Dort Granko zpět

Korpus:
hladká mouka135 gGranko Exclusive80 gprášek do pečiva4 g
jedlá soda5 grozpuštěné máslo40 gcukr krupice125 g
vejce1 ksmléko110 mlsilná káva80 ml
Bezlepková verze korpusu:
bezlepkové mouky Schar Universal Mix135 gGranko Exclusive80 gprášek do pečiva4 g
jedlá soda5 grozpuštěné máslo40 gcukr krupice125 g
vejce1 ksmléko50 mlsilná káva80 ml
Ovocný rozvar:
čerstvé nebo mražené ostružiny100 gcukr50 g
Krém:
mascarpone250 gsmetana ke šlehání120 mlmoučkový cukr2 lžíce
Na ozdobu:
ostružiny dle chutimaliny dle chutimáta, meduňka dle chuti
jedlé květy dle chuti
hladká mouka 135 g, Granko Exclusive 80 g, prášek do pečiva 4 g, jedlá soda 5 g, rozpuštěné máslo 40 g, cukr krupice 125 g, vejce 1 ks, mléko 110 ml, silná káva 80 ml, bezlepkové mouky Schar Universal Mix 135 g, Granko Exclusive 80 g, prášek do pečiva 4 g, jedlá soda 5 g, rozpuštěné máslo 40 g, cukr krupice 125 g, vejce 1 ks, mléko 50 ml, silná káva 80 ml, čerstvé nebo mražené ostružiny 100 g, cukr 50 g, mascarpone 250 g, smetana ke šlehání 120 ml, moučkový cukr 2 lžíce, ostružiny dle chuti, maliny dle chuti, máta, meduňka dle chuti, jedlé květy dle chuti

Příprava

Když se mi naskytla příležitost vytvořit recept pro Granko, které mi neskutečně připomíná mé dětství, neváhala jsem ani vteřinu. To, že se můj recept objeví na krabičce Granko Exclusive nejen v ČR, ale i na Slovensku, byla pro mě velká čest. Zvolila jsem svou oblíbenou kombinaci tmavého korpusu a lahodného krému z mascarpone s čerstvým ovocem a mátou.

1. V míse si smícháme všechny sypké ingredience na korpus (mouku, Granko, prášek do pečiva a jedlou sodu). Přidáme máslo, cukr, vejce, mléko a kávu a v robotu dobře zpracujeme.

2. Pečeme ve formě o velikosti 17 cm na 170 stupňů 35 - 40 minut.

3. Než nám korpus vychladne, připravíme si ovocný rozvar. Do rendlíku dáme stružiny s cukrem a povaříme, než nám začne omáčka houstnout. Vzniklou směs propasírujeme přes sítko. 

4. Na krém si připravíme mascarpone, smetanu ke šlehání a prosátý moučkový cukr.

5. Do robota si dáme mascarpone, moučkový cukr a zlehka promícháme. Ke krému přilijeme smetanu ke šlehání a šleháme tak dlouho, dokud nám nezačne houstnout, poté je již krém hotový.

6. Korpus si v polovině rozřízneme. Spodní část korpusu namažeme ovocným rozvarem a dáme na něj polovinu krému. Poté ho přiklopíme druhým korpusem, který pomažeme zbytkem krému. 

7. Vzniklý dort zdobíme malinami, ostružinami, mátou (případně meduňkou) a jedlými květy.

2018-03-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI