou zpět

Korpus:
červená řepa, upečená, oloupaná120 gkakaový prášek50 gpanela či jiné sladidlo80 g
kypřící prášek bez fosfátů1 balíčekjedlá soda na špičku lžičkyČeské Ghíčko, Alsan bio, případně 1 - 2 lžíce oleje40 g
žitná mouka50 gšpaldová mouka jemně mletá160 gvoda250 ml
tuk na vytření formyhrubá mouka na vysypání formy
Krém (dvojitá dávka):
kešu ořechy, nesolené, nepraženécca 20 garašídy, nepražené, nesolenécca 20 gčervená řepa1 ks
kvalitní hořká čokoláda50 gvanilkový lusk - vanilka z něj1 kskakaový prášek2 lžíce
med či javorový sirup dle chuti
červená řepa, upečená, oloupaná 120 g, kakaový prášek 50 g, panela či jiné sladidlo 80 g, kypřící prášek bez fosfátů 1 balíček, jedlá soda na špičku lžičky, České Ghíčko, Alsan bio, případně 1 - 2 lžíce oleje 40 g, žitná mouka 50 g, špaldová mouka jemně mletá 160 g, voda 250 ml, tuk na vytření formy, hrubá mouka na vysypání formy, kešu ořechy, nesolené, nepražené cca 20 g, arašídy, nepražené, nesolené cca 20 g, červená řepa 1 ks, kvalitní hořká čokoláda 50 g, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, kakaový prášek 2 lžíce, med či javorový sirup dle chuti

Příprava

Delší dobu nás doma baví ducháčci  různé blbinky. Helloween neslavíme, ale teď se to skvěle tematicky hodí. Experimetny s bezvaječnými těsty jsou pro mě výzvou, moc dobře vím, jak je těžké udělat korpus, aby se dal jíst. Tento je rozhodně prudce jedlý a klidně bych tento dortík zbodnula sama. Kombinace s Nutelou z řepy je senzační a skvěle to k sobě ladí. Červená řepa dokáže skvěle nahradit vejce jako pojivo, navíc není v těstě poznat a těsto je krásně vláčné.

Příprava domácí nutely z červené řepy:

Kešu ořechy a arašídy si předem namočíme, ideálně na 8 hodin, zbavíme se tak kyseliny fytové, která jinak odvádí užitečné minerály z těla, zejména vápník, a to při alergii na mléčné výrobky rozhodně nepotřebuji. Při samotné přípravě ořechy propláchneme, přecedíme, vložíme do vyšší nádoby, kde budeme mixovat, přidáme upečenou, nastrouhanou červenou řepu (omyjeme řepu, zabalíme do alobalu, pečeme na 200-250°C přibližně 45 minut, když je řepa měkká, necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme), ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu, vanilku, kakaový prášek, vše společně důkladně našleháme, opakujeme vícekrát.

Pokud máme potřebu, můžeme dosladit, nejlépe tekutým sladidlem, medem, javorovým sirupem. Připravenou pomazánku skladujeme v lednici a následně použijeme třeba na pečivo či jako krém, náplň do sušenek, jako náplň do brumíků… fantazii se meze nekladou. Vzniklou pomazánku, krém necháme vychladit.

A nyní k přípravě korpusu. Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na plechu přibližně 1 hodinu na 200-220°C. Po upečení necháme vychladnout, následně oloupeme a nastrouháme do mísy najemno.

K nastrouhané řepě přidáme kakaový prášek, panelu, kypřící prášek, jedlou sodu, tuk, žitnou a špaldovou mouku. Začneme s pomocí vařečky míchat a během mísení surovin přilijeme vodu. Takže strašně jednoduchá příprava, vše smíchat dohromady.

Tento druh těsta je hutnější a budeme mu muset pomoci stěrkou. Do tukem vytřené a moukou vysypané formy s pomocí stěrky přendáme těsto, já si těsto odebrala na mini dortíky. Formy s těstem vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut. Korpusy necháme vychladnout.

Následně ozdobíme připraveným krémem z řepy. Dort jsem jen seřízla a potřela krémem, cupcake zrovna tak a připravila ozdoby z potahované hmoty.

Určitě bude luxusní kombinace ještě s čokoládou. Korpusy polít a až pak přidat ozdoby, bohužel tolik času už jsem neměla, tak snad příště.

Nazdobený dort a cupcake dáme vychladit a pak už jen servírujeme.

Ozdoby jsem tvořila ručně z potahovací hmoty MASSA TICINO.

Potahovky moc nemusím, ale tato je chuťově nejlepší co jsem kdy jedla, není přeslazená a fakt chutná.

Hmota MASSA TICINO. Jsou použita AZO FREE barviva z přírodních zdrojů. Rozpracování je velmi jednoduché,
proto s ní můžete ihned pracovat. Má velmi jemnou strukturu, přesto se netrhá, nepraská a nerosí. Výborně se s hmotou potahuje – stačí pouze slabá vrstva, je elastická. Nevysychá během opracování. Hmota MASSA TICINO – Lze zamrazovat, má jemnou vanilkovou příchuť (hnědá – čokoládovou příchuť), neobsahuje mléko, je bezlepková vhodná pro vegetariány a vegany. Docílení jiných odstínů je velmi jednoduché. Hmoty se jednoduše dobarvují nebo pojí s jinými odstíny hmot MASSA TICINO. Vyrábějí se o různé gramáži a barvách, já si beru vždy bílou 1kg a tu si pak obarvím přírodními prášky například ze špenátu či řepy, kakaového prášku…

S hmotou se pracuje velmi hezky, testovala jsem ji i po vyndání z mrazáku a tam se musí přidat jen moučkový cukr, případně nechat chvíli na vzduchu.

Poznámka:

Pokud nemáte čas nebo hledáte obměnu k pomazánce na tento dort, lze použít Ghítelu a to buď lískooříškovou nebo arašídovou, obě se sem skvěle hodí. Vegané případně vegan pomazánku, lískooříškový krém či arašídový.

Z uvedené dávky jsem připravila 2 mini dortíčky, dortová forma o průměru 16 cm, mohla by být větší.

Korpus je krásně vláčný a univerzální.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-10-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI