Dort z oříškového másla s pekany zpět

Korpus (forma o průměru 23 cm):
máslo230 gtřtinový cukr100 gkokosový cukr120 g
vejce4 ksvanilkový extrakt pár kapekGrand Marnier2 lžíce
hladká mouka150 gmandlová mouka60 gprášek do pečiva1/2 lžičky
himalájská sůl větší špetkaskořice1/2 lžičky
Krém:
mascarpone400 gsmetana ke šlehání200 mlmoučkový cukr2 lžíce
vanilkový extrakt pár kapek
Na ozdobu:
pekanové ořechy hrstkokosový cukr4 lžíceGrand Marnier dle chuti
čokoládové hoblinky dle chuti
máslo 230 g, třtinový cukr 100 g, kokosový cukr 120 g, vejce 4 ks, vanilkový extrakt pár kapek, Grand Marnier 2 lžíce, hladká mouka 150 g, mandlová mouka 60 g, prášek do pečiva 1/2 lžičky, himalájská sůl větší špetka, skořice 1/2 lžičky, mascarpone 400 g, smetana ke šlehání 200 ml, moučkový cukr 2 lžíce, vanilkový extrakt pár kapek, pekanové ořechy hrst, kokosový cukr 4 lžíce, Grand Marnier dle chuti, čokoládové hoblinky dle chuti

Příprava

Miluji vůni a chuť oříškového másla. Je ještě mnohem chutnější než máslo přepuštěné. A když ho ještě použijete do korpusu, poznáte úplně nový rozměr chuti.

1. Uděláme si oříškové máslo (máslo v rendlíku přepouštíme tak dlouho, než nám krásně zhnědne a získá oříškovou chuť). Necháme ho vychladnout. Vyšleháme ho s třtinovým a kokosovým cukrem do světlé pěny. Po jednom do něj zašleháme vejce. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a Grand Marnier. 

2. V druhé míse si smícháme mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. Postupně tuto sypkou směs zašleháváme do těsta. 

3. Vzniklé těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů 35 - 40 minut. 

4. Mezitím si připravíme krém. V robotu si ušleháme mascarpone se šlehačkou a moučkovým cukrem. Šleháme tak dlouho, než nám začne hezky houstnout. 

5. Na pánvi si uděláme z kokosového cukru karamel, do kterého nalijeme Grand Marnier (v tu chvíli nám karamel ztuhne, ale my ho necháme znovu rozpustit, můžeme přilít ještě trochu horké vody). Poté do tohoto karamelu vhodíme pekanové ořechy a důkladně je v něm obalíme. 

6. Hotový korpus prořízneme a naplníme uvnitř i nahoru krémem. Nakonec zdobíme pekanovými ořechy a čokoládovými hoblinkami.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-03-13 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI