Dort KLOBOUK

zpět
Dort KLOBOUK
Korpus světlý: žloutky2 kscukr50 g
voda2 lžícepolohrubá mouka35 gprášek do pečiva1/2 lžičky
bílky2 ks
Korpus tmavý:
žloutky6 kscukr200 gkakao60 g
voda8 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiva1,5 balíčku
bílky6 ks
Krém kakaový:
máslo30 ghladká mouka30 gmléko1 hrnek
máslo140 gcukr100 gkakao40 g
Krém banánový:
mléko500 mlcukr2 lžícebanánový pudink2 ks
máslo500 gcukr2 lžíce
Korpus světlý: , žloutky 2 ks, cukr 50 g, voda 2 lžíce, polohrubá mouka 35 g, prášek do pečiva 1/2 lžičky, bílky 2 ks, žloutky 6 ks, cukr 200 g, kakao 60 g, voda 8 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiva 1,5 balíčku, bílky 6 ks, máslo 30 g, hladká mouka 30 g, mléko 1 hrnek, máslo 140 g, cukr 100 g, kakao 40 g, mléko 500 ml, cukr 2 lžíce, banánový pudink 2 ks, máslo 500 g, cukr 2 lžíce

Příprava

Květen je ve znamení hnedle několika narozenin, takže vás budu nyní zásobovat inspirací na dortíky. Tady je v první řadě pro jednu malou slečnu k narozeninám.

Světlý korpus

Žloutky s cukrem utřeme do pěn, přidáme vodu, sypké suroviny a poté ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (použila jsem hrnec) a pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto  upečené).

Tmavý korpus

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny a poté ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Kakaový krém (dělala jsem jej z dvojité dávky)

Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo a cukr ušleháme, přidáme kaši, kakao a vymícháme.

Banánový krém

Z mléka, cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil "škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

Postup

Korpusy prořízneme na pláty a u vrchního korpusu opatrně seřízneme okraje. Korpusy jsem střídala světlý a tmavý a promazávala jsem kakaovým krémem. Celý dort poté pomazat banánovým světlým krémem, aby neprosvítal kakaový krém pod potahovou hmotou. Takto připravený dort necháme do druhého dne zatuhnout v lednici. Druhý den následuje barvení potahové hmoty Smartflex Velvet a zdobení. Okraje klobouku jsou zahrnuté. Na ozdobení se mohou použít růžičky z jedlého papíru. Pro mozaiku na klobouku  jsem použila váleček se vzorem.

2018-05-21 Dezerty

Poznámka

Váha dortu: 2900 g, výška 15 cm, průměr 18 cm, s vlnitým krajem průměr 28 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI