Cupcakes ala Míša řezy zpět

Cupcakes:
máslo100 ghořká čokoláda (min 60%)56 gkakao42 g
hladká mouka106 gjedlá soda1/2 lžičkyprášek do pečiva3/4 lžičky
sůl špetkavelká vejce, pokojové teploty2 kskrupicový cukr100 g
třtinový cukr55 gmléko, pokojové teploty120 ml
Tvarohový krém:
měkký tvaroh ve vaničce (po odkapání cca 220-240g)cca 400 gsmetana ke šlehánícca 220 - 240 gkrupicový cukr3 - 4 lžíce
vanilkový extrakt nebo cukr1 lžička
Čokoládová poleva:
hořká čokoláda50 gsmetana50 g
máslo 100 g, hořká čokoláda (min 60%) 56 g, kakao 42 g, hladká mouka 106 g, jedlá soda 1/2 lžičky, prášek do pečiva 3/4 lžičky, sůl špetka, velká vejce, pokojové teploty 2 ks, krupicový cukr 100 g, třtinový cukr 55 g, mléko, pokojové teploty 120 ml, měkký tvaroh ve vaničce (po odkapání cca 220-240g) cca 400 g, smetana ke šlehání cca 220 - 240 g, krupicový cukr 3 - 4 lžíce, vanilkový extrakt nebo cukr 1 lžička, hořká čokoláda 50 g, smetana 50 g

Příprava

Kdo by neznal Míša řezy? Kakaový piškot, tvarohový krém a čokoládová poleva. Sama je mám moc ráda a tak jsem pořád přemýšlela, jak je udělat trochu jinak. No, a protože mám sklony k mini dezertům, výsledkem jsou tyhle cupcakes. Těsto je ultra mega čokoládové a krém krásně nadýchaný a jemný. Ozdobit můžete klasicky čokoládovou polevou nebo třeba čerstvým ovocem. 

Na krém jsem použila měkký tvaroh ve vaničce, který jsem nechala přes noc vykapat, abychom ho zbavila nadbytečné tekutiny. Dobře se na to hodí velký kapesník, ale můžete použít i kávový filtr. Máslo v krému jsem nahradila vyšlehanou šlehačkou a božský krém byl na světě. Měla jsem se co držet, abych ho nesnědla jen tak, samotný.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů, formu na muffinky vyložte papírovými košíčky. 

Máslo a čokoládu dejte do mísy a společně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Nechte stranou, aby směs lehce vychladla.

V menší misce smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve větší míse vyšlehejte vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše prošlehejte a rozdělte do připravených košíčků. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 - 18 minut dokud nejsou pečené. Tento typ těsta nevyběhne příliš do výšky, je spíš takové placaté. 

Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladící mřížku. 

Tvarohový krém

Tvaroh nechte přes noc vykapat, aby se zbavil přebytečné tekutiny. Po odkapání by ho mělo být cca 220 - 240 g, lehce ho našlehejte. Smetanu vyšlehejte společně s krupicovým cukrem a vanilkou do tuha a opatrně vmíchejte do tvarohu. Ideální je poměr smetany a tvarohu 1:1, ale když bude jednoho trochu více či méně, vůbec nevadí. 

Krém si přendejte do zdobícího sáčku a nastříkejte na vychladlé dortíky.

Čokoládová poleva

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát a pak vymíchejte do hladké emulze. Nechte chvilku vychladnout, aby poleva lehce zhoustla a pak nastříkejte na krém. Zdobte dle vlastní fantazie. 

2018-05-03 Dezerty

Poznámka

Inspirace na www.christinamarsigliese.com a v Kadani

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI